Skip to article

Educatie medicala pentru preventia si controlul bolilor cardiovasculare

Educatie medicala pentru preventia si controlul bolilor cardiovasculare
Peste 10.000 de pacienti vor beneficia de educatie medicala pentru preventia si controlul bolilor cardiovasculare, printr-un program realizat de Societatea Nationala de Medicina Familiei in parteneriat cu Zentiva, parte a Grupului sanofi-aventis.


• Boala cardiovasculara provoaca anual aproximativ 17 milioane de decese la nivel mondial, preconizandu-se ca pana in 2020 numarul acestora va ajunge la 25 de milioane pe an.

• Primul modul al programului de educatie medicala pentru pacienti cu tema "Ne preocupa sanatatea noastra? Putem preveni afectiunile cardiovasculare?" va implica peste 60 de medici formatori cu vasta experienta in practicarea medicinei de familie si se va derula in aproximativ 30 de orase.

Boala cardiovasculara este principala cauza de deces si dizabilitate la nivel mondial, fiind responsabila de 17 milioane de decese in fiecare an. Specialistii estimeaza ca in zece ani numarul deceselor va ajunge la 25 de milioane pe an.

Potrivit studiului EuroAspire III, 50% din totalul deceselor din Europa sunt provocate de bolile cardiovasculare. Dintre tarile europene, cele mai afectate de bolile cardiovasculare, in termeni de mortalitate si incidenta, sunt cele centrale si estice.

Romania se afla in primele 4 locuri in lume in ceea ce priveste mortalitatea de cauza cardiovasculara. Riscul de aparitie a bolii cardiovasculare la populatia adulta din Romania in urmatorii 10 ani este de 3,5%.

In acest context, Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF), in parteneriat cu Zentiva, parte a Grupului sanofi-aventis, demareaza un program de educatie medicala adresat pacientilor din aproximativ 30 de orase ale tarii.

Primul modul al programului cu tema "Ne preocupa sanatatea noastra? Putem preveni afectiunile cardiovasculare?" desfasurat in perioada 26 octombrie 2010 - martie 2011, va implica peste 60 de medici formatori cu vasta experienta in practicarea medicinei de familie si peste 10.000 de pacienti, care vor participa la prezentari si discutii despre factorii de risc cardiovascular, despre importanta preventiei si solutii de tratament.

"Din pacate, majoritatea pacientilor au dificultati in respectarea recomandarilor si in asumarea unui stil de viata sanatos: alimentatie corecta, mentinerea unei greutati corporale in limite normale, renuntarea la fumat, efectuarea de exercitii fizice in mod regulat, si, ceea ce este foarte ingrijorator, au o aderenta scazuta la tratament.

Nerespectarea acestor recomandari creste riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare. Spre exemplu, fumatorii au risc dublu de a face infarct miocardic, obezitatea este cauza majora a diabetului zaharat de tip 2, sedentarismul dubleaza riscul afectiunilor coronariene", a declarat Dr. Rodica Tanasescu, Presedinte al Societatii Nationale de Medicina Familiei.

"Prin intermediul acestui program de educatie medicala pentru pacient dorim sa incurajam comunicarea medic - pacient, urmarind trei elemente cheie: informare, educare si motivare.

Ma refer aici la informarea si educarea pacientilor astfel incat sa inteleaga ce inseamna un stil de viata sanatos si la motivarea acestora in vederea adoptarii unui regim de viata echilibrat, efectuarii unor controale medicale regulate, respectarii tratamentului recomandat si constientizarii riscurilor la care se expun in caz contrar."

Primul modul al programului va avea drept subiect "Boala arteriala periferica". Pe langa prezentarile medicilor, pacientii vor beneficia de brosuri informative si determinari gratuite ale indicelui glezna-brat utilizate pentru depistarea bolii arteriale periferice. In functie de rezultatele testelor, pacientii vor fi indrumati catre medici specialisti, fiind monitorizati indeaproape de medicii lor de familie.

"Aceste intalniri vor fi realizate cu ajutorul unor medici formatori cu o bogata experienta in practica medicinei de familie. Informatiile vor fi furnizate pacientilor intr-o forma prietenoasa si pe intelesul lor.

Abordam fiecare factor de risc cardiovascular in parte, explicand ce rol joaca in cresterea riscului de evenimente cardiovasculare, cum poate fi controlat si modificat. Ne dorim ca pacientii nostri sa inteleaga ca este mult mai usor si eficient sa prevenim, decat sa tratam.

