Skip to article

Cum iti afecteaza sanatatea alimentele cu putine calorii

Cum iti afecteaza sanatatea alimentele cu putine calorii
Alimentele cu putine calorii promit minuni pentru silueta ta, insa in realitate iti afecteaza sanatatea mai mult decat crezi. Producatorii au aderat imediat la moda etichetelor "light", de cand populatia a devenit mult mai ostila fata de grasimile pe care le ingereaza. Ironia sortii face ca tocmai alimentele cu putine calorii sa conduca, in final, la ingrasare.

Principiul "de suprafata" pe care alimentele cu putine calorii il promoveaza este acela ca un aport caloric inferior inseamna mai putine kilograme pentru consumator. In realitate, numarul caloriilor este mai putin important decat sursa acestora, detaliu cunoscut insuficient de publicul de larg consum.

Alimentele cu putine calorii ingrasa!

Paradoxal, alimentele cu putine calorii ingrasa, desi ele sunt achizitionate tocmai pentru a evita aceste consecinte nefaste. Ingredientele din care ele sunt concepute stau la baza efectelor nedorite pentru sanatate, chiar daca aportul de colesterol este inferior.

In primul rand, absolut toate produsele inscriptionate cu termenul "light" au putine grasimi, dar mult zahar. Acest carbohidrat accelereaza ingrasarea prin absorbtia extrem de rapida in organism, dar si prin instalarea rapida a senzatiei de foame la scurt timp de la consum. Aceleasi alimente light contin si foarte multa sare, care provoaca retentia apei in tesuturi si hipertensiune arteriala.

Un bun exemplu este iaurtul. Multi producatori pun in compozitia iaurturilor cu continut foarte mic de grasime zaharuri si alti indulcitori artificiali, pentru un gust mai placut. Acest lucru inseamna ca este de preferat sa mananci un iaurt natural de 60% grasime, decat sa consumi unul ticsit de carbohidrati si alte substante periculoase - atat din punct de vedere caloric, cat si din prisma calitatii ingredientelor.

Mecanismul ingrasarii cu alimente light

Ficatul este organul responsabil cu sintetizarea grasimilor din organism, functionand ca un soi de incinerator. In acelasi timp, el acumuleaza toxinele corpului pentru mentinerea starii de sanatate. Daca tu mananci produse preparate cu multe substante chimice nocive, precum alimentele light, iti suprasoliciti ficatul cu eliminarea acestora. Prin urmare, el nu va mai putea sa arda grasimile in aceiasi parametri.

Intr-un scenariu si mai sumbru, ficatul poate sa fie "coplesit" de concentratia de chimicale (inlocuitori ai zaharului, coloranti alimentari, conservanti etc) si, intr-o incercare disperata de a controla situatia, va actiona cu unica sa arma: va incorpora substantele nocive in grasimea nesintetizata care se multiplica.

Iata cum iti fortezi organismul sa produca mai mult tesut gras, evitand (culmea!) sa consumi produse bogate in colesterol rau. Un alt dezavantaj al alimentelor light este acela ca nu au valoare nutritionala, deci ai tendinta sa mananci mai multe portii pentru a te satura, fara sa te simti vinovata (ca doar sunt dietetice, nu?).

Prin urmare, este important sa verifici continutul de zahar, sare si conservanti inainte sa cumperi alimentele pe care le consumi, nu doar procentul de grasime (mai ales daca vorbim de produse procesate).

Pentru o nutritie dietetica si sanatoasa, alege:

fructe si legume proaspete cereale integrale (faina neagra, ovaz, orez brun) grasimi bune (peste, ulei de masline, avocado, nuci) carbohidrati de calitate (faine nerafinata, paste integrale, fasole)

Tu cat de des consumi alimente cu putine calorii? Te-au ajutat ele sa slabesti? Spune-ne parerea ta in sectiunea de comentarii!

Autor: Adelina Dobrin

Articole recomandate

Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda
Febra este o reactie normala a corpului si arata ca organismul nostru lupta cu o infectie. Pentru a evita complicatiile, febra trebuie scazuta in cazul in care depaseste 39 de grade Celsius. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" a dezvaluit care
Eucaliptul: beneficii pentru aparatul respirator Eucaliptul: beneficii pentru aparatul respirator
Eucaliptul este o planta medicinala recomandata in cazul bolilor care afecteaza tractul respirator, cum ar fi gripa, astmul sau racelile. Exista mai mult de 700 de specii din acest copac, originar din Australia si Tasmania, care este distribuit in toate partile lumii. Datorita capacitatii sale mari
VIDEO Infectia cu coronavirus 3D VIDEO Infectia cu coronavirus 3D
Medicii americani au reusit sa surprinda in imagini 3D plamanii unui barbat in varsta de 50 de ani, care prezenta infectie cu coronavirus. Videoclipul VR al cavitatii sale toracice arata cum se raspandeste in ambii plamani infectia cu coronavirus (culoarea galbena). Cu doar cateva zile inainte de
Cum iti intaresti si protejezi plamanii de infectia cu coronavirus Cum iti intaresti si protejezi plamanii de infectia cu coronavirus
Cea mai buna modalitate de a te proteja de coronavirus, pe langa respectarea masurilor recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), este sa ai grija de sanatatea ta generala, astfel incat sistemul tau imunitar sa fie in cele mai bune conditii. COVID-19 afecteaza in principal plamanii si
Simptomele coronavirusului incep lent si se agraveaza rapid, spun medicii Simptomele coronavirusului incep lent si se agraveaza rapid, spun medicii
Pe masura ce noul coronavirus se raspandeste, medicii pot vedea mult mai clar cum se manifesta aceasta boala si cum reactioneaza organismul dupa infectarea cu SARS CoV-2. Cercetarile medicilor au aratat ca pacientii infectati cu coronavirus prezinta mai intai simptome usoare, cum ar fi o tuse