Skip to article

Dupa alcooltest, cancertest!

Dupa alcooltest, cancertest!
Depistarea celor mai comune tipuri de cancer poate fi facuta de-acum mai repede gratie unui simplu test de respiratie. Cancertestul poate depista tumorile la san, plamani, colon si prostata. Tehnica, ce pare a fi eficace, este deocamdata in stadiu experimental, insa ar putea fi comercializata in urmatorii ani.

De ce este utila o noua metoda de diagnosticare a cancerelor?

Detectarea precoce a unui cancer este primordiala pentru a maximiza sansele de vindecare. Din nefericire, diagnosticarea timpurie este adesea un caz rar din cauza lipsei simptomelor la inceputul bolii.

De exemplu, in cazul cancerului colorectal, diagnosticul se pune dupa efectuarea unei colonoscopii, metoda invaziva extrem de neplacuta pentru pacient. In ceea ce priveste cancerul de san, razele X folosite pentru vizualizarea unei potentiale tumori nu dau mereu o imagine suficient de clara pentru detectarea bolii, si pot sa creeze chiar noi mutatii ale celulelor.

Asadar, o noua metoda de diagnosticare a cancerelor ar fi foarte utila.

Cercetatorii de la Institutul Tehnologic Technion din Israel au realizat si testat un sistem ce pare revolutionar. Analiza aerului respirat, metoda neinvaziva, rapida, usoara, ieftina si, aparent, fiabila, permite diagnosticarea cancerului.

Cercetatorii s-au folosit pentru realizarea cancertestului de caracteristicile cunoscute ale celulelor canceroase ce prezinta mutatii genetice care provoaca modificari chimice ale unor constituanti ai membranei plasmice (reactii de peroxidare), formand astfel compusi organici volatili (COV).

Studii anterioare au demonstrat ca COV-urile se gasesc in jurul celulelor canceroase , dar si in respiratia bolnavilor, datorita schimburilor de gaze dintre sange, care ii contine, si plamani.

Sufla in basica

Pentru a detecta COV-urile din respiratie, cancertestul este prevazut cu senzori fabricati din nanoparticule din aur acoperite cu molecule chimice organice, alcatuind stratul reactiv al nanoparticulei.

Un cip este compus din 14 senzori diferiti, capabili sa detecteze tot atatea tipuri de COV-uri. Aerul aexpirat al pacientului este pus in contact cu cipul timp de 5 minute, iar interactia COV-senzori modifica rezistenta circuitului electric legat. Astfel poate fi masurata concentratia fiecarui compus.

Tehnica a fost testata pe 177 voluntari cu varste cuprinse intre 20 si 75 ani, sanatosi si bolnavi si a permis detectarea concentratiei de COV-uri prin doua metode: o analiza prin senzorii aparatului, si inca una prin tehnica spectrometriei de masa.

Rezultatele, publicate in British Journal of Cancer, arata clar concentratii diferite de COV-uri la persoanele bolnave fata de cele sanatoase, indiferent de modul de viata (fumat, expunere la medii poluate, tulburari alimentare).

Aceste rezultate, desi preliminare, sunt incurajatoare. Ele trebuie verificate si validate de comunitatea stiintifica si medicala inainte de comercializare. Daca se trece si de aceasta etapa, cancertestul ar putea salva milioane de vieti!

Articole recomandate

Avertisment dur din partea unui epidemiolog roman privind noua varianta supermutanta a coronavirusului: "Va fi dezastru" Avertisment dur din partea unui epidemiolog roman privind noua varianta supermutanta a coronavirusului: "Va fi dezastru"
Epidemiologul Emilian Imbri vine cu un avertisment dur dupa ce specialistii din intreaga lume au intrat in alerta dupa depistarea noii tulpini de coronavirus din Africa de Sud. Medicul avertizeaza ca aceasta noua varianta este foarte periculoasa. De asemenea, specialistul este de parere ca va
De ce unele persoane nu se imbolnavesc niciodata de COVID, chiar daca stau in preajma persoanelor infectate De ce unele persoane nu se imbolnavesc niciodata de COVID, chiar daca stau in preajma persoanelor infectate
Anumite persoane nu se imbolnavesc niciodata de Covid, chiar daca stau in preajma persoanelor infectate. Oamenii de stiinta au analizat acest aspect si au aflat raspunsul. Cercetatorii au descoperit care este explicatia in acest caz. Potrivit cercetarilor facute, aceste persoane au o memorie imuna
Psihoterapeut, da sau ba? Ai nevoie, dar ai si prejudecati. Daniel Ivan te poate ajuta Psihoterapeut, da sau ba? Ai nevoie, dar ai si prejudecati. Daniel Ivan te poate ajuta
Viata este un amalgam de sentimente, de trairi si experiente. Partea mai putin placuta este ca nu toate sunt placute, unele pot fi chiar traumatizante. Poate ca divortul parintilor te-a afectat foarte mult, poate ca au existat violente in familie sau poate chiar tu ai trecut la randul tau prin
Ce inseamna daca un ou are pete sau umflaturi pe coaja! Il mai poti consuma? Ce inseamna daca un ou are pete sau umflaturi pe coaja! Il mai poti consuma?
Consumul de ouă ajută la reducerea colesterolului, la scăderea riscului de boli de inimă și conțin proteine de calitate, fiind în același timp sărace în calorii. Unele oua au insa pete sau umflaturi pe coaja, iar multe persoane se intreaba ce
Implant de par la Dr. Felix Hair Implant - subiect tabu despre care unii au nevoie sa stie Implant de par la Dr. Felix Hair Implant - subiect tabu despre care unii au nevoie sa stie
Povestea tineretii fara batranetii nu se aplica in realitate. Sunt intr-adevar moduri prin care putem tine in frau semnele imbatranii precoce. Femeile mai au la indemana si diverse trucuri cosmetice si estetice prin care pot pacali varsta. Cu toate acestea, imbatranirea este etapa fireasca in viata