Skip to article

Cum pot depista cainii cancerul

Cum pot depista cainii cancerul
Cele mai noi cercetari in domeniul medical au decoperit ca bunul prieten al omului, cainele, are abilitatea de a mirosi cancerul pulmonar din organismul uman inainte ca simptomele sa apara.

Studiul in cauza sustine ca straniul dar al patrupedelor poate fi utilizat in scopul depistarii timpurii a acestei afectiuni, care poate fi tratata si tinuta sub control daca este abordata in faza incipienta.

Exista speranta!

Cainii folositi in cadrul cercetarii au reusit sa localizeze cancerul la sapte din zece suferinzi.

Cercetatorii Spitalului Schillerhoehe din Germania sunt convinsi ca dibacii detectivi canini isi pot imbunatati considerabil talentul odata ce prind mai mult exercitiu.

Cu toate acestea, scopul suprem al acestei descoperiri ramane identificarea compusilor chimici specifici cancerului pe care cainii ii detecteaza cu ajutorul mirosului fin, astfel incat sa se construiasca un dispozitiv capabil sa depisteze aceasta boala cat mai devreme posibil.

Cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip al acestei afectiuni in Marea Britanie, unde sunt depistate anual 39.000 de cazuri, dintre care doar 25% reusesc sa supravietuiasca un an sau doi de la stabilirea diagnosticului.

Din ce rasa fac parte cainii slavatori ?

Studiul efectuat a folosit caini de talie mare, precum Ciobanescul German si Australian sau Labradorul, care au urmat un program special de instruire timp de 11 saptamani, astfel incat animalele sa poata detecta in respiratia bolnavilor prezenta sau absenta cancerului.

Cercetatorii au beneficiat de sprijinul a 220 de voluntari cu cancer in stadii atat timpurii cat si avansate, dar si persoane sanatoase.

Patrupedele au adulmecat tuburi din sticla umplute cu vata impregnata cu mirosul respiratiei voluntarilor si li s-a dat comanda sa se intinda pe jos atunci cand simt prezenta compusilor chimici de temut.

Cainii au identificat 71 de mostre ale cancerului pulmonar din cele 100 posibile, dar au recunoscut corect si 372 de mostre din 400 care nu apartineau bolnavilor.

Care este urmatorul pas?

Oamenii de stiinta au stabilit deja ca rezultatele studiului confirma prezenta unui indicator fix al cancerului de plamani, iar provocarea ramane acum aflarea identitatii acestuia.

Marele ghinion evidentiat de cercetatori, mai in gluma mai in serios, este acela ca priceputii catei nu pot comunica biochimia mirosului de cancer.

Medicul chirurg Enole Boedeker sustine ca animalele au fost participat cu entuziasm la jocul propus si au primit cu bucurie recompense de fiecare data cand au raspuns corect.

Din pacate, cainii nu pot simti prezenta cancerului fiind pur si simplu prin preajma bolnavului, ei trebuie sa intre in contact cu mirosul emanat putin intensificat prin tehnici medicale.

In trecut, alte cercetari si constatari din popor au emis teoria conform careia Labradorii si
cainii Portughezi de apa pot mirosi fara echivoc cancerul de vezica, piele, plaman, san sau cel de tip ovarian.

Cercetatorii sunt constienti de faptul ca utilizarea cainilor in practica medicala este un lucru extrem de dificil de realizat, din pricina cheltuielilor si a timpului necesar pentru dresaj.

Cu toate acestea, medicii spera ca in curand vor putea incorpora compusul chimic specific intr-un senzor special, extrem de util in detectarea bolii in timp util.

Autor: Adelina Dobrin

Articole recomandate

Treci natural peste sindromul premenstrual Treci natural peste sindromul premenstrual
Se estimează că 3 din 4 femei sunt afectate de o anumită formă a sindromului premenstrual la fiecare menstruație. Practic, fiecare femeie prezintă cel puțin un simptom al sindromului premenstrual în decursul vieții, iar vârful de incidență
Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID
Persoanele care se infecteaza cu coronavirus sunt contagioase timp de 9 zile de la aparitia simptomelor, arata datele celui mai recent studiu. Aceste rezultate subliniază importanţa autoizolării timp de cel puţin 10 zile. Autorul principal Muge Cevik, de la Universitatea din St
Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca? Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca?
Persoanele care se vaccineaza impotriva COVID-19 trebuie sa mai poarte masca? Aceasta este una dintre intrebarile pe care si le pun foarte multe persoane dupa ce s-a anuntat ca a fost realizat un vaccin.  Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, Valeriu Gheorghita, a
Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze? Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze?
Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului Victor Babes, a explicat ce parere are despre vaccinarea anti-Covid, in cadrul unei emisiuni de la Digi24. „E un lucru care nu se știe foarte cert acum”, a spus Simin Aysel Florescu, întrebată dacă mai
Ce contine vaccinul anti-Covid? Explicatiile unui medic de la Spitalul Victor Babes Ce contine vaccinul anti-Covid? Explicatiile unui medic de la Spitalul Victor Babes
In curand va fi disponibil un vaccin impotriva infectiei cu coronavirus, insa foarte multe persoane se tem sa se vaccineze, desi acesta era asteptat cu nerabdare de lumea intreaga.  Directorul Spitalului Victor Babeș, Simin Aysel Florescu, a explicat in cadrul unei emisiuni de la Digi24,