Skip to article

Cord Blood Center Romania. 5 ani. Cifre si fapte

Cord Blood Center Romania. 5 ani. Cifre si fapte
In Romania prima recoltare de sange placentar in sistem privat s-a realizat in martie 2006, de catre Cord Blood Center.

Cord Blood Center RO este prima banca de celule stem din Romania, lider national si deschizator de drumuri in domeniu: a efectuat la Cluj Napoca prima recoltare de celule stem in sistem privat din Romania (martie 2006), a deschis, tot la Cluj, primul laborator de procesare de sange placentar si prima banca de celule stem din Romania, autorizata pentru a realiza procesarea si depozitarea grefelor de celule stem din sangele placentar (iulie 2008) si a inaugurat, in martie 2009, prima banca de celule stem din Bucuresti.

Cord Blood Center face parte din grupul international cu acelasi nume ce este prezent in 6 tari europene (Austria, Cehia, Italia, Romania, Slovacia si Ungaria). In 2004, acesta a eliberat prima grefa de sange placentar din Europa pentru efectuarea unui transplant autolog (intr-un caz de meduloblastom) si este membru al World Marrow Donor Association (WMDA) si membru asociat al NetCord, acestea fiind doua dintre cele mai importante organizatii internationale din domeniul celulelor stem.

La finalul anului 2009 calitatea serviciilor a fost recunoscuta si certificata prin sistemul de management al calitatii ISO 9001, fiind singura banca de sange placentar din Romania care detine acest certificat.

In 2010, Cord Blood Center a anuntat un alt eveniment in premiera in domeniul family banking-ului de la noi din tara: prima solicitare de eliberare a unei grefe de sange placentar de la o banca de celule stem din Romania, in urma careia viata unui copil bolnav de talasemie va putea fi salvata.

In noiembrie 2010 compania a lansat in premiera nationala si in exclusivitate programul "Suport pentru transplant", prin care se ofera un sprijin financiar de pana la 185 000 Euro clientilor care au recoltat sange placentar pentru copiii lor pentru cazul in care in viitor acestia pot avea nevoie de efectuarea unui transplant in strainatate.

In februarie 2011 am lansat primul credit pentru recoltarea de celule stem, proiect lansat in colaborare cu Banca Transilvania.

Investitiile grupului Cord Blood Center in Romania se ridica pana in prezent la aproximativ 2 milioane de Euro iar politica noastra privind resursele umane are in vedere eficientizarea si cresterea continua a gradului de profesionalism al echipei care, la ora actuala, numara aproximativ 100 de specialisti.

Anul acesta Cord Blood Center aniverseaza 5 ani de cand a avut loc prima recoltare de sange placentar in Romania. Suntem lideri de piata pe acest segment de servicii medicale, peste 45 000 de clienti din Romania apeland pana acum la serviciile oferite de catre compania noastra.

Istoricul acestei proceduri medicale pe plan mondial

Realizarea cu succes in 1988, la Paris de catre prof.dr. Eliane Gluckman (medic hematolog specializat in transplantul de maduva osoasa , la Spitalul Saint Louise din Paris) a primului transplant alogen fraternar de sange placentar, ca sursa de celule stem hematopoietice intr-un caz sever de anemie Fanconi a deschis un nou capitol in domeniul transplantului de celule stem.
In prezent pacientul, Matthew Farrow, traieste si este considerat liber de boala.

Profesorul H.E. Broxmeyer de la Universitatea Indiana din SUA, a fost primul cercetator care in urma studiilor efectuate in anii ' 80 a constatat ca sangele placentar contine un numar suficient de celule stem si progenitori hematopoietici, care sa permita obtinerea grefarii medulare in urma efectuarii unui transplant. Ulterior, in colaborare cu geneticianul AD Auerbach de la Institutul din Rockeffeler si Eliane Gluckman au format primul colectiv de medici care au realizat in premiera, un transplant de celule stem hematopoietice din sangele placentar.

Pe masura ce s-a consolidat experienta in domeniu, paleta indicatiilor clinice de efectuare a unui transplant cu celule stem hematopoietice placentare s-a extins, in prezent cuprinzand peste 70 de afectiuni hematologice, ereditare si oncologice.

Odata cu dezvoltarea acestui domeniu, a aparut necesitatea procesarii si depozitarii pe termen lung a grefelor de sange placentar, recoltate la momentul nasterii.

Astfel s-au conturat 2 sisteme de banking de sange placentar. Sistemul public, realizat prin donarea probelor de sange placentar de mame la momentul nasterii, cu procesarea si depozitarea acestora in registrele publice.

Primul registru public de sange placentar a fost realizat in SUA, in 1992, New York Blood Center. In paralel, odata cu deschiderea primei banci private de sange placentar in 1995, in SUA, s-a conturat si conceptul de "family banking" de sange placentar. Acesta consta in recoltarea, procesarea si depozitarea grefelor de sange placentar, la solicitarea familiilor, pentru uz propriu.

Articole recomandate

Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti
In fiecare zi descoperim nou teluri pe care dorim sa le ducem la bun sfarsit. Iar accentul asupra lucrurilor simple precum alimentatia, odihna, timpul petrecut cu familia, lucruri atat de necesare pentru un stil de viata echilibrat, este in scadere. Astfel se naste stresul cotidian care ne indeamna
La ce este utila o pereche de saboti medicali? La ce este utila o pereche de saboti medicali?
Echipamentele de munca sunt diferite de la un domeniu la altul, aducand angajatului diverse beneficii sau reducand riscurile. In cazul domeniului de constructii, spre exemplu, pentru respectarea protectiei muncii, oamenii sunt nevoiti sa poarte caschete care sa ii protejeze de eventuale cazaturi de
De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o
3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare 3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare
Pentru cei mai mulți dintre noi un zâmbet strălucitor înseamnă calea spre succes atât din punct de vedere social, cât și profesional. Un zâmbet alb și frumos este visul oricăruia dintre noi. Ei bine, în zilele noastre, există