Skip to article

Endometrioza: si tu esti in pericol!

Endometrioza: si tu esti in pericol!
