Skip to article

Depresia varstnicilor, o afectiune frecvent trecuta cu vederea

Depresia la persoanele peste 65 de ani depaseste o prevalenta de 20% si este una dintre cele mai importante si frecvente afectiuni ale populatiei varstnice.

Pentru a afla mai multe despre aceasta afectiune am stat de vorba cu Dr. Anca Talasman, medic primar - psihiatrie, care ne-a explicat:

Afectiunile somatice cronice sunt un tovaras de drum nedorit al varstei inaintate. Dintre acestea cele mai frecvente sunt hipertensiunea arteriala, cardiopatia ischemica, diabetul, accidentele vasculare, afectiuni pentru care pacientii varstinici se adreseaza cu regularitate medicului de specialitate. Ele creeaza dizabilitati, iar scaderea capacitatii de functionare obisnuita, poate fi factorul declansator al unei depresii la varstnici.

Depresia nu face parte din procesul de imbatranire

La aceasta varsta, depresia este trecuta cu vederea si nediagnosticata. Desi, suntem obisnuiti ca la varstnici organismul sa reactioneze mai putin prompt in fata agresiunii factorilor patologici, depresia nu este o stare normala a procesului de imbatranire.

Persoanele mai putin active, pe care familia le hiperprotejeaza, neimplicandu-le in diferite activitati, singuratatea, adesea intalnita la acestea, prin pierderea partenerului, plecarea copiilor de acasa sau dimpotriva, varstnicii suprasolicitati, reprezinta candidatii depresiei geriatrice.

Caracteristici ale depresiei la varstnici

Spre deosebire de depresia debutata la alte varste aceasta se caracterizeaza printr-o lipsa accentuata de chef de viata, lipsa de interes, de interactiune sociala, lipsa de preocupare pentru tot ceea ce reprezinta sfera de interes anterioara bolii.

Ideatia de incurabilitate, de boala, de inutilitate, de vinovatie cu privire la starea in care se afla, la incapacitatea de a depasi acesta etapa, sentimentul ca la varsta lor si cu toate problemele lor sunt o povara greu de dus pentru cei din jur (copii, sot/sotie, nepoti) si lipsa de speranta sunt caracteristici ale acestei boli.

Oboseala fizica si psihica reprezinta un simptom predominant, unii dintre pacienti isi petrec aproape toata ziua in pat, devin pasivi, taciturni.

Apar tulburarile de somn, pacientul are dificultati de adormire. Ceea ce inseamna ca are nevoie de o perioada mai lunga de timp pentru a adormi sau se trezeste de foarte multe ori in timpul noptii si nu reuseste sa adoarma decat dupa foarte mult timp sau spre dimineata. Acest lucru determina diminuarea capacitatii de concentrare, apare iritabilitatea, irascibilitatea si suspiciozitatea.

Tulburarile de alimentatie si ele prezente, pot duce uneori pana la pierderi in greutate care pun in pericol viata varstnicului. Mai mult, ele sperie pacientul, deoarece acesta incepe sa banuiasca existenta unei boli somatice grave, nou aparute si nediagnosticate.

Si, iata, in acest fel incepe un cerc vicios. Depresia varstnicilor, pe langa particularitatile simptomatologice prezinta si un mare risc de suicid atunci cand nu este tratata la timp.

Cum poti sa ajuti o persoana care nu isi doreste acest lucru?

Varstnicul neaga existenta unei probleme emotionale si pentru ca nu stie sa traduca starile, de cele mai multe ori refuza ajutorul.

Tratamentul antidepresiv actual este adaptat problemelor specifice varstei inaintate si tine cont de interactiunea cu celelalte afectiuni somatice inevitabile trecerii vremii.

O mare parte a pacientilor varstnici cu depresie sau familiile acestora se adreseaza medicului fie datorita deteriorarii fizice, fie tulburarilor de concentrare pe care acestia le confunda cu tulburarile de memorie si pe care le suspicioneaza a fi existenta sau debutul unei demente.

Capacitatea de adaptare a persoanelor varstnice este mai redusa decat a celor tinere, de aceea tratamentul antidepresiv cat mai precoce are toate sansele sa readuca pacientul la starea anterioara si la placerea de a-si trai viata chiar si la varsta a treia.

