Skip to article

Congresul National al Societatii Romane de Diabet

Congresul National al Societatii Romane de Diabet
Peste 500 de specialisti au inceput miercuri dezbaterile in cadrul celui de-al 36-lea Congres National al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Timp de patru zile, Sibiul este centrul atentiei specialistilor din Romania dar si din strainatate, anul acesta participand un numar important de specialisti din afara tarii.

Prof Univ Dr Radu Lichiardopol, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, totodata organizatorul acestui Congres, declara: "Diabetul afecteaza un numar estimat la 246 milioane de oameni din toata lumea, dintre care aproximativ 48 de milioane in Europa. Intre 90 si 95 % dintre acestia sufera de diabet zaharat de tip 2, o afectiune determinata de coexistenta a doua defecte metabolice: pe de o parte rezistenta tesuturilor la actiunea insulinei si , pe de alta parte, incapacitatea de a secreta suficienta insulina pentru a compensa acest defect.

Rezistenta la insulina poate fi influentata de factorii de mediu si intre acestia obezitatea ocupa locul cel mai important. Diabetul zaharat de tip 2 apare cu precadere la adultii de peste 40 de ani, dar devine din ce in ce mai prezent si in randul tinerilor, odata cu cresterea incidentei obezitatii la acestia".

Congresul are loc la Casa de Cultura a Sindicatelor din Sibiu si timp de patru zile se vor dezbate teme legate in principal de diabet dar vor avea loc si lansari de carte si prezentari de produse medicale.

Pentru prima data in Romania, va aparea "Ghidul educatorului pentru educatia terapeutica a pacientului cu diabet zaharat" o publicatie coordonata de Prof. Univ. Dr. Maria Mota, din Craiova. Ghidul Educatorului ofera un material de studiu valoros, dar si un argument pentru organismele oficiale din Romania, care vor trebui sa recunoasca specialitatea de "educatie medicala terapeutica" si sa constituie un cadru legal de formare si incadrare a educatorilor medicali.

Prof. Univ. Dr. Maria Mota explica modul in care va functiona ghidul: "Pacientul devine ,partener', iar Educatorul ,antrenor'. Educatia este permanenta, centrata pe nevoile pacientului, persoana cu diabet va fi motivata sa isi schimbe comportamentul, astfel incat sa demolam paradigma exprimata de Mark Twain: Singura cale de a fi sanatos este sa mananci ce nu vrei, sa bei ce nu iti place, sa faci ce nu ai dori".
Despre Diabet

"Peste 48 de milioane de europeni sunt bolnavi de diabet, ceea ce este ingrijorator si ne face sa devenim tot mai constienti de rolul nostru", spune Mihaela Matei, corporate communication manager, Lilly Romania.

Diabetul zaharat de tip 2 creste predispozitia pentru afectiuni cardio-vasculare, prin asocierea frecventa cu hipertensiunea arteriala si valori crescute ale colesterolului.

In ultimii 30 de ani, viziunea asupra diabetului zaharat s-a schimbat radical: din maladia ce apare odata cu inaintarea in varsta in principala cauza a mortii premature la persoanele de toate varstele. In societatea actuala, diabetul este cauza principala de orbire, insuficienta renala sau amputatie la nivelul membrelor inferioare.

Tot miercuri, in prima zi a Congresului de Diabet de la Sibiu, Maia Morgenstern a lansat penul cu insulina, destinat in special copiilor, Humapen Luxura. Intr-o discutie libera cu prof univ dr Nicolae Hancu, de la Cluj, Maia a subliniat importanta educatiei in diabet, a cunoasterii bolii si a acceptarii tratamentului.

Congresul National al Societatii Romane de Diabet

Articole recomandate

Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus
Cercetatorii japonezi au realizat o simulare la unul dintre cele mai rapide supercomputere privind eficacitatea purtarii vizierelor impotriva infectiei cu coronavirus. Rezultatul: se pare ca aceste viziere sunt total ineficiente în blocarea aerosolilor respiratori, potrivit modelelor studiate
Boala Alzheimer: simptome precoce Boala Alzheimer: simptome precoce
Alzheimerul este o boala care produce degenerarea creierului, provocând dementa si generând simptome precum pierderea progresiva a memoriei, dificultati de gândire si vorbire, precum si de necunoastere a obiectelor si a functiilor acestora. Boala Alzheimer se agraveaza in timp.
Iti poate afecta praful sanatatea? Iti poate afecta praful sanatatea?
Puțini oameni cunosc efectele nocive pe care praful casnic îl poate avea asupra sănătății. Rinita alergică însoțită de strănuturi, dermatită atopică, mâncărimile oculare și nazale sunt doar câteva dintre
Simti ca ti-e frig mereu? 4 probleme de sanatate de care ai putea suferi Simti ca ti-e frig mereu? 4 probleme de sanatate de care ai putea suferi
Daca simti ca iti estef frig chiar si in zilele calduroase, este posibil sa te confrunti cu o problema de sanatate fara sa stii.  Mainile si picioarele reci  Daca simti ca ai picioarele si mainile reci mereu poate fi vorba despre o anemie, deoarece lipsa fierului in sange, principala
Cancerul pulmonar: primele simptome Cancerul pulmonar: primele simptome
Simptomele cancerului pulmonar se pot confunda usor cu cele altor boli respiratorii, cum ar fi emfizemul pulmonar, bronșita și pneumonia. În faza inițială a cancerului pulmonar nu există de obicei simptome prezente, ele apar doar atunci când este într-un