Skip to article

Cum este "Viata cu Diabet" in Romania?

Cum este "Viata cu Diabet" in Romania?
Un specialist diabetolog ajunge sa trateze zilnic intre 20 si 30 de pacienti
Romania se afla la coada Europei in ceea ce priveste nevoile pentru diabetici
Criza financiara influenteaza alimentatia persoanelor cu diabet
Aproximativ 70% dintre persoanele cu diabet din Romania au certificate de handicap

Bolnavi cu diabet, medici, farmacisti si reprezentanti ai companiilor farmaceutice si asociatiilor de pacienti au participat sambata, 6 noiembrie, la evenimentul de informare "Viata cu Diabet" care marcheaza una din cele mai importante campanii mondiale de constientizare a diabetului zaharat - "Ziua Mondiala a Diabetului", derulata in fiecare an in luna noiembrie.

Evenimentul a fost organizat de Houston NPA si Asociatia Diabeticilor din Romania in Amfiteatrul Spitalului pentru Copii "M.S. Curie" (Budimex).

Potrivit datelor furnizate in cadrul evenimentului "Viata cu Diabet" de catre reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti, in 2009 aproximativ 62.000 de bolnavi din Bucuresti erau inscrisi in Programul National de Diabet.

"Numarul de medicamente pentru diabet aprobate de CASMB a ajuns in 2010 la 215 produse in crestere cu circa 20 de medicamente fata de 2009. Persoanele cu diabet beneficiaza de 100 de teste pentru trei luni", a precizat directorul executiv CASMB, dr.Ana Maria Nitulescu.

Comparativ cu dieta mediteraneana si cea latino-americana, unde se pune un accent deosebit pe cereale, legume, fructe, lactate si mai putin pe carne si pe dulciuri, mesele romanilor contin cu precadere carne de porc, mezeluri, carnati, lactate si paine.

De asemenea populatia din zonele amintite practica zilnic activitati sportive, in timp ce in programul obisnuit al romanului nu exista astfel de preocupari.

"Mezelurile si carnatii contin amidon, zahar si grasimi saturate, produsele fainoase contin amidon, iar dulciurile pentru diabetici fructoza si grasimi vegetale, fiind foarte important ca persoanele cu diabet sa se citeasca eticheta inainte de a le consuma. si fructele pot pune probleme, mai ales cele de toamna struguri, prune si perele dulci", a explicat dr.Colda.

Dr. Cristian Gaju, Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Prof.Dr. N.C.Paulescu", a aratat ca diabetul este de circa 50 de ori mai frecvent la rudele de grad 1 decat in populatia generala.

"Riscul de aparitie diabetului zaharat de tip II pe parcursul vietii este de 0,4% in populatia generala dar 6% pentru rudele de gradul 1 si de 50% in cazul gemenilor identici, iar ereditatea in DZ tip 2 este mult mai puternica decat in DZ tip 1. Riscul este maxim la fratii copiilor afectati, urmat de parinti si copii", a precizat dr.Gaju.

***
Asociatia Diabeticilor din Romania dezvolta, pentru cei 1.000 de membri, proiecte de management al diabetului si de informare in ceea ce priveste legislatia in domeniu si programele medicale nationale.

Houston NPA este o companie romaneasca care are drept obiect de activitate crearea de concepte pentru campanii de promovare si servicii de vanzari proiecte. Compania organizeaza "intalnirile Safrina", serie de evenimente de informare medicala dedicate publicului larg, este editor al anuarului "Ghidul Pacientului 2010", iar in luna martie 2010 a initiat o campanie nationala de promovare a asociatiilor de pacienti din Romania - "Inscrie-te in Asociatia de Pacienti!- www.asociatiidepacienti.ro".

Articole recomandate

Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti
In fiecare zi descoperim nou teluri pe care dorim sa le ducem la bun sfarsit. Iar accentul asupra lucrurilor simple precum alimentatia, odihna, timpul petrecut cu familia, lucruri atat de necesare pentru un stil de viata echilibrat, este in scadere. Astfel se naste stresul cotidian care ne indeamna
La ce este utila o pereche de saboti medicali? La ce este utila o pereche de saboti medicali?
Echipamentele de munca sunt diferite de la un domeniu la altul, aducand angajatului diverse beneficii sau reducand riscurile. In cazul domeniului de constructii, spre exemplu, pentru respectarea protectiei muncii, oamenii sunt nevoiti sa poarte caschete care sa ii protejeze de eventuale cazaturi de
De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o
3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare 3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare
Pentru cei mai mulți dintre noi un zâmbet strălucitor înseamnă calea spre succes atât din punct de vedere social, cât și profesional. Un zâmbet alb și frumos este visul oricăruia dintre noi. Ei bine, în zilele noastre, există