Skip to article

Cum iti afecteaza sanatatea alimentele cu putine calorii

Cum iti afecteaza sanatatea alimentele cu putine calorii
Alimentele cu putine calorii promit minuni pentru silueta ta, insa in realitate iti afecteaza sanatatea mai mult decat crezi. Producatorii au aderat imediat la moda etichetelor "light", de cand populatia a devenit mult mai ostila fata de grasimile pe care le ingereaza. Ironia sortii face ca tocmai alimentele cu putine calorii sa conduca, in final, la ingrasare.

Principiul "de suprafata" pe care alimentele cu putine calorii il promoveaza este acela ca un aport caloric inferior inseamna mai putine kilograme pentru consumator. In realitate, numarul caloriilor este mai putin important decat sursa acestora, detaliu cunoscut insuficient de publicul de larg consum.

Alimentele cu putine calorii ingrasa!

Paradoxal, alimentele cu putine calorii ingrasa, desi ele sunt achizitionate tocmai pentru a evita aceste consecinte nefaste. Ingredientele din care ele sunt concepute stau la baza efectelor nedorite pentru sanatate, chiar daca aportul de colesterol este inferior.

In primul rand, absolut toate produsele inscriptionate cu termenul "light" au putine grasimi, dar mult zahar. Acest carbohidrat accelereaza ingrasarea prin absorbtia extrem de rapida in organism, dar si prin instalarea rapida a senzatiei de foame la scurt timp de la consum. Aceleasi alimente light contin si foarte multa sare, care provoaca retentia apei in tesuturi si hipertensiune arteriala.

Un bun exemplu este iaurtul. Multi producatori pun in compozitia iaurturilor cu continut foarte mic de grasime zaharuri si alti indulcitori artificiali, pentru un gust mai placut. Acest lucru inseamna ca este de preferat sa mananci un iaurt natural de 60% grasime, decat sa consumi unul ticsit de carbohidrati si alte substante periculoase - atat din punct de vedere caloric, cat si din prisma calitatii ingredientelor.

Mecanismul ingrasarii cu alimente light

Ficatul este organul responsabil cu sintetizarea grasimilor din organism, functionand ca un soi de incinerator. In acelasi timp, el acumuleaza toxinele corpului pentru mentinerea starii de sanatate. Daca tu mananci produse preparate cu multe substante chimice nocive, precum alimentele light, iti suprasoliciti ficatul cu eliminarea acestora. Prin urmare, el nu va mai putea sa arda grasimile in aceiasi parametri.

Intr-un scenariu si mai sumbru, ficatul poate sa fie "coplesit" de concentratia de chimicale (inlocuitori ai zaharului, coloranti alimentari, conservanti etc) si, intr-o incercare disperata de a controla situatia, va actiona cu unica sa arma: va incorpora substantele nocive in grasimea nesintetizata care se multiplica.

Iata cum iti fortezi organismul sa produca mai mult tesut gras, evitand (culmea!) sa consumi produse bogate in colesterol rau. Un alt dezavantaj al alimentelor light este acela ca nu au valoare nutritionala, deci ai tendinta sa mananci mai multe portii pentru a te satura, fara sa te simti vinovata (ca doar sunt dietetice, nu?).

Prin urmare, este important sa verifici continutul de zahar, sare si conservanti inainte sa cumperi alimentele pe care le consumi, nu doar procentul de grasime (mai ales daca vorbim de produse procesate).

Pentru o nutritie dietetica si sanatoasa, alege:

fructe si legume proaspete cereale integrale (faina neagra, ovaz, orez brun) grasimi bune (peste, ulei de masline, avocado, nuci) carbohidrati de calitate (faine nerafinata, paste integrale, fasole)

Tu cat de des consumi alimente cu putine calorii? Te-au ajutat ele sa slabesti? Spune-ne parerea ta in sectiunea de comentarii!

Autor: Adelina Dobrin

Articole recomandate

Persoanele care fac gripa au mai putine sanse de a se infecta cu coronavirus in acelasi timp Persoanele care fac gripa au mai putine sanse de a se infecta cu coronavirus in acelasi timp
Numarul cazurilor imbolnavirilor de gripa sezoniera a scazut la nivel global anul acesta cu 98% fata de aceeasi perioada din 2019. Scaderea s-ar datora izolarii si masurilor de protectie, potrivit specialistilor de la  Institutul de Sănătate publică din Anglia, care au realizat
Ce inseamna sa consumi prea multa sare? Explicatiile nutritionistului Mihaela Bilic Ce inseamna sa consumi prea multa sare? Explicatiile nutritionistului Mihaela Bilic
Nutritionistul Mihaela Bilic a explicat pe pagina sa de socializare Facebook ce inseamna un consum mare de sare, dar si despre importanta acestui ingredient pentru sanatate.  De asemenea, nutritionistul a explicat de ce simtim nevoia de dulce si cum putem sa evitam aceasta senzatie. 
Studiu: 80% dintre bolnavii de COVID-19 prezinta deficienta de vitamina D Studiu: 80% dintre bolnavii de COVID-19 prezinta deficienta de vitamina D
80% din persoanele cu COVID-19 au prezentat o lipsa de vitamina D in organism, potrivit unui studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Cercetarea a fost efectuata pe 216 pacienti, iar 80% dintre acestia au prezentat o deficienta de vitamina D, marea majoritate au
Ce este "happy hypoxia", noua manifestare COVID-19 Ce este "happy hypoxia", noua manifestare COVID-19
Pacientii infectati cu coronavirus pot manifesta o forma mai putin cunoscuta a acestei boli, care arata "parsivitatea" acestui virus, a atentionat medicul ATI Radu Ţincu, de la Spitalul Floreasca din Capitală. Doctorul a explicat ca bolnavii de COVID pot avea o  saturaţie
Accent Prime - laserul care "ucide" in timp record orice tip de celulita! Accent Prime - laserul care "ucide" in timp record orice tip de celulita!
Folosind puterea tehnologiilor combinate, Accent Prime este o platformă non-invazivă, de ultimă generație, care oferă tratamente personalizate pentru conturarea feței și a corpului, strângerea pielii, reducerea celulitei, întinerirea pielii prin