Skip to article

Educatie medicala pentru preventia si controlul bolilor cardiovasculare

Educatie medicala pentru preventia si controlul bolilor cardiovasculare
Peste 10.000 de pacienti vor beneficia de educatie medicala pentru preventia si controlul bolilor cardiovasculare, printr-un program realizat de Societatea Nationala de Medicina Familiei in parteneriat cu Zentiva, parte a Grupului sanofi-aventis.


• Boala cardiovasculara provoaca anual aproximativ 17 milioane de decese la nivel mondial, preconizandu-se ca pana in 2020 numarul acestora va ajunge la 25 de milioane pe an.

• Primul modul al programului de educatie medicala pentru pacienti cu tema "Ne preocupa sanatatea noastra? Putem preveni afectiunile cardiovasculare?" va implica peste 60 de medici formatori cu vasta experienta in practicarea medicinei de familie si se va derula in aproximativ 30 de orase.

Boala cardiovasculara este principala cauza de deces si dizabilitate la nivel mondial, fiind responsabila de 17 milioane de decese in fiecare an. Specialistii estimeaza ca in zece ani numarul deceselor va ajunge la 25 de milioane pe an.

Potrivit studiului EuroAspire III, 50% din totalul deceselor din Europa sunt provocate de bolile cardiovasculare. Dintre tarile europene, cele mai afectate de bolile cardiovasculare, in termeni de mortalitate si incidenta, sunt cele centrale si estice.

Romania se afla in primele 4 locuri in lume in ceea ce priveste mortalitatea de cauza cardiovasculara. Riscul de aparitie a bolii cardiovasculare la populatia adulta din Romania in urmatorii 10 ani este de 3,5%.

In acest context, Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF), in parteneriat cu Zentiva, parte a Grupului sanofi-aventis, demareaza un program de educatie medicala adresat pacientilor din aproximativ 30 de orase ale tarii.

Primul modul al programului cu tema "Ne preocupa sanatatea noastra? Putem preveni afectiunile cardiovasculare?" desfasurat in perioada 26 octombrie 2010 - martie 2011, va implica peste 60 de medici formatori cu vasta experienta in practicarea medicinei de familie si peste 10.000 de pacienti, care vor participa la prezentari si discutii despre factorii de risc cardiovascular, despre importanta preventiei si solutii de tratament.

"Din pacate, majoritatea pacientilor au dificultati in respectarea recomandarilor si in asumarea unui stil de viata sanatos: alimentatie corecta, mentinerea unei greutati corporale in limite normale, renuntarea la fumat, efectuarea de exercitii fizice in mod regulat, si, ceea ce este foarte ingrijorator, au o aderenta scazuta la tratament.

Nerespectarea acestor recomandari creste riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare. Spre exemplu, fumatorii au risc dublu de a face infarct miocardic, obezitatea este cauza majora a diabetului zaharat de tip 2, sedentarismul dubleaza riscul afectiunilor coronariene", a declarat Dr. Rodica Tanasescu, Presedinte al Societatii Nationale de Medicina Familiei.

"Prin intermediul acestui program de educatie medicala pentru pacient dorim sa incurajam comunicarea medic - pacient, urmarind trei elemente cheie: informare, educare si motivare.

Ma refer aici la informarea si educarea pacientilor astfel incat sa inteleaga ce inseamna un stil de viata sanatos si la motivarea acestora in vederea adoptarii unui regim de viata echilibrat, efectuarii unor controale medicale regulate, respectarii tratamentului recomandat si constientizarii riscurilor la care se expun in caz contrar."

Primul modul al programului va avea drept subiect "Boala arteriala periferica". Pe langa prezentarile medicilor, pacientii vor beneficia de brosuri informative si determinari gratuite ale indicelui glezna-brat utilizate pentru depistarea bolii arteriale periferice. In functie de rezultatele testelor, pacientii vor fi indrumati catre medici specialisti, fiind monitorizati indeaproape de medicii lor de familie.

"Aceste intalniri vor fi realizate cu ajutorul unor medici formatori cu o bogata experienta in practica medicinei de familie. Informatiile vor fi furnizate pacientilor intr-o forma prietenoasa si pe intelesul lor.

