Te-ai intrebat vreodata ce rol are fosforul in organismul nostru?
Ei bine, ai fi surprinsa sa afli ca, fara fosfor, organismul uman practic n-ar putea functiona.
Este implicat in aproape toate reactiile chimice si fiziologice din organism
Este indispensabil pentru o structura normala a oaselor si a dintilor (se gaseste in proportie de 80% in oase si dinti, sub forma de fosfat de calciu).
Este responsabil si cu regularizarea batailor inimiii sau cu functionarea normala a rinichilor.
Are rol in producerea de colagen, necesar la randul lui pentru functionarea oaselor, articulatiilor, tendoanelor, ligamentelor, cartilajelor, ochilor si pielii.
Necesar pentru producerea lecitinei, care la randul ei contrinuie la fabricarea bilei.
Fosforul este vital in procesele de crestere si de regenerare a organismului.
Responsabil cu energia si vigoarea organismului, datorita influentei pe care o exercita asupra metabolizarii lipidelor si polizaharidelor.

O persoana adulta are nevoie de aproximativ 800 - 1200 mg de fosfor, dar doza zilnica trebuie sa fie mai mare in cazul femeilor insarcinate sau al celor care alapteaza.
Cum primim fosfor
Necesarul zilnic de fosfor este usor de realizat pentru ca acesta se gaseste practic in toate alimentele pe care le consumam zilnic, in peste, lactate, carne cereale integrale, fructe, legume si chiar paine.
Legatura intre calciu si fosfor
Insa, pentru ca acest fosfor sa fie asimilat cum trebuie, este nevoie si de calciu. Mai exact, in orice dieta e bine ca raportul calciu - fosfor sa fie de 1 la 1 deoarece, daca fosforul este in exces, acesta impiedica asimilarea calciului si favorizeaza hipocalcemia. Se pare insa ca acest echilibru este usor de tulburat intrucat majoritatea alimentelor sunt bogate in fosfor.
De exemplu, painea si cartofii contin de cinci ori mai mult fosfor decat calciu, iar in cazul pestelui si al carnii in general raportul este de 10 la 1. Iaurtul este printre putinele alimente care au un raport optim de calciu si fosfor.
Pentru ca rinichii reusesc sa elimine fosforul in exces, nu prea exista riscul asimilarii in organism a unei cantitati prea mari de fosfor. Insa, dupa varsta de 40 de ani, rinichii nu mai pot elimina atat de usor excesul, de aceea dupa aceasta varsta se recomanda o alimentatie axata mai mult pe legume si fructe si mai putin pe carne. De obicei, tratamentele pe baza de magneziu sau fier influenteaza procesul de asimilare a fosforului.