Skip to article

Daltonismul, un alt mod de a vedea lumea

Daltonismul este un defect al vederii care consta in imposibilitatea de perceptie a uneia sau mai multor culori. Desi aceasta deficienta nu se trateaza, daltonistii nu au impresia ca sufera de vreun handicap deoarece ei dezvolta alte cai de a vedea lumea.

Boala ereditara a vederii, daltonismul atinge mai ales barbatii. Acest sexism al maladiei este consecinta localizarii cromozomiale a genelor implicate in perceptia colorata: doua dintre ele, genele care codeaza pigmentii rosu si verde, se situeaza pe cromozomul sexual X, pe care barbatii il au doar intr-un singur exemplar.

Adesea, prin termenul de daltonist se intelege doar incapacitatea de a vedea culorile rosu si verde, insa se cunosc aproape tot atatea forme de daltonism pe cate culori exista.

Cei care sufera de acromazie, de exemplu, nu disting nicio culoare, doar nuante de negru, alb si gri. Aceasta boala nu evolueaza, dar nici nu este tratabila. Daltonistii invata sa traiasca impeuna cu handicapul lor, si dezvolta alte puncte de referinta pentru a compensa non-perceptia lor asupra culorii.

Se pare ca daltonistii compenseaza partial deficienta lor de culoare printr-o mai buna perceptie a texturilor si a nuantelor aceleiasi culori.

Semafor tricolor si ruj de buze

Nu exista fum fara foc: daca oamenii asociaza adesea daltonismul cu non-perceptia culorilor verde si rosu, acest lucru se intampla deoarece acestea sunt formele de daltonism cele mai raspandite. Cel care sufera de protanopie nu distinge nuantele de rosu, iar cel ce sufera de deuteranopie nu vede nuantele de verde. Faptul de a nu putea percepe o culoare poarta numele de dicromazie.

Daltonismul, un alt mod de a vedea lumea

Evident, toata lumea se intreaba cum pot daltonistii sa vada culorile la semafor? In locul culorilor rosu si/sau verde, ei percep nuante de gri diferite, pe care le asociaza bine culorii adevarate, dupa multi ani de experienta.

O alta problema cu care daltonistii s-ar putea confrunta: cum isi dau seama daca un aparat electric functioneaza sau nu? Diodele indicatoare ale aparatelor electrocasnice au cel mai adesea culorile rosu si verde, rosu pentru a indica starea de veghe sau oprirea aparatului, si verde pentru a indica starea de functionare.

Doamnelor, sa stiti ca si daca va rujati cu rujul cel mai sexy, tot nu veti reusi sa seduceti in acest fel un daltonist: acesta nici macar nu va remarca. De altfel, daltonistii nici macar nu diferentiaza o femeie blonda cu ochii albastri de o roscata cu ochii verzi. Ei vad propria lor nuanta personalizata.

Meserii interzise

Daltonismul poate pune probleme reale in orientarea profesionala. De aici apare si interesul ca boala sa fie depistata cat mai devreme posibil, astfel incat copilul sa stie ce meserie poate sa faca si ce nu. Astfel, daltonismul este contraindicat in numeroase meserii precum:

Meserii de transport:
- In armata: piloti, soferi si mecanici
- In aviatia civila: piloti, mecanici si controlori aerieni
- In marina: marinari
- In caile ferate: conductori si mecanici
- In transportul in comun; conductori de autobuz, metrou...

Meserii de securitate publica: politisti, jandarmi, vamesi, pompieri

Alte profesii: electricieni si electronisti, farmacisti, meserii din industria textila si imprimerie, pictura si fotografie, in teatru si TV, meserii din industria alimentara si anumite specializari medicale (de exemplu, chirurgia).

Articole recomandate

5 afectiuni anuntate de foamea excesiva 5 afectiuni anuntate de foamea excesiva
Un apetit crescut poate fi un raspuns fiziologic normal in anumite situatii: la copiii sau adolescentii aflati in perioada de crestere, la personele care depun efort fizic sau in timpul schimbarilor hormonale cauzate de ciclul menstrual. Insa in unele cazuri, senzatia constanta de foame poate fi
8 lucruri pe care nu le stii despre sanatatea femeilor 8 lucruri pe care nu le stii despre sanatatea femeilor
Luna femeii vine cu o serie de surprize pentru utilizatoarele Docbook. Astfel, până la sfârşitul lui martie, toate pacientele vor beneficia de reduceri de până la 50% la consultații ginecologice, dermatologice, și la mamografii în clinicile partenere :
Suferi de gastrita? Iata cel mai bun remediu natural care vindeca aceasta afectiune Suferi de gastrita? Iata cel mai bun remediu natural care vindeca aceasta afectiune
Gastrita este una dintre cele mai frecvente afectiuni din ultimii ani. Pe langa tratamentele medicamentoase, gastrita poate fi tratata si cu ajutorul remediilor naturale. Printre cele mai cunoscute si eficiente tratatemente naturiste se numara lichiorul de caise. Acesta se prepara foarte usor, iar
Cei mai mari 6 factori de stres pentru femeile din Romania Cei mai mari 6 factori de stres pentru femeile din Romania
Stresul poate fi foarte nociv pentru orice persoana, femeie sau barbat. Efectele adverse pe care acesta le provoaca pe termen lung sunt atat de natura psihica, prin cazuri de depresie, dar si de natura medicala, prin probleme cardiace sau de circulatie a sangelui. Iar stresul nu i-a ocolit pe
Analize medicale obligatorii, pentru o femeie responsabila Analize medicale obligatorii, pentru o femeie responsabila
Sanatatea este cel mai de pret lucru. Iar pentru a te asigura ca organismul tau functioneaza normal, este recomandat sa faci cu regularitate o serie de teste si analize medicale. Orice afectiune se trateaza cu mult mai multa usurinta daca este depistata in stare incipienta "> in stare incipienta .