Abordam fiecare factor de risc cardiovascular in parte, explicand ce rol joaca in cresterea riscului de evenimente cardiovasculare, cum poate fi controlat si modificat. Ne dorim ca pacientii nostri sa inteleaga ca este mult mai usor si eficient sa prevenim, decat sa tratam.

De asemenea, ne propunem ca prin aceste intalniri sa consolidam relatia medic-pacient, in vederea obtinerii unei cooperari informate a pacientului si a cresterii compliantei la tratament", a completat Dr. Rodica Tanasescu.

"Educatia medicala insuficienta, alaturi de omniprezenta factorilor de risc cardiovascular si de nerespectarea recomandarilor medicale privind stilul de viata si tratamentul sunt principalii factori care au transformat boala cardiovasculara in inamicul public numarul unu. De aceea ne bucuram ca in parteneriat cu SNMF demaram acest program de educatie medicala pentru pacienti.

Sprijinind asistenta medicala primara si educarea sustinuta a pacientilor, vom incerca sa contribuim activ la reducerea frecventei bolilor cardiovasculare si a complicatiilor acestora in Romania", a declarat Simona Cocos, General Manager Zentiva, parte a Grupului sanofi-aventis.

"Zentiva este si va ramane un partener pe termen lung al medicilor de familie. Este un angajament pe care ni l-am asumat, mentinand o legatura stransa cu comunitatea medicala, in vederea identificarii celor mai eficiente si accesibile solutii de tratament, dar si a demararii unor astfel de proiecte de educatie medicala, centrate pe nevoile pacientilor."

Despre boala arteriala periferica (BAP)
Cunoscuta si sub denumirea de arterita, BAP este o afectiune in care arterele care transporta sange catre picioare se ingusteaza sau se astupa, modificand circulatia normala a sangelui. Doar unul din trei pacienti prezinta simptome, boala fiind astfel dificil de diagnosticat si tratat.

Cel mai frecvent simptom este durerea, cu caracter de crampa ce apare la nivelul picioarelor, dupa mersul pe o anumita distanta. Durerea se amelioreaza rapid si complet dupa oprirea efortului, dar in timp, odata cu agravarea bolii, devine permanenta.

Riscul de BAP este mai mare la persoanele care fumeaza, sufera de diabet, de dislipidemie sau de hipertensiune si la persoanele cu varsta peste 55 de ani la barbat sau peste 65 de ani la femeie.

BAP afecteaza calitatea vietii pacientilor si se asociaza cu un risc crescut de evenimente cardiovasculare grave (infarct miocardic, accident vascular cerebral, moarte de cauza vasculara); prevenind si tratand boala arteriala periferica se reduc semnificativ aceste riscuri.

Articole recomandate

De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o
3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare 3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare
Pentru cei mai mulți dintre noi un zâmbet strălucitor înseamnă calea spre succes atât din punct de vedere social, cât și profesional. Un zâmbet alb și frumos este visul oricăruia dintre noi. Ei bine, în zilele noastre, există
Medicul Tudor Ciuhodaru: 10 sfaturi importante pentru persoanele alergice la ambrozie Medicul Tudor Ciuhodaru: 10 sfaturi importante pentru persoanele alergice la ambrozie
Medicul Tudor Ciuhodaru a atras atentia ca tot mai multe persoane ajung la spital din cauza alergiei la ambrozie. Doctorul spune ca aceasta reactie se poate agrava si uneori poate fi fatala. Pentru a ajuta cat mai multe persoane care sufera de aceasta afectiune, medicul a facut cateva recomandari
Cum poti scapa de acneea de pe spate. Remedii naturale cu rezultate rapide Cum poti scapa de acneea de pe spate. Remedii naturale cu rezultate rapide
Acneea este o afecțiune a pielii care apare din păcate în diferite părți ale corpului, atat pe fața, cat si piept, umeri sau spate. Pentru acneea de pe spate, care este cel mai dificil de tratat, exista mai multe solutii naturale, pe care le poti aplica chiar tu