Anotimpul rece vine de regula cu multe afectiuni de sezon si trebuie sa fim pregatiti sa le contracaram la timp.
Temperaturile scazute pot declansa dureri la nivelul sinusurilor care, netratate, duc la complicatii al caror tratament se intinde pe mai multe luni.
Afla in ce consta durerea sinuzala si cum o poti evita la timp!
Ce sunt sinusurile?
Cavitatea sinusala este localizata deasupra piramidei nazale, central, in zona aflata intre orbite. Poarta un rol foarte important in organism, aparandu-l de diferiti agenti patogeni care migreaza spre plamani.
Sinusurile reprezinta totalitatea cavitatilor, 4 la numar, pline cu aer, adevarate mecanisme de aparare impotriva florei patogene. Aceste cavitati sunt acoperite de un strat de mucus si de celule, prevazute la suprafata lor cu mici prelungiri numite cili. Rolul acestora este de oprire a agentilor patogeni.
Cum apare durerea sinusala?
In cazul aparitiei unui dezechilibru ce afecteaza mecanismele normale de aparare de la nivelul sinusurilor, acestea se inflameaza si devin iritate, producand mucus in exces si o serie de alte simptome suparatoare.
Cum se manifesta durerea sinusala?
Odata cu marirea considerabila a cantitatii mucusului secretat de sinusuri, apare si asa numitul simptom de "nas infundat", asociat de regula cu dificultati de respiratie.
Durerea sinusala se manifesta la nivelul portiunilor din cavitatea sinusala afectate de invazia de bacterii. Astfel, sinuzita, afectiunea in sine determinata de inflamarea sinusurilor, este de mai multe tipuri.
Tipuri de sinuzita
-Sinuzita etmoidala
Denumita astfel dupa zona afectata, etmoidul, aflat in spatele ochilor, se manifesta prin cefalee la nivelul regiunii temporale sau in jurul ochilor, aggravata de regula atunci cand persoana afectata stranuta sau tuseste.
-Sinuzita maxilara
Zona afectata este in acest caz maxilarul sau vecinatatea obrajilor, cu puternice dureri ale dentitiei si tumefactie la nivelul obrajilor.
De asemenea, apare si febra, iar secretia nazala se intensifica si este eliminata prin partea posterioara a cavitatii nazale.
-Sinuzita frontala
Zona afectata este cea situata la nivelul regiunii frontale, cu manifestari virulente. Cefalee severa, agravata de inclinarea capului, stari de ameteala si temperatura crescuta a corpului.