Skip to article

Congresul HIV-SIDA 2010 ia pulsul celei mai temute maladii

Congresul HIV-SIDA 2010 ia pulsul celei mai temute maladii
Timp de trei zile - 27-29 mai 2010 - Bucurestiul este capitala luptei anti HIV/SIDA: centrele regionale HIV/SIDA din tara si din Republica Moldova se intalnesc, prin reprezentantii lor, la cea de-a V-a editie a Congresului International HIV-SIDA, organizat de Institutul National de Boli Infectioase "Prof. dr. Matei Bals" si de Academia Europeana HIV/SIDA si Boli Infectioase.

Cele peste 60 de lucrari ce vor fi prezentate reflecta cercetari personale si studii originale ale autorilor sau ale clinicilor pe care acestia le reprezinta.

La eveniment vor participa si speakeri internationali, recunoscuti pentru experienta lor in combaterea acestui flagel.

Congresul gazduit la Hotel Ramada Parc ia, asadar, pulsul celei mai temute maladii, la momentul mai 2010, in Romania: implicatii si complicatii (fizice si psihice) ale HIV/SIDA, preventie, speranta de viata si calitatea vietii pacientilor, cum isi pune pecetea personalitatea pacientului asupra comportamentului sau, tendinte noi in abordarea pacientilor HIV (menajandu-le susceptibilitatea si teama de stigmat), noile tratamente - intre speranta si eficacitatea confirmata etc.

"Avem convingerea ca programul stiintific al acestei manifestari se va ridica la un nivel inalt, atat datorita invitatilor de marca din domeniul HIV/SIDA, cat si contributiilor stiintifice pe care le vor aduce medicii participanti din tara. In plus, ceea ce vrem sa transmitem este ca in pofida crizei economice, stiinta merge mai departe, specialistii isi fac treaba in continuare, studiile se deruleaza, de bolnavi se ocupa permanent cineva" spune prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, Presedintele Academiei Europene HIV/SIDA si Boli Infectioase.

Dictionar

HIV = virusul imunodeficientei umane; ataca sistemul imunitar (reduce capacitatea organismului de a lupta contra bolilor), producand SIDA. Infectia persista toata viata (nu a fost descoperit tratamentul care sa o vindece; in schimb, terapia actuala reuseste sa suprime replicarea HIV).

SIDA = sindromul imunodeficientei dobandite; ultimul si cel mai sever stadiu al infectiei cu HIV.

Ce spun cifrele?

In lume

Primele cazuri de SIDA au fost diagnosticate, in mod oficial, in SUA, in 1981.

Aproximativ 60 de milioane de persoane au fost infectate HIV si 25 de milioane au murit din cauze legate de SIDA, de la aparitia bolii.
Rata deceselor legate de SIDA a scazut cu 10% in ultimii cinci ani.

Si la noi

In Romania, primul caz de SIDA a fost raportat, la un adult, in 1985, iar la un copil - in 1989.
16.299 de cazuri HIV/SIDA erau inregistrate, la 31 martie 2010; peste 50% (9.817 cazuri) sunt copii cu varste intre 0 si 14 ani (la data diagnosticului).
Numar pacienti HIV/SIDA in viata (31 martie 2010): 10.145.
Cazuri HIV/SIDA noi, depistate in perioada 01.01.2010-31.03.2010: 88.

Articole recomandate

3 momente in care trebuie sa vizitezi medicul stomatolog 3 momente in care trebuie sa vizitezi medicul stomatolog
Tratarea afecțiunilor orale la timp înseamnă o dantură sănătoasă și un zâmbet frumos. În momentul în care te doare un dinte sau îți sângerează gingiile în timp ce te speli pe dinți, controlul la stomatolog devine o
Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti
In fiecare zi descoperim nou teluri pe care dorim sa le ducem la bun sfarsit. Iar accentul asupra lucrurilor simple precum alimentatia, odihna, timpul petrecut cu familia, lucruri atat de necesare pentru un stil de viata echilibrat, este in scadere. Astfel se naste stresul cotidian care ne indeamna
La ce este utila o pereche de saboti medicali? La ce este utila o pereche de saboti medicali?
Echipamentele de munca sunt diferite de la un domeniu la altul, aducand angajatului diverse beneficii sau reducand riscurile. In cazul domeniului de constructii, spre exemplu, pentru respectarea protectiei muncii, oamenii sunt nevoiti sa poarte caschete care sa ii protejeze de eventuale cazaturi de
De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o