Skip to article

Densitometria osoasa

Densitometria osoasa
La ce foloseste?

Densitometria osoasa studiaza masa de calciu continuta in oase. Aceasta din urma constituie dovada soliditatii osoase.
Aceasta metoda de investigare este utila:

In diagnosticul osteoporozei.
Atunci cand sunt intalniti urmatorii factori de risc: femeie in varsta, menopauza precoce, malnutritie, sedentarism, tabagism, alimentatie deficitara in calciu, tratament de lunga durata cu corticoizi, aspectul transparent al oaselor in radiografiile standard.

Densitometria osoasa cerceteaza deficitul in calciu al capitalului osos (demineralizarea oaselor) si permite astfel aplicarea masurilor preventive si urmarea unui tratament inainte ca o fractura sa se produca.

Ce este de fapt?

Acest examen utilizeaza razele X. Principiul sau consista in masurarea densitatii osoase la nivelul soldului, coloanei vertebrale si femurului. Pentru acest lucru, se masoara atenuarea fasciculelor de raze X dupa traversarea lor prin tesutul osos. Densitometria osoasaSe stabileste astfel un scor (scorul t si scorul z). Cu cat osul este mai dens (deci mai bogat in calciu si mai solid), cu atat fasciculul este mai atenuat. Invers, cu cat osul este mai putin dens (deci mai fragil), cu atat fasciculul este mai putin atenuat.

In sala de examinare veti gasi:

Aparatul, ce poarta numele de Densiometru. El este compus dintr-o masa deasupra careia se afla un brat articulat prevazut cu un tub de raze X care se deplaseaza.

Pupitrul de comanda, in spatele caruia se afla personalul medical si care este separat de restul camerei printr-un geam protector acoperit cu plumb.

Cum se desfasoara examinarea?

Un medic radiolog va efectua examinarea.
Inainte de examenul propriu-zis, va trebui sa treceti pe la vestiar pentru a va dezbraca (vi se vor indica hainele la care trebuie sa renuntati).

In timpul examinarii, veti sta culcate pe spate. Tubul de raze X se va deplasa lent pe deasupra voastra. Trebuie sa respirati calm si sa nu va miscati. Tot procesul dureaza cateva minute, este deci un examen foarte rapid.

Rezultatele: dupa examen, radiologul va face un prim comentariu asupra radiografiilor. Diagnosticul sau definitiv va ajunge la medicul curent, care va va explica rezultatele si va va da tratamentul.

Este dureros?

Este un examen total nedureros, nu exista nicio intepatura.

Cum trebuie sa va pregatiti?

Nu este necesara nicio pregatire, ci doar aduceti vechile radiografii (daca ati mai facut inainte) pentru a se putea face o comparatie. Nu este nevoie sa veniti nemancate, puteti sa beti si sa mancati normal.

Semnalati medicului daca sunteti insarcinata sau intentionati sa aveti un copil, pentru a se putea lua precautiile necesare.

Care sunt riscurile?

Razele X nu sunt periculoase deoarece se folosesc doze foarte mici de radiatii.

Articole recomandate

Treci natural peste sindromul premenstrual Treci natural peste sindromul premenstrual
Se estimează că 3 din 4 femei sunt afectate de o anumită formă a sindromului premenstrual la fiecare menstruație. Practic, fiecare femeie prezintă cel puțin un simptom al sindromului premenstrual în decursul vieții, iar vârful de incidență
Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID
Persoanele care se infecteaza cu coronavirus sunt contagioase timp de 9 zile de la aparitia simptomelor, arata datele celui mai recent studiu. Aceste rezultate subliniază importanţa autoizolării timp de cel puţin 10 zile. Autorul principal Muge Cevik, de la Universitatea din St
Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca? Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca?
Persoanele care se vaccineaza impotriva COVID-19 trebuie sa mai poarte masca? Aceasta este una dintre intrebarile pe care si le pun foarte multe persoane dupa ce s-a anuntat ca a fost realizat un vaccin.  Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, Valeriu Gheorghita, a
Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze? Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze?
Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului Victor Babes, a explicat ce parere are despre vaccinarea anti-Covid, in cadrul unei emisiuni de la Digi24. „E un lucru care nu se știe foarte cert acum”, a spus Simin Aysel Florescu, întrebată dacă mai
Ce contine vaccinul anti-Covid? Explicatiile unui medic de la Spitalul Victor Babes Ce contine vaccinul anti-Covid? Explicatiile unui medic de la Spitalul Victor Babes
In curand va fi disponibil un vaccin impotriva infectiei cu coronavirus, insa foarte multe persoane se tem sa se vaccineze, desi acesta era asteptat cu nerabdare de lumea intreaga.  Directorul Spitalului Victor Babeș, Simin Aysel Florescu, a explicat in cadrul unei emisiuni de la Digi24,