Skip to article

Crampele abdominale: cand devin motiv de ingrijorare

Crampele abdominale: cand devin motiv de ingrijorare
Cand te-ai obisnuit cu crampele abdominale la ciclu, pare ciudat atunci cand apar in absenta menstruatiei. Afla cand devin crampele abdominale un motiv de ingrijorare si ce boli pot sa indice.

Cele mai multe femei au si luni in care nu au ciclu menstrual, iar acest lucru nu este un motiv de ingrijorare daca nu se repeta prea des. Aparitia crampelor in perioada de amenoree este de cele mai multe ori o coincidenta, dar poate fi si un simptom pentru unele boli grave.

Crampele abdominale si absenta ciclului

Lipsa menstruatiei si aparitia crampelor nu sunt intotdeauna corelate. In multe cazuri, cauza crampelor poate fi boala inflamatorie pelvina, dar problemele pot fi cauzate si de alte organe.

Sindromul intestinului iritabil poate produce crampe abdominale similare, iar uneori primele simptome apar chiar intr-o luna in care nu ai ciclu menstrual. O alta cauza a crampelor care coincide cu amenoreea tine de problemele vezicii biliare, de la nisip la bila pana la calculi biliari.

Crampele abdominale insotite de absenta ciclului menstrual pot indica si o sarcina extrauterina. Daca ai si alte simptome asociate sarcinii ectopice, este important sa consulti cat mai repede un medic.

Atunci cand cele doua simptome sunt totusi legate, lucru pe care ti-l poate confirma doar medicul, exista trei probleme care ti-ar putea pune in pericol sanatatea.

Chisturi ovariene

Chisturile ovariene, umplute cu lichid, pot fi cauza ambelor probleme atunci cand crampele abdominale coincid cu amenoreea. In cazul chisturilor ovariene foliculare, problema se rezolva de obicei de la sine, in maxim trei luni.

Chistul corpus luteum poate avea simptome si mai acute, care dispar insa in cateva saptamani. Riscul aparitiei chisturilor ovariene de acest tip este mai ridicat atunci cand urmezi un tratament pentru feritilitate, care modifica echilibrul hormonal din organism.

In unele cazuri, chisturile ovariene corpus luteum pot fi canceroase, dar aceasta situatie este mai rar intalnita.

Ooforita autoimuna

Inflamatie a ovarelor cauzata de hiperactivitatea sistemului imunitar, ooforita autoimuna poate dauna rapid ovarelor si poate scadea fertilitatea si productia hormonala.

De obicei, ooforita autoimuna este insotita si de simptome ca febra, oboseala si scurgeri vaginale, alaturi de crampele abdominale ingrijoratoare.

Pana la 10% dintre cazurile de insuficienta ovariana prematura sunt cauzate de acesta boala, care duce la infertilitate atunci cand nu este tratata la timp.

Cancerul ovarian

Multe cazuri de cancer ovarian sunt diagnosticate gresit, ca sindromul intestinului iritabil sau alte afectiuni, dar crampele abdominale si amenoreea nu sunt simptome suficiente pentru a-ti face griji cu privire la cancer.

Aparitia tumorilor ovariene este insotita si de alte simptone ca balonarea si umflarea zonei, alaturi de schimbari in ciclul menstrual si dificultati in amanarea urinarii.

Daca nu cunosti sigur cauza crampelor abdominale care coincid cu lipsa ciclului menstrual intr-o luna, este important sa consulti medicul de familie si eventual un ginecolog care iti poate oferi diagnosticul corect.

Autor: Iulia Anghel

Articole recomandate

Se poate transmite coronavirusul prin respiratie? Se poate transmite coronavirusul prin respiratie?
Oamenii de stiinta incearca sa descopere daca coronavirusul se poate raspandi prin aerul respirat. Pana acum, s-a stabilit ca aerosolii pot transmite virusul.Rezultatele nu sunt definitive, insa in conditiile actuale nicio precautie nu e prea mult. Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca nu sunt
Am fost infectat cu coronavirus si nu am stiut? Este posibil? Am fost infectat cu coronavirus si nu am stiut? Este posibil?
Specialistii avertizeaza ca foarte multe persoane ar fi putut sa fi fost infectate cu noul coronavirus si sa nu fi stiu acest lucru, deoarece nu au fost diagnosticate oficial si nici nu au avut simptome severe sau foarte evidente. Simptomele coronavirusului variaza de la o persoana la alta. Mai
Un medicament antiparaziti omoara coronavirusul in 48 de ore Un medicament antiparaziti omoara coronavirusul in 48 de ore
Un medicament folosit pentru deparazitar omoara coronavirusul in 48 de ore, au descoperit cercetatorii australieni de la Universitatea Monash din Melbourne. Este vorba despre Ivermectina, pusa pe piata in 1975. Medicamentul folosit de australieni, avea pana nu demult un destin modest, fiind
Se poate lua coronavirus prin aer? Se poate lua coronavirus prin aer?
Se poate lua coronavirus prin aer? Este una dintre intrebarile pe care si le-au pus foarte multe persoane in ceea ce priveste modurile de transmitere ale noului  coronavirus . Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca acest virus nu se poate transmite prin aer. Noul coronavirus NU SE
Tusea seaca: remedii naturale Tusea seaca: remedii naturale
Tusea este o actiune reflexa comuna care apare atunci cand mucusul se scurge in caile respiratorii. Conform unui studiu din 2015 publicat in Lung India, tusea poate fi un semn de avertizare pentru mai multe boli respiratorii si non-respiratorii si este unul dintre cele mai frecvente motive pentru