Tratarea pacientilor varstnici care au asociate si alte boli

Pacientul depresiv care prezinta si alte patologii asociate este un pacient fragil, datorita resurselor biologice scazute si, de asemenea, este un pacient non compliant datorita multitudinii de medicamente care ii sunt prescrise. O atentie deosebita trebuie acordata interactiunilor medicamentuase intrucat varstnicii, majoritatea cu multiple afectiuni cronice sunt suprasaturati de schemele terapeutice care le sunt administrate.

Complianta la tratament a unui pacient depresiv este determinata nu numai de eficacitatea antidepresivelor ci si de tolerabilitate. De pilda, persoanele varstnice cu afectiuni cardiovasculare asociate (90% din depresivii de peste 60 de ani au asociata hipertensiune arteriala) sunt pacienti pentru care exsitenta unor reactii adverse minime este foarte importanta deoarece sunt pacienAAAAi fragili polimedicati (iau mai multe medicamente in acelasi timp pentru mai multe afectiuni). Acesti pacienti trebuie sa beneficieze de un antidepresiv care sa nu interactioneze cu celelalte medicamente si sa dea efecte adverse.

De obicei la o varsta inaintata suspicionam "somaticul", alte boli ca fiind cauza problemelor medicale, dar este o greseala sa trecem cu vederea o posibila depresie. Este necesar ca acesti pacienti sa intrebe medicul psihiatru care este medicatia antidepresiva ce face diferenta, pentru ca ei sa revina la o viata normala.

In Romania, o platforma complexa online, www.depresiv.ro, a fost gandita special ca un mijloc de sprijin si informare pentru cei care s-au confruntat de-a lungul vietii cu o tulburare de dispozitie sau au in familie persoane care trec prin astfel de episoade. Astfel, in cazul in care aveti in familie o persoana care sufera de simptomele depresiei, puteti consulta platforma pe care veti gasi informatii provenite de la specialisti din domeniul psihiatriei.

Sursa informatii medicale: Anca Talasman, medic primar - psihiatrie

Articole recomandate

8 SUPER-ALIMENTE pentru cresterea ENERGIEI. Iata cum sa le folosesti! 8 SUPER-ALIMENTE pentru cresterea ENERGIEI. Iata cum sa le folosesti!
Fructele si legumele sunt excelente surse de nutrienti, vitamine, minerale, antioxidanti. Multi dintre acesti nutrienti sunt binecunoscuti pentru efectele lor asupra sanatatii umane. Dintre toate  fructele si legumele, exista 8 super-alimente care contribuie atat la cresterea nivelului de
10 semne pe care le transmite corpul inaintea unui atac de cord 10 semne pe care le transmite corpul inaintea unui atac de cord
Bolile de inima continua sa fie principala cauza de deces atat la barbati, cat si la femei in intreaga lumea. Semnele unui atac de cord pot fi transmise de corp cu mult timp inainte ca acesta sa se produca. Indentificarea acestor semne si intervenirea precoce poate face diferenta intre viata si
Efectele devastatoare ale privarii de somn. Ce se intampla in creier cand nu dormi suficient Efectele devastatoare ale privarii de somn. Ce se intampla in creier cand nu dormi suficient
Atunci cand nu dormi nu doar tu ai de suferit ci si pielea ta, job-ul tau, precum si relatia ta. De ce? Iata ce efecte devastatoare are privarea de somn. Anatomia somnului Nevoia de somn difera de la persoana la persoana, insa adultii au nevoie de cel putin 7 ore de somn pe noapte. Nu doar
Somnul ghidat - terapia miraculoasa marca Bodhie Vik Somnul ghidat - terapia miraculoasa marca Bodhie Vik
Ne petrecem aproape o treime din viata dormind, iar calitatea somnului ne influenteaza starea de bine si sanatatea. Cercetarile au demonstrat ca un somn insuficient poate avea efecte negative nu doar pe termen scurt, cand poate cauza instabilitate emotionala si cresterea nivelului anxietatii, ci si
Pietrele la rinichi: cum pot fi prevenite Pietrele la rinichi: cum pot fi prevenite
Pietrele la rinichi sunt o afectiune foarte frecventa. Sunt bucati solide de materiale multiple care se formeaza in rinichii nostri din cauza mineralelor din urina. Acestea apar de obicei din cauza consumului redus de apa si depunerea de minerale in interiorul rinichilor.  Corpul genereaza