Skip to article

Detectarea cancerului de san cu ajutorul parului

Detectarea cancerului de san cu ajutorul parului
Mamografia este o metoda de depistare eficace, dar acest lucru nu ii impiedica pe cercetatori sa caute mereu alte metode pentru detectarea cancerului de san. Una dintre cele mai promitatoare metode se bazeaza pe analiza parului.

O descoperire din 1999

In anul 1999 s-au pus bazele acestei tehnici promitatoare. In acel an, oamenii de stiinta au descoperit ca razele X sunt difractate diferit de firele de par ale persoanelor atinse de cancer la san.

Dupa mai multi ani de dezvoltare, tehnica a devenit destul de avansata pentru ca echipa de cercetatori sa lanseze un prim studiu asupra pacientilor, ale carui rezultate sunt promitatoare.

Mai putine alerte false

Detectarea cancerului de san cu ajutorul parului

Se pare ca testul acesta reuseste sa detecteze mai bine tumorile decat clasica mamografie. Mamografiile, de multe ori, dau alarme false, adica detecteaza tumori care de fapt nu exista in realitate, dand emotii pacientelor si necesitand analize suplimentare.

Tehnica de radiografiere a parului a demonstrat ca 91% din mamografiile care indicau necesitatea de a face biopsie erau de fapt alarme false. Cum aceasta tehnica este si mai putin invaziva decat biopsia, se poate spune ca reprezinta un avans important in medicina.

Cum se detecteaza cancerul de san cu ajutorul parului?

Pentru a verifica prezenta cancerului de san , noul test supune analizei cu raze X aproximativ 20 de fire de par, lungi de cel putin 3 centimetri.

In caz de cancer la san, firele de par difracta aceste raze diferit fata de firele de par "sanatoase". Motivul acestei diferente nu este inca pe deplin elucidat, insa cauza pare a fi asemanarea dintre glandele mamare ale sanului si glandele sudoripare ale pielii.

In orice caz, examenul este unul usor de suportat: tot ce are femeia de facut este sa ofere cateva fire de par spre analiza. Totusi, tehnica nu este posibila pentru parul vopsit sau decolorat, iar costul analizei este destul de ridicat.

Deocamdata, analiza cu raze X nu este disponibila pe scara larga, de aceea nu trebuie sa renunti inca la mamografiile regulate, ce reprezinta alfa si omega ale depistarii in prezent.

Articole recomandate

Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus
Cercetatorii japonezi au realizat o simulare la unul dintre cele mai rapide supercomputere privind eficacitatea purtarii vizierelor impotriva infectiei cu coronavirus. Rezultatul: se pare ca aceste viziere sunt total ineficiente în blocarea aerosolilor respiratori, potrivit modelelor studiate
Boala Alzheimer: simptome precoce Boala Alzheimer: simptome precoce
Alzheimerul este o boala care produce degenerarea creierului, provocând dementa si generând simptome precum pierderea progresiva a memoriei, dificultati de gândire si vorbire, precum si de necunoastere a obiectelor si a functiilor acestora. Boala Alzheimer se agraveaza in timp.
Iti poate afecta praful sanatatea? Iti poate afecta praful sanatatea?
Puțini oameni cunosc efectele nocive pe care praful casnic îl poate avea asupra sănătății. Rinita alergică însoțită de strănuturi, dermatită atopică, mâncărimile oculare și nazale sunt doar câteva dintre
Simti ca ti-e frig mereu? 4 probleme de sanatate de care ai putea suferi Simti ca ti-e frig mereu? 4 probleme de sanatate de care ai putea suferi
Daca simti ca iti estef frig chiar si in zilele calduroase, este posibil sa te confrunti cu o problema de sanatate fara sa stii.  Mainile si picioarele reci  Daca simti ca ai picioarele si mainile reci mereu poate fi vorba despre o anemie, deoarece lipsa fierului in sange, principala
Cancerul pulmonar: primele simptome Cancerul pulmonar: primele simptome
Simptomele cancerului pulmonar se pot confunda usor cu cele altor boli respiratorii, cum ar fi emfizemul pulmonar, bronșita și pneumonia. În faza inițială a cancerului pulmonar nu există de obicei simptome prezente, ele apar doar atunci când este într-un