Skip to article

Dependenta de munca (Workaholism) - Boala secolului 21

Dependenta de munca (Workaholism) - Boala secolului 21
Daca vorbim despre descoperirea si vindecarea afectiunilor moderne, aflam ca oamenii de stiinta din Europa de Nord au facut primii pasi in identificarea unui nou domeniu de studiu: dependenta de munca - boala secolului 21.

Jurnalul Scandinav de Psihologie a publicat o cercetare despre scala Bergen Work Addiction (BWAS), care a fost dezvoltata pentru a ajuta la identificarea persoanelor care isi iau mult prea in serios pasiunea pentru munca.

Studiul a fost adus in atentia publicului roman de catre MediHelp International, managerul de distributie al BUPA International.

Dr. Jenny Leeser, Directorul clinicii Occupational Health pentru BUPA Health and Wellbeing, spune: "Desi exista si alte chestionare sau scale care masoara daca o persoana este sau nu dependenta de munca, sistemul BWAS este pe primul loc deoarece priveste dependenta de munca ca pe o boala. Testele traditionale s-au axat pe modul in care o persoana se comporta, de exemplu, daca munceste ore suplimentare sau mai multe ore decat ii este solicitat. Depinde de punctul fiecaruia de vedere daca acesta este un lucru rau sau bun."

Cercetatorii cred ca dependentii de munca (workaholicii) pot avea mai multe probleme de sanatate decat persoanele care muncesc intr-un ritm normal. De exemplu, stresul cauzat de munca poate provoca probleme psihologice, emotionale, psihice si comportamentale, cum ar fi "epuizarea emotionala", "depersonalizarea" - comportamentul obsesiv-compulsiv, tulburarile de personalitate sau o dereglare a glandei tiroide, a celei pituitare sau a altor glande endocrine. De indata ce metoda va fi perfectionata, va fi un instrument util pentru identificarea persoanelor care sunt in pericol, acestea putand fi ajutate inainte ca dependenta de munca (workaholismul) sa devina o problema.

"Fiecare dintre noi ar trebui sa isi creeze o lista de prioritati in viata. Sanatatea este cu siguranta cea mai importanta si trebuie protejata impotriva stresului cotidian. O asigurare privata de sanatate este un instrument care il ajuta pe omul modern sa aiba certitudinea celui mai bun tratament disponibil, permitandu-i astfel sa se bucure de timpul lui liber si sa nu si-l petreaca ingrijorandu-se"spune Zahal Levy, presedintele MediHelp International.

Testul consta in sapte intrebari referitoare la activitatea unei persoane la locul de munca, utilizand o scala de la 1 la 5. Fiecare intrebare se bazeaza pe unul dintre aspectele dependentei:
acapararea atentiei (activitatea controleaza gandirea si comportamentul)
modificari in starea de spirit (se schimba activitatea sau se imbunatateste starea de spirit)
toleranta (din ce in ce mai multe activitati sunt necesare pentru a atinge efectele initiale)
retragerea (senzatie de neplacere in cazul in care activitatea este redusa sau intrerupta brusc)
conflictul ( activitatea cauzeaza conflicte in relatiile sociale si in alte activitati)
recidiva ( revenirea la vechile activitati/obiceiuri dupa o perioada de abstinenta)
probleme de sanatate si / sau alte probleme.

Testele BWAS s-au dovedit mai eficiente decat alte evaluari utilizate pentru a testa dependenta de munca, datorita numarului mare de respondenti - aproape 12.000 de persoane - prin intermediul unui sondaj realizat pe Internet dupa vizionarea unei emisiuni TV despre dependenta de munca, si cu ajutorul altor 368 de persoane care au completat un studiu mai amanuntit despre stilul lor de munca.

Articole recomandate

Cum iti poti da seama daca o masca de protectie este buna sau este un fake Cum iti poti da seama daca o masca de protectie este buna sau este un fake
Pentru consumatori este foarte dificil sa isi dea seama daca masca de protectie e care o cumpara este una neconforma sau un fake. Cei care trebuie sa fie foarte atenti la masti sunt agentii economici! In doar o luna, ANPC a scos de la vanzare peste 30 de milioane e masti de portectie.  Pentru
Treci natural peste sindromul premenstrual Treci natural peste sindromul premenstrual
Se estimează că 3 din 4 femei sunt afectate de o anumită formă a sindromului premenstrual la fiecare menstruație. Practic, fiecare femeie prezintă cel puțin un simptom al sindromului premenstrual în decursul vieții, iar vârful de incidență
Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID
Persoanele care se infecteaza cu coronavirus sunt contagioase timp de 9 zile de la aparitia simptomelor, arata datele celui mai recent studiu. Aceste rezultate subliniază importanţa autoizolării timp de cel puţin 10 zile. Autorul principal Muge Cevik, de la Universitatea din St
Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca? Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca?
Persoanele care se vaccineaza impotriva COVID-19 trebuie sa mai poarte masca? Aceasta este una dintre intrebarile pe care si le pun foarte multe persoane dupa ce s-a anuntat ca a fost realizat un vaccin.  Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, Valeriu Gheorghita, a
Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze? Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze?
Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului Victor Babes, a explicat ce parere are despre vaccinarea anti-Covid, in cadrul unei emisiuni de la Digi24. „E un lucru care nu se știe foarte cert acum”, a spus Simin Aysel Florescu, întrebată dacă mai