Skip to article

Emfizemul pulmonar

Aceasta boala a bronhiilor distruge incetul cu incetul alveolele pulmonare, conducand astfel la insuficienta respiratorie cronica. Tabagismul este principalul factor de risc al aparitiei emfizemului.

Ce este emfizemul pulmonar?

Emfizemul pulmonar se defineste prin distrugerea progresiva a alveolelor si vaselor sangvine din plamani. Boala exista sub diferite forme:

Panlobular: alveolele si vasele sangvine sunt atinse in acelasi timp.

Centrolobular: alveolele sunt singurele atinse in prima instanta.

Perilezional: leziunile se dezvolta in proximitatea cicatricilor provocate de o boala anterioara.

Alveolele incep sa se dilate deoarece bronhiile sunt obstruate si aerul nu poate fi expirat corect. Aceasta destindere se termina cu distrugerea alveolelor.

Cauze

Tabagismul de lunga durata (minim 15-20 de ani) este implicat in aproximativ 80% din cazurile de emfizem.

Poluarea aerului si incalzirea locuintei pe baza de lemne.

In cazurile rare, emfizemul poate fi provocat de o anomalie genetica care deregleaza proportia de enzime prezente in plamani.

Emfizemul este o boala a batranetii: el debuteaza adesea intre 50 si 70 de ani.

Simptome

Emfizemul pulmonar

Boala incepe prin jena respiratorie, foarte deranjanta. La inceput, ea se manifesta mai ales in cursul efortului fizic, iar apoi devine o constanta. Respiratia este rapida si superficiala.

Toracele este de forma unui butoi.

Paloare si oboseala.

Uneori, scadere in greutate.

Evolutie

In absenta tratamentului, emfizemul poate duce la insuficienta respiratorie cronica, care poate da nastere, mai departe, unei insuficiente cardiace, cu potential mortal.

Cum se stabileste diagnosticul?

Medicul asculta plamanii si respiratia cu ajutorul stetoscopului
Se face radiografia plamanilor
Se face analiza sangelui si masurarea gazelor din sange (oxigen si dioxid de carbon)
Se masoara volumul pulmonar si debitul respirator cu ajutorul testelor.

Tratamente disponibile

Emfizemul pulmonar nu este vindecabil, leziunile create fiind ireversibile. Se poate insa incerca sa se pastreze capacitatea pulmonara si sa se prescrie un tratament simptomatic:

Renuntarea la fumat
Bronhodilatatoare
Tratament precoce al bolilor infectioase
Oxigenoterapie in caz de criza respiratorie
Se poate impune chiar grefa pulmonara

Articole recomandate

5 afectiuni anuntate de foamea excesiva 5 afectiuni anuntate de foamea excesiva
Un apetit crescut poate fi un raspuns fiziologic normal in anumite situatii: la copiii sau adolescentii aflati in perioada de crestere, la personele care depun efort fizic sau in timpul schimbarilor hormonale cauzate de ciclul menstrual. Insa in unele cazuri, senzatia constanta de foame poate fi
8 lucruri pe care nu le stii despre sanatatea femeilor 8 lucruri pe care nu le stii despre sanatatea femeilor
Luna femeii vine cu o serie de surprize pentru utilizatoarele Docbook. Astfel, până la sfârşitul lui martie, toate pacientele vor beneficia de reduceri de până la 50% la consultații ginecologice, dermatologice, și la mamografii în clinicile partenere :
Suferi de gastrita? Iata cel mai bun remediu natural care vindeca aceasta afectiune Suferi de gastrita? Iata cel mai bun remediu natural care vindeca aceasta afectiune
Gastrita este una dintre cele mai frecvente afectiuni din ultimii ani. Pe langa tratamentele medicamentoase, gastrita poate fi tratata si cu ajutorul remediilor naturale. Printre cele mai cunoscute si eficiente tratatemente naturiste se numara lichiorul de caise. Acesta se prepara foarte usor, iar
Cei mai mari 6 factori de stres pentru femeile din Romania Cei mai mari 6 factori de stres pentru femeile din Romania
Stresul poate fi foarte nociv pentru orice persoana, femeie sau barbat. Efectele adverse pe care acesta le provoaca pe termen lung sunt atat de natura psihica, prin cazuri de depresie, dar si de natura medicala, prin probleme cardiace sau de circulatie a sangelui. Iar stresul nu i-a ocolit pe
Analize medicale obligatorii, pentru o femeie responsabila Analize medicale obligatorii, pentru o femeie responsabila
Sanatatea este cel mai de pret lucru. Iar pentru a te asigura ca organismul tau functioneaza normal, este recomandat sa faci cu regularitate o serie de teste si analize medicale. Orice afectiune se trateaza cu mult mai multa usurinta daca este depistata in stare incipienta "> in stare incipienta .