Skip to article

Dr. Oz: intoxicatia alimentara vara - cum o recunosti si cum o previi

Dr. Oz: intoxicatia alimentara vara - cum o recunosti si cum o previi
Intoxicatia alimentara este boala foarte raspandita vara, cand temperaturile crescute ajuta bacteriile, virusurile si alti germeni sa se inmulteasca rapid in alimentele perisabile.

Iar cum ti se intampla si tie cateodata sa cedezi ispitei si sa cumperi cate ceva de la vanzatorii ambulanti, riscul de a consuma un produs contaminat creste considerabil.

Dr. Oz iti arata cum sa recunosti tipul de toxiinfectie alimentara de care suferi si cum sa previi imbolnavirea.


O masa in oras pe timp de vara se poate solda cu o intoxicatie alimentara extrem de neplacuta. Fie ca alimentele nu au fost depozitate si conservate corect, fie ca persoana care a manevrat mancarea nu a respectat regulile esentiale de igiena, toxiinfectia iti ameninta sistemul digestiv in vremuri caniculare.

Dr. Oz te ajuta sa recunosti tipul de intoxicatie alimentara de care suferi si iti da si cateva sfaturi despre cum poti sa previi un episod tulburator de otravire cu alimente, de obicei doar neplacut. Iata 3 feluri de meniu cu potential de contaminare si tipurile de paraziti care declanseaza boala digestiva.

1. Salata cu sos de maioneza

Ai savurat intr-o zi o salata cu sos de maioneza sau un alt preparat similar, iar in 6-12 ore ai inceput sa vomiti, sa ai diaree apoasa si sa suferi de dureri abdominale. In acest caz, te-ai infectat cu un stafilococ raspandit in alimentele sarate si dulci,care "prefera" sosurile pentru salata si deserturile cu creme.

Alimentele crude si pregatite manual sunt deseori predispuse contaminarii cu stafilococi stimulati de caldura pentru a se inmulti. Simptomele de varsaturi, crampe stomacale si diaree apar aproape instantaneu. Intrucat intoxicatia cu stafilococi produce o deshidratare severa, Dr. Oz iti recomanda sa bei multe lichide si sa consumi alimente bogate in glucoza si sodiu. Poti prepara acasa o solutie-tratament dintr-o lingurita de sare si 4 linguri de zahar, diluate intr-un litru de apa.

2. Burger cu salata si rosii

Te-ai infruptat din acest preparat ieri, iar dupa 12-24 ore ai inceput sa ai diaree apoasa. In aproximativ 3 zile, poti sesiza sange in fecale. Varsaturile sunt rare in acest caz. Ai contactat o infectie cu E.Coli, virus furnizat fie de carnea tocata, fie de salata verde sau rosiile spalate insuficient.

Odata ajuns in corp, virusul se instaleaza comod in intestinul subtire. Pe masura ce sistemul imunitar incearca sa distruga parazitul, membrana tesutului intestinal se irita, rezultand diareea cu sange. Netratata, boala ii poate permite parazitului E.Coli sa ajunga in sange, situatie in care septicemia este foarte probabila. Consulta un medic imediat ce sesizezi primele simptome!

3. Friptura de pui

Pana si o banala friptura de pui iti poate intoxica sistemul digestiv. De vina este Salmonella, o bacterie care traieste pe carnea de pasare sau de vita, in lactate si in galbenusul de ou crud. Boala se manifesta in aproximativ 24-48 de ore, cu dureri de stomac puternice, febra si diaree cu mucus sau sange.

Complicatiile pot fi fatale pentru persoanele cu sistem imunitar scazut, de aceea este foarte important sa mergi la medic de urgenta.

Prevenirea intoxicatiei alimentare

Dr. Oz iti recomanda sa consumi, pe cat posibil, mancare pregatita de tine acasa si depozitata la racoare, in recipiente separate. Spala-ti mainile foarte bine inainte sa manevrezi alimentele si gateste la temperaturi mari carnea si ouale.

O igiena impecabila si verificarea surselor hranei sunt pasi esentiali in prevenirea intoxicatiei alimentare!

Autor: Adelina Dobrin

Articole recomandate

Treci natural peste sindromul premenstrual Treci natural peste sindromul premenstrual
Se estimează că 3 din 4 femei sunt afectate de o anumită formă a sindromului premenstrual la fiecare menstruație. Practic, fiecare femeie prezintă cel puțin un simptom al sindromului premenstrual în decursul vieții, iar vârful de incidență
Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID
Persoanele care se infecteaza cu coronavirus sunt contagioase timp de 9 zile de la aparitia simptomelor, arata datele celui mai recent studiu. Aceste rezultate subliniază importanţa autoizolării timp de cel puţin 10 zile. Autorul principal Muge Cevik, de la Universitatea din St
Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca? Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca?
Persoanele care se vaccineaza impotriva COVID-19 trebuie sa mai poarte masca? Aceasta este una dintre intrebarile pe care si le pun foarte multe persoane dupa ce s-a anuntat ca a fost realizat un vaccin.  Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, Valeriu Gheorghita, a
Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze? Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze?
Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului Victor Babes, a explicat ce parere are despre vaccinarea anti-Covid, in cadrul unei emisiuni de la Digi24. „E un lucru care nu se știe foarte cert acum”, a spus Simin Aysel Florescu, întrebată dacă mai
Ce contine vaccinul anti-Covid? Explicatiile unui medic de la Spitalul Victor Babes Ce contine vaccinul anti-Covid? Explicatiile unui medic de la Spitalul Victor Babes
In curand va fi disponibil un vaccin impotriva infectiei cu coronavirus, insa foarte multe persoane se tem sa se vaccineze, desi acesta era asteptat cu nerabdare de lumea intreaga.  Directorul Spitalului Victor Babeș, Simin Aysel Florescu, a explicat in cadrul unei emisiuni de la Digi24,