Skip to article

Cum stai cu sanatatea in functie de lunile anului

Cum stai cu sanatatea in functie de lunile anului
Lunile anului influenteaza in mod diferit sanatatea organismului uman, in functie de variatiile temperaturii, durata zilelor si starea sistemului imunitar.

Ianuarie - nivel crescut al colesterolului

In ianuarie si decembrie nivelul colesterolului atinge cote alarmante si scade considerabil in lunile de vara. Astfel, in sezonul cald, activitatile fizice intense pe care le efectuam si alimentatia mai bogata in fructe si legume ajuta la scaderea colesterolului.Abuzurile alimentare din perioada sarbatorilor de iarna isi pun amprenta asupra organismului si prin marirea nivelului de colesterol din sange.

Februarie - risc pentru afectiunile oculare

Luna februarie este un factor de risc pentru afectiunile oculare si in special cele care afecteaza retina. Dislocarea retinei este o problema serioasa, care duce la orbire daca nu este tratata la timp. Temperaturile scazute fac ca tesuturile oculare sa fie mult mai sensibile.

Martie - varf de sezon pentru raceli

Lunile martie si aprilie se confrunta cu cele mai multe cazuri de gripe si raceli. Luna martie este insa si una dintre cele mai sigure luni pentru efectuarea operatiilor chirurgicale. Persoanele care sunt supuse operatiilor au mai multe sanse de reusita si supravietuire.

Aprilie - sezonul durerilor de cap

Primavara este sezonul durerilor de cap si al migrenelor severe. Aceste dureri sunt in stransa legatura cu hipotalamusul, o parte a creierului care controleaza "ceasul biologic" al corpului si fluctuatiile hormonale.

Mai - luna deranjamentelor stomacale

Simptome precum diaree sau constipatie sunt mult mai frecvente in lunile de primavara si vara. De asemenea, in aceasta luna sunt mult mai numeroase si cazurile de infectii si schimbari ale sistemului imunitar.

Iunie - tensiune arteriala scazuta

Variatiile sezoniere nu sunt intotdeauna nocive pentru organismul uman. In luna iunie, tensiunea arteriala se afla la cele mai scazute cote din an. Specialistii sunt de parere ca vitamina D, pe care o procuram in mod natural in urma expuenrii la soare, activeaza hormonii responsabili de reglarea tensiunii arteriale.

Iulie - mai multe cazuri de apendicita

Riscul de apendicita este marit in aceasta luna, cauzat in special de variatiile sezoniere asupra sistemului imunitar.

August - benefica pentru bolnavii de cancer

Persoanele diagnosticate cu cancer in luna august au mai multe sanse de vindecare si supravietuire. Specialistii sunt de parere ca vitamina D este responsabila pentru acest lucru, ajutand la inhibarea dezvoltarii tumorilor canceroase.

Septembrie - agravarea simptomelor de astm

Luna septembrie se confrunta cu cele mai multe cazuri de astm, in special in randul copiilor. Acest lucru pare sa fie asociat cu incheierea vacantei de vara si intoarcerea la scoala, de unde copiii pot contacta diverse infectii.

Octombrie - agravarea ulcerelor stomacale

Luna octombrie este sezonul de varf pentru ulcerele stomacale si ale afectiuni ale stomacului. Specialistii cred ca melatonina este responsabila pentru aceste afectiuni, pe masura ce zilele devin mai scurte.

Noiembrie - startul depresiilor sezoniere

In aceasta luna se inregistreaza tot mai multe cazuri de depresie, in special in randul femeilor care nasc.

Decembrie - cazuri frecvente de tuse

Luna decembrie se confrunta cu tot mai multe cazuri de gripa , raceala si tuse. Variatiile sezoniere isi pun amprenta asupra afectiunilor infectioase, astmului, nivelului de vitamina D si alimentatiei.

Autor: Mihaela Rotaru

Articole recomandate

Treci natural peste sindromul premenstrual Treci natural peste sindromul premenstrual
Se estimează că 3 din 4 femei sunt afectate de o anumită formă a sindromului premenstrual la fiecare menstruație. Practic, fiecare femeie prezintă cel puțin un simptom al sindromului premenstrual în decursul vieții, iar vârful de incidență
Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID
Persoanele care se infecteaza cu coronavirus sunt contagioase timp de 9 zile de la aparitia simptomelor, arata datele celui mai recent studiu. Aceste rezultate subliniază importanţa autoizolării timp de cel puţin 10 zile. Autorul principal Muge Cevik, de la Universitatea din St
Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca? Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca?
Persoanele care se vaccineaza impotriva COVID-19 trebuie sa mai poarte masca? Aceasta este una dintre intrebarile pe care si le pun foarte multe persoane dupa ce s-a anuntat ca a fost realizat un vaccin.  Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, Valeriu Gheorghita, a
Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze? Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze?
Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului Victor Babes, a explicat ce parere are despre vaccinarea anti-Covid, in cadrul unei emisiuni de la Digi24. „E un lucru care nu se știe foarte cert acum”, a spus Simin Aysel Florescu, întrebată dacă mai
Ce contine vaccinul anti-Covid? Explicatiile unui medic de la Spitalul Victor Babes Ce contine vaccinul anti-Covid? Explicatiile unui medic de la Spitalul Victor Babes
In curand va fi disponibil un vaccin impotriva infectiei cu coronavirus, insa foarte multe persoane se tem sa se vaccineze, desi acesta era asteptat cu nerabdare de lumea intreaga.  Directorul Spitalului Victor Babeș, Simin Aysel Florescu, a explicat in cadrul unei emisiuni de la Digi24,