Skip to article

Cu bicicleta la serviciu: o decizie proasta pentru sanatate!

Cu bicicleta la serviciu: o decizie proasta pentru sanatate!
Mersul pe bicicleta in oras mareste riscul de a muri in accident, iar poluantii inspirati adanc ne imbolnavesc de cancer. Pe de alta parte, silueta are de castigat si suntem protejati de bolile cardiovasculare. In care parte balanta cantareste mai greu?

Cu bicicleta la munca: pericol sau binefacere?

Un studiu olandez a lamurit aceasta problema. Cercetatorii au plecat de la ipoteza conform careia 12.5% dintre automobilisti ar lua bicicleta pentru a se deplasa la serviciu si au calculat apoi impactul acestei schimbari cu ajutorul unor studii mai vechi.

Ce au descoperit ei? Se pare ca deplasarea pe bicicleta pe strazile poluate ale oraselor mareste cantitatea inhalata de poluanti, ale caror efecte nefaste asupra sanatatii sunt mai mult decat evidente. Mersul pe bicicleta reprezinta un efort, iar corpul cere o cantitate mai mare de aer cand este solicitat, inghitind practic si o cantitate mult mai mare de poluanti.

Dar nu-ti imagina ca atunci cand stai in masina nu inspiri poluanti! Si automobilistii inhaleaza partea lor de otrava, provenita din trafic sau de la propria masina.

Bilant: mersul pe bicicleta la serviciu mareste expunerea la poluanti. Totusi, daca o parte semnificativa a populatiei ar decide sa lase masina in garaj si sa se deplaseze cu bicicleta, nivelul general al poluarii ar scadea, ceea ce ar avea un efect benefic la scara intregii societati.

Mersul pe bicicleta la serviciu: impactul asupra accidentelor in trafic

Se inregistreaza de 5.5 ori mai multi morti in randul biciclistilor decat in randul automobilistilor, iar mersul pe bicicleta e mai periculos decat conducerea masinii, indiferent care ar fi varsta soferului. Insa daca majoritatea celor care renunta la masina in favoarea bicicletei ar fi tineri, mortalitatea ar putea sa scada, caci exista mai multe accidente de masina la tinerii soferi.

Activitatea fizica - un motiv puternic pentru a merge pe bicicleta

Sedentarismul sau lipsa activitatii fizice este o adevarata problema de sanatate publica in societatile dezvoltate. Mersul pe bicicleta pana la locul de munca ar fi de ajuns pentru multi pentru minimul de activitate fizica.

Acum, tu decizi ce e mai important pentru tine, nu uita si ca sedentarismul provoaca complicatii grave, de multe ori mortale. Pentru a evita poluantii, evita arterele principale ale orasului, alegand rute mai putin preferate de automobilisti. Ar fi bine sa mai lasi volanul!

Articole recomandate

Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti
In fiecare zi descoperim nou teluri pe care dorim sa le ducem la bun sfarsit. Iar accentul asupra lucrurilor simple precum alimentatia, odihna, timpul petrecut cu familia, lucruri atat de necesare pentru un stil de viata echilibrat, este in scadere. Astfel se naste stresul cotidian care ne indeamna
La ce este utila o pereche de saboti medicali? La ce este utila o pereche de saboti medicali?
Echipamentele de munca sunt diferite de la un domeniu la altul, aducand angajatului diverse beneficii sau reducand riscurile. In cazul domeniului de constructii, spre exemplu, pentru respectarea protectiei muncii, oamenii sunt nevoiti sa poarte caschete care sa ii protejeze de eventuale cazaturi de
De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o
3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare 3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare
Pentru cei mai mulți dintre noi un zâmbet strălucitor înseamnă calea spre succes atât din punct de vedere social, cât și profesional. Un zâmbet alb și frumos este visul oricăruia dintre noi. Ei bine, în zilele noastre, există