Skip to article

Condimente si plante care usureaza digestia

Condimente si plante care usureaza digestia
Multe dintre ierburile si condimentele pe care le folosim in mod frecvent la numeroase preparate culinare, pe langa gustul bun, au si proprietati benefice pentru digestie. Digestia este foarte importanta pentru sanatate, deoarece multe dintre organele organismului metabolizeaza nutrientii din alimente.

Digestia sanatoasa este de asemenea esentiala pentru organismul uman deoarece in lipsa acesteia pot aparea numeroase probleme. In plus, toxinele se pot acumula ceea ce va duce la imbatranire prematura si afectiuni degenerative.

Printre simptomele unei digestii proaste se numara balonarea, gasele intestinale, diareea, constipatia si oboseala.

Iata ce poti consuma pentru a usura digestia:

Anason

Popular in bucataria indiana, anasonul este adaugat in placinte, gemuri si alte bunatati la cuptor precum briose, fursecuri sau checuri. Anasonul poate fi adaugat si in supe, tocanite si fripturi. Acest condiment este benefic si pentru prevenirea atacurilor de epilepsie.

Busuioc

Busuiocul se foloseste intens in bucataria italieneasca, iar frunzele de busuioc se folosesc pentru condimentarea mancarurilor si la prepararea sosului pesto. Busuiocul este bogat in flavonoide, care protejeaza celulele si are proprietati antibacteriene care inhiba dezvoltarea bacteriilor.

Dafin

Dafinul este un ingredient principal in bucataria frantuzeasca. Trebuie adaugat in mancaruri cat mai devreme, deoarece necesita mai mult timp pentru a elibera aromele. Dafinul este benefic si pentru tratarea migrenelor si diabetului.

Cardamom

Cardamomul este disponbil in forma de pastaie, seminte sau pudra. Este folosit pentru a intensifica gusturile preparatelor culinare, inclusiv a deserturilor. Pe langa faptul ca ajuta digestia, cardamomul stimuleaza metabolismul si are proprietati afrodiziace.

Coriandru

Coriandrul se foloseste in supe si ocanite, insa poti fi folosit si alaturi de cartofi, ceapa sau ciuperci. Este bogat in vitamine si minerale, reduce umflaturile si colesterolul si elimina ulcerele bucale, anemia si dereglarile menstruale.

Marar

Mararul este bogat in minerale, vitamina C si flavonoide. Se poate folosi in mancaruri cu legume, oua, supe, salate si diverse sosuri.

Fenicul

Feniculul este folosit in bucataria multor culturi pentru gustul sau placut si proprietatile benefice pentru sanatate. Este o sursa importanta de niacina, calciu, vitamina C, acid folic, fier, magneziu, fosfor si cupru.

Ghimbir

Ghimbirul este un ingredient important in bucataria asiatica. Este folosit de mii de ani in medicina ayurvedia pentru a ameliora simptomele digestive si greata.

Oregano

Oregano este folosit alaturi in preparate precum legume la cuptor, supe, sosuri, salate. Are puternice proprietati antibacteriene si inhiba dezvoltarea multor bacterii, inclusiv a celor care provoaca deranjamente stomacale.

Rozmarin

Rozmarinul imbunatateste memoria, trateaza racelile, durerile de cap, tensiunea nervoasa si actioneaza ca un antispasmodic. Poate fi folosit la preparatele din peste, ciuperci, cartofi, rosii.

Autor: Mihaela Rotaru

Articole recomandate

ANPC: Atentie la ciresele toxice! Pot afecta ficatul si rinichii ANPC: Atentie la ciresele toxice! Pot afecta ficatul si rinichii
Ciresele sunt vedetele acestui sezon. Preturile lor sunt destul de piperate, asadar trebuie sa acordam o mare atentie atunci cand le cumparam. ANPC avertizeaza ca pe piata se comercializeaza cirese toxice, care ne pot afecta sanatatea. Pe piata din Romania au ajuns cirese din Turcia tratate cu
Infectia urinara: 4 remedii naturale cu efect rapid Infectia urinara: 4 remedii naturale cu efect rapid
Remediile naturale sunt o optiune buna pentru a completa tratamentul medical al infectiei urinare si recuperarea rapida. Acestea ajuta la consolidarea sistemului imunitar si la cresterea productiei de urina, eliminand bacteriile care provoaca infectia. Cu toate acestea, aceste remedii la domiciliu
5 gene periculoase pe care le putem mosteni de la parinti 5 gene periculoase pe care le putem mosteni de la parinti
Parintii transmit copiilor genele lor. Aproape toate trasaturile noastre fizice si psihice sunt transmise prin gene de la parinti. Nu intotdeauna mostenim insa doar gene bune. Din pacate, parintii ne pot lasa mostenire si gene periculoase, care pot duce la boli grave sau afectiuni psihice. Gena
Helicobacter pylori: dieta care atenueaza durerile Helicobacter pylori: dieta care atenueaza durerile
Helicobacter pylori (H. pylori) este un tip de bacterii. Acesti germeni pot intra in corpul tau si pot trai in tractul digestiv. Dupa multi ani, ele pot provoca afectiuni, numite ulcere, in mucoasa stomacului sau in partea superioara a intestinului subtire. La unele persoane, o infectie poate duce
Apa calda pe stomacul gol: 5 minuni pe care le face pentru organism Apa calda pe stomacul gol: 5 minuni pe care le face pentru organism
Diminetile tuturor ar trebui sa inceapa in fiecare dimineata cu un pahar cu apa calda pe stomacul gol. Asadar, adio cafea! Apa calda bauta dimineata poate face minuni pentru sanatate. Consumata in mod regulat apa calda poate aduce beneficii uriase organismului, ofera energie corpului si reduce