Skip to article

Cum iti dai seama daca ai un medic bun?

Cum iti dai seama daca ai un medic bun?
Ai un medic competent? Doar ii incredintezi sanatatea ta, deci ai dreptul sa-i evaluezi calitatile! Iata 10 criterii pentru a sti mai clar cu cine ai de-a face!

1. Un medic bun iti va consacra timp

Primul criteriu in evaluarea calitatilor medicului este capacitatea sa de a te asculta. Un practician de incredere trebuie sa-si cunoasca bine pacientul si sa stabileasca impreuna o relatie bazata pe incredere. Trebuie sa-i poti vorbi de orice ingrijorare. Bineinteles ca uneori poate fi ocupat, dar este important ca atunci cand va intalniti sa se poata ridica la inaltimea asteptarilor tale.

2. Un medic de incredere este independent!

Fereste-te de medicul care iti prescrie adesea medicamente in cantitati mari! De ce? Deoarece are probabil aranjamente cu firmele de medicamente. Rezultatul: poate supraestima beneficiile medicamentelor produse de aceste firme si poate subestima efectele lor secundare. Exista si alte semne ce te pot alerta: o sala de asteptare plina de afise si brosuri ale acestor firme sau un cabinet in care se gasesc peste tot cutiute cu mostre de medicamente. Deschide ochii!

3. Un medic bun este disponibil

Oricare ar fi motivul pentru care il contactezi, medicul trebuie sa te poata primi in acea zi sau cu intarziere de maxim 2 zile (cu sau fara programare). Contrariul poate insemna ca nu este destul de organizat, sau ca are prea multi pacienti si nu are timp sa se ocupe de toti.

4. Un medic bun se exprima clar

Vocabularul unui medic si maniera sa de exprimare in momentul cand iti stabileste diagnosticul sunt determinante. Un medic bun face eforturi de argumentare, de a-si motiva alegerea si de a-i explica pacientului sau care este boala cu care se confrunta, in termeni mai mult sau mai putin stiintifici. Nu exista nicio regula in momentul diagnosticarii. Unii dintre noi au nevoie sa auda termeni medicali, ca semn al profesionalismului medicului, in timp ce altii prefera explicatii simple. Ceea ce conteaza e sa nu refuze sa-ti dea explicatiile cerute.

5. Un medic bun isi afiseaza onorariile

Orice medic care se respecta trebuie sa-si informeze pacientii de tarifeele sale si sa le afiseze in sala de asteptare.

6. Un medic bun scrie frumos

In ciuda povestilor despre "scrisul de doctor", medicul bun trebuie sa scrie in mod lizibil. Orice reteta medicala trebuie scrisa astfel incat farmacistul sa poata descifra numele medicamentelor, cat si posologia lor (cantitate, frecventa, durata).

7. Un medic bun actualizeaza in permanenta dosarele pacientilor

La fiecare consultatie, medicul trebuie sa-ti scoata dosarul medical. In acesta trebuie sa figureze numele, prenumele si data de nastere, cat si detaliile controalelor precedente (examen, diagnostic, tratament). De asemenea, este de preferat ca medicul tau sa utilizeze un calculator. In primul rand, acesta ii va facilita accesul la dosare, si in al doilea rand va avea acces la internet, deci va fi un medic informat.

8. Medic bun = Igiena impecabila

Poate ca ti se pare un lucru de la sine inteles, dar igiena nu e intotdeauna respectata in cabinetele medicale. Un medic constiincios trebuie sa se spele pe maini sau sa le dezinfecteze cel putin o data in timpul consultatiei. De asemenea, igiena cabinetului trebuie sa fie impecabila.

9. Un medic bun are grija de sala de asteptare

Medicul care se ingrijeste de felul cum arata sala de asteptare este cel mai probabil un medic constiincios si atent cu pacientii sai. Sala de asteptare trebuie sa fie curata, cu scaune suficiente, cu ziare recente, cu afise vizibile ale tarifelor practicate si ale numerelor de urgenta. Sala de asteptare trebuie sa fie suficient de izolata fonic pentru a proteja secretul medical al fiecarui pacient.

10. Medic bun = Secretariat eficace

Prezenta unui secretariat este semn de organizare, deci de disponibilitate din partea medicului. Deoarece are o secretara, medicul nu trebuie sa se mai ocupe cu sarcinile administrative si nu va fi intrerupt in mijlocul consultatiei de taraitul telefonului.

Articole recomandate

Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti
In fiecare zi descoperim nou teluri pe care dorim sa le ducem la bun sfarsit. Iar accentul asupra lucrurilor simple precum alimentatia, odihna, timpul petrecut cu familia, lucruri atat de necesare pentru un stil de viata echilibrat, este in scadere. Astfel se naste stresul cotidian care ne indeamna
La ce este utila o pereche de saboti medicali? La ce este utila o pereche de saboti medicali?
Echipamentele de munca sunt diferite de la un domeniu la altul, aducand angajatului diverse beneficii sau reducand riscurile. In cazul domeniului de constructii, spre exemplu, pentru respectarea protectiei muncii, oamenii sunt nevoiti sa poarte caschete care sa ii protejeze de eventuale cazaturi de
De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o
3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare 3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare
Pentru cei mai mulți dintre noi un zâmbet strălucitor înseamnă calea spre succes atât din punct de vedere social, cât și profesional. Un zâmbet alb și frumos este visul oricăruia dintre noi. Ei bine, în zilele noastre, există