In caz de insuficienta renala cronica, trebuie suplinite functiile alterate ale rinichiului printr-o grefa sau prin dializa. Aceasta tehnica permite filtrarea deseurilor si eliminarea excesului de apa fie intr-un rinichi artificial (hemodializa), fie la interiorul abdomenului (dializa peritoneala).
In ambele cazuri, curatarea se efectueaza prin schimburi ale sangelui cu o solutie de saruri minerale avand o compozitie apropiata de cea a plasmei, ce poarta numele de dializat.
Hemodializa

In cazul hemodializei, procesul de filtrare are loc in exteriorul corpului. Sangele este prelevat dintr-o vena a bratului si este condus pana la un dializor, unde este epurat si apoi restituit pacientului.
Pentru a obtine un debit suficient de sange, este realizata o fistula pe cale chirurgicala, care leaga vena respectiva de o artera. In functie de starea de sanatate a bolnavului, sedintele de hemodializa (ce dureaza aproximativ 4 ore, de trei ori pe saptamana) au loc la domiciliu, in autodializa sau in unitati de dializa spitalicesti.
Dializa peritoneala
Dializa peritoneala utilizeaza capacitatea de filtrare a peritoinei, membrana situata in interiorul abdomenului. Vasele sale de sange filtreaza toxinele din sangele care le traverseaza. Lichidul de dializa este adaugat, si apoi sustras din abdomen printr-un cateter. Din pacate, aceasta tehnica este limitata in timp (membrana devine mai putin performanta) si nu este aplicabila la persoanele obeze.