Skip to article

De ce ar trebui sa legalizam vanzarea de organe umane?

Un subiect destul de tabu in Romania, care trebuie totusi discutat. Nemediatizat in presa nationala, subiectul legalizarii vanzarii de organe umane aduce in prim plan cateva aspecte esentiale.

In primul rand trebuie clarificata chestiunea organelor care pot fi donate.

De la o persoana aflata in moarte clinica (definita prin stop al activitatii la nivelul creierului) pot fi preluate ficatul, inima, rinichii, plamanii, pancreasul, intestinul, corneele, arterele sau venele, grafturi de piele, oasele, penisul si alte celule sau tesuturi.

De la o persoana vie pot fi recoltate numai un rinichi, o parte din ficat sau din plaman, os, maduva osoasa sau celule Langerhans din pancreas.
In anul 2005, in SUA, pe lista de transplant s-au aflat aproape 95.000 de persoane, dintre acestea insa doar 27.000 (aproximativ) beneficiind de transplanturi, iar peste 7000 murind in perioada de asteptare.

In Romania, transplantul de organe se efectueaza numai in cateva centre din Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara sau Targu Mures, asadar in numar mult mai redus.

Evolutia medicinei in Romania, precum si cresterea numarului de bolnavi diagnosticati cu boli care epuizeaza un organ (spre exemplu, pancreasul, din cauza diabetului, sau rinichii, din cauza tensiunii sau a diabetului etc.) fac ca numarul organelor cerute pentru transplant sa creasca.

In acest moment, transplanturile de organe se fac de la donatorii benevoli sau de la cei aflati in moarte clinica. In Romania, din pacate, donatorii benevoli sunt rari, iar influenta prejudecatilor culturale si religioase are drept rezultat doar donatori post-mortem aproape inexistenti. In 2005 s-au inregistrat nici mai mult, nici mai putin de 11 donatori in moarte clinica, deci 0,5 donatori la un milion de oameni fata de o medie care depaseste 10 donatori la un milion, in Spania procentul fiind de-a dreptul incredibil : 35,1.

Vanzarea de organe pe piata neagra (predominant orientata spre rinichi) este o afacere banoasa pentru traficanti. La inceputul anilor '90, traficantii din India castigau 6600 dolari pentru fiecare rinichi vindut, in timp ce donatorii primeau doar 330 dolari.

Persoanele exploatate sunt expuse unor riscuri ridicate de infectii, deoarece nu primesc ingrijiri medicale pe termen lung sau sunt supuse unor operatii nereusite, in multe cazuri survenind chiar decesul, deoarece cele mai multe operatii se fac in locuri insalubre (gen hoteluri), total nerecomandate pentru aceste proceduri delicate.

In plus, de multe ori banii promisi sunt fie injumatatiti, fie chiar neplatiti. Adesea, pacientii care primesc organele se imbolnavesc de hepatita B sau HIV.

Vanzarea de organe ar trebuie legalizata, deoarece, astfel, numarul de organe necesare transplanturilor s-ar diminua odata cu cresterea numarului de persoane interesate sa cedeze un organ contra cost. O tara in care lista de asteptare pentru un organ s-a "scurtat" considerabil de cand s-a emis o astfel de lege este Iranul.

Pentru o tara la care nu ne-am fi gindit ca va ajunge fruntasa in acest sens, Iranul a ajuns sa aiba 24 de donatori voluntari la un milion de oameni. Si aceasta situatie a aparut la numai un an dupa legalizarea vinzarii de organe, Iranul plasindu-se pe locul intai in lume in acest domeniu.


Romania ocupa un loc codas cu numai 8 donatori benevoli la un milion de oameni. Cu toate ca agentia nationala din Iran intermediaza vanzarea de organe (de obicei rinichi) de la donator la cumparator pentru maxim 1200 dolari, s-au relatat cazuri in care donatorul a primit bani in plus (intre 2000-4000 dolari) de la cumparatori. Astfel, persoanele bogate au mai usor acces la organe. Mai trebuie mentionat ca rata de mortalitate in urma dializei sau post-transplant este mai ridicata la oamenii saraci fata de cei bogati. Bineinteles, motivele cele mai frecvente sunt lipsa ingrijirilor medicale de calitate in cazul aparitiei infectiilor si nivelul educational scazut. Deci este nejustificata impiedicarea accesului la organe doar de dragul egalitatii. Daca cei 45 de ani de comunism ne-au invatat ceva, aceasta este ca, vrem sau nu sa admitem, nu suntem egali unii fata de altii ! In nici un fel !

Pana in ziua in care organele vor putea fi crescute in vitro din celule stem prelevate de la pacientul care are nevoie de un organ nou, legalizarea vanzarii de organe este singura solutie care ar putea conduce la reducerea uriasei cerinte, ar putea asigura conditii igienice pentru prelevarea organelor de la donatori, dar si urmarirea acestora pe termen lung si ar putea combate traficului de organe de pe piata neagra.

Precum in economie, daca oferta este la fel ca cerinta, atunci preturile scad. In acelasi fel s-ar putea eradica si piata neagra, doarece traficul de organe ar deveni nerentabil.

Articole recomandate

Doctor Amalia Anghel - Melanomul: cancerul care se ascunde intr-o alunita Doctor Amalia Anghel - Melanomul: cancerul care se ascunde intr-o alunita
Mulți dintre noi, am auzit de el, dar puţini știm exact ce reprezintă. Melanomul este cel mai agresiv cancer cutanat. Produce aproximativ 90% din decesele cauzate de  tumorile pielii. Acesta nu afectează doar pielea sau anexele ei (unghiile), ci și alte organe,
8 SUPER-ALIMENTE pentru cresterea ENERGIEI. Iata cum sa le folosesti! 8 SUPER-ALIMENTE pentru cresterea ENERGIEI. Iata cum sa le folosesti!
Fructele si legumele sunt excelente surse de nutrienti, vitamine, minerale, antioxidanti. Multi dintre acesti nutrienti sunt binecunoscuti pentru efectele lor asupra sanatatii umane. Dintre toate  fructele si legumele, exista 8 super-alimente care contribuie atat la cresterea nivelului de
10 semne pe care le transmite corpul inaintea unui atac de cord 10 semne pe care le transmite corpul inaintea unui atac de cord
Bolile de inima continua sa fie principala cauza de deces atat la barbati, cat si la femei in intreaga lumea. Semnele unui atac de cord pot fi transmise de corp cu mult timp inainte ca acesta sa se produca. Indentificarea acestor semne si intervenirea precoce poate face diferenta intre viata si
Efectele devastatoare ale privarii de somn. Ce se intampla in creier cand nu dormi suficient Efectele devastatoare ale privarii de somn. Ce se intampla in creier cand nu dormi suficient
Atunci cand nu dormi nu doar tu ai de suferit ci si pielea ta, job-ul tau, precum si relatia ta. De ce? Iata ce efecte devastatoare are privarea de somn. Anatomia somnului Nevoia de somn difera de la persoana la persoana, insa adultii au nevoie de cel putin 7 ore de somn pe noapte. Nu doar
Somnul ghidat - terapia miraculoasa marca Bodhie Vik Somnul ghidat - terapia miraculoasa marca Bodhie Vik
Ne petrecem aproape o treime din viata dormind, iar calitatea somnului ne influenteaza starea de bine si sanatatea. Cercetarile au demonstrat ca un somn insuficient poate avea efecte negative nu doar pe termen scurt, cand poate cauza instabilitate emotionala si cresterea nivelului anxietatii, ci si