De asemenea, ne propunem ca prin aceste intalniri sa consolidam relatia medic-pacient, in vederea obtinerii unei cooperari informate a pacientului si a cresterii compliantei la tratament", a completat Dr. Rodica Tanasescu.

"Educatia medicala insuficienta, alaturi de omniprezenta factorilor de risc cardiovascular si de nerespectarea recomandarilor medicale privind stilul de viata si tratamentul sunt principalii factori care au transformat boala cardiovasculara in inamicul public numarul unu. De aceea ne bucuram ca in parteneriat cu SNMF demaram acest program de educatie medicala pentru pacienti.

Sprijinind asistenta medicala primara si educarea sustinuta a pacientilor, vom incerca sa contribuim activ la reducerea frecventei bolilor cardiovasculare si a complicatiilor acestora in Romania", a declarat Simona Cocos, General Manager Zentiva, parte a Grupului sanofi-aventis.

"Zentiva este si va ramane un partener pe termen lung al medicilor de familie. Este un angajament pe care ni l-am asumat, mentinand o legatura stransa cu comunitatea medicala, in vederea identificarii celor mai eficiente si accesibile solutii de tratament, dar si a demararii unor astfel de proiecte de educatie medicala, centrate pe nevoile pacientilor."

Despre boala arteriala periferica (BAP)
Cunoscuta si sub denumirea de arterita, BAP este o afectiune in care arterele care transporta sange catre picioare se ingusteaza sau se astupa, modificand circulatia normala a sangelui. Doar unul din trei pacienti prezinta simptome, boala fiind astfel dificil de diagnosticat si tratat.

Cel mai frecvent simptom este durerea, cu caracter de crampa ce apare la nivelul picioarelor, dupa mersul pe o anumita distanta. Durerea se amelioreaza rapid si complet dupa oprirea efortului, dar in timp, odata cu agravarea bolii, devine permanenta.

Riscul de BAP este mai mare la persoanele care fumeaza, sufera de diabet, de dislipidemie sau de hipertensiune si la persoanele cu varsta peste 55 de ani la barbat sau peste 65 de ani la femeie.

BAP afecteaza calitatea vietii pacientilor si se asociaza cu un risc crescut de evenimente cardiovasculare grave (infarct miocardic, accident vascular cerebral, moarte de cauza vasculara); prevenind si tratand boala arteriala periferica se reduc semnificativ aceste riscuri.

Articole recomandate

Stiti care este diferenta dintre premenopauza si perimenopauza? Stiti care este diferenta dintre premenopauza si perimenopauza?
Menopauza este un fenomen natural, pe care multe femei îl traversează cu dificultate și care ridică multe întrebări. Trebuie reținut că menopauza, momentul instalării menopauzei, nu apare brusc, fiind precedat de premenopauză și
Studiu: Peste trei sferturi dintre pacientii cu COVID-19 prezinta cel putin un simptom activ la sase luni dupa imbolnavire Studiu: Peste trei sferturi dintre pacientii cu COVID-19 prezinta cel putin un simptom activ la sase luni dupa imbolnavire
Un nou studiu publicat in revista medicală si realizat de savantii chinezi arata ca pacientii cu COVID-19 prezintă cel puțin un simptom activ la șase luni după ce ce s-au îmbolnăvit. Cele mai frecvente simptome care persistă este oboseala sau slăbiciunea
Au aparut primele cazuri de gripa in Romania Au aparut primele cazuri de gripa in Romania
In saptamana 28 decembrie - 3 ianuarie au fost confirmate in tara 15 cazuri de gripa, a anuntat, vineri, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Anul trecut in aceeasi perioada erau 500 de cazuri de grippa.La nivel național, numărul total de cazuri
Infectia cu coronavirus poate sa apara si dupa vaccinare. Cum explica epidemiologii fenomenul Infectia cu coronavirus poate sa apara si dupa vaccinare. Cum explica epidemiologii fenomenul
Dupa vaccinare exista posibilitatea infectarii cu noul coronavirus, sustin medicii epidemiologi. Imunizarea ajuta insa organismul sa lupte cu boala. Astfel, persoanele vaccinate vor suferi o forma mai usoara de Covid-19.  Vaccinul impotriva infectiei cu noul coronavirus ofera imunitate la un
Cum remediezi dereglarile de somn Cum remediezi dereglarile de somn
Un somn odihnitor este foarte important pentru starea de bine si de sanatate a fiecaruia dintre noi. Totusi ce putem face atunci cand nu ne putem bucura de efectele binefacatoare ale somnului? Exista numerosi factori care pot cauza dereglari ale somnului, printre care bolile cronice, precum