Skip to article

De ce stranutam?

De ce stranutam?
Ai observat cat de diferit stranuta oamenii? Iritantii care provoaca stranutul sunt aceiasi pentru toti (praful, piperul), dar stranutul iese personalizat! De ce oare? Desi este un gest atat de comun, stranutul este de fapt un proces complex. Iata cateva secrete!

Nu putem stranuta cu genunchii drepti

Ai observat ca atunci cand stranuti iti indoi automat si genunchii? Nimeni nu stie de ce! E pur si simplu un reflex, o contractie involuntara a muschilor sau o adaptare evolutionista menita sa ne protejeze de particulele care ne ies pe gura si pe nas atunci cand stranutam.

In plus fata de genunchi, ai observat ca inchidem si ochii atunci cand stranutam? Nici aici nu exista vreun raspuns sigur, desi unii spun ca daca am tine ochii deschisi ar exista pericolul iesirii acestora din orbite, datorita presiunii craniene crescute.

Felul cum stranutam spune ceva despre personalitatea noastra

Expertii in limbajul trupului spun ca stranutul este un indicator de personalitate. Astfel se remarca 4 tipuri de personalitati:

Corectul: cel care are gel antibacterian cu care se sterge pe maini dupa stranut, isi acopera gura si stranuta cat se poate de demn, indicand ca-i respecta pe ceilalti.
Suporterul: ii place sa se abtina de la a stranuta, fapt care sugereaza un caracter tacut si o fire calda.
Expresivul: stranuta de mai multe ori odata, se indoaie si se schimonoseste, indicand ca e un show-man si un dominator.
Liderul: stranuta repede si tare, indicand firea sa directa si vizionara.

Nu doar piperul si polenul ne fac sa stranutam

Praful, polenul si piperul sunt cei mai comuni agenti iritanti care produc stranutul, dar nu sunt singurii. Aromele puternice, fluctuatiile de temperatura, aerul rece, pensarea sprancenelor, frecarea ochilor si scoaterea cosurilor provoaca reactii similare.

Unul din trei oameni stranuta cand este expus la lumina puternica, un gest transmis pe cale genetica, cum este si stranutul multiplu dupa o masa copioasa.

Stranutul circula repede

Stranutul poate circula cu o viteza de pana la 160 km/h. Particulele si scuipatul emise cand stranutam calatoresc pana la 1.5 metri, iar bacteriile ajung pana la 45 metri. De aceea e foarte important sa-ti acoperi gura cu o batista cand stranuti.

Articole recomandate

Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus
Cercetatorii japonezi au realizat o simulare la unul dintre cele mai rapide supercomputere privind eficacitatea purtarii vizierelor impotriva infectiei cu coronavirus. Rezultatul: se pare ca aceste viziere sunt total ineficiente în blocarea aerosolilor respiratori, potrivit modelelor studiate
Boala Alzheimer: simptome precoce Boala Alzheimer: simptome precoce
Alzheimerul este o boala care produce degenerarea creierului, provocând dementa si generând simptome precum pierderea progresiva a memoriei, dificultati de gândire si vorbire, precum si de necunoastere a obiectelor si a functiilor acestora. Boala Alzheimer se agraveaza in timp.
Iti poate afecta praful sanatatea? Iti poate afecta praful sanatatea?
Puțini oameni cunosc efectele nocive pe care praful casnic îl poate avea asupra sănătății. Rinita alergică însoțită de strănuturi, dermatită atopică, mâncărimile oculare și nazale sunt doar câteva dintre
Simti ca ti-e frig mereu? 4 probleme de sanatate de care ai putea suferi Simti ca ti-e frig mereu? 4 probleme de sanatate de care ai putea suferi
Daca simti ca iti estef frig chiar si in zilele calduroase, este posibil sa te confrunti cu o problema de sanatate fara sa stii.  Mainile si picioarele reci  Daca simti ca ai picioarele si mainile reci mereu poate fi vorba despre o anemie, deoarece lipsa fierului in sange, principala
Cancerul pulmonar: primele simptome Cancerul pulmonar: primele simptome
Simptomele cancerului pulmonar se pot confunda usor cu cele altor boli respiratorii, cum ar fi emfizemul pulmonar, bronșita și pneumonia. În faza inițială a cancerului pulmonar nu există de obicei simptome prezente, ele apar doar atunci când este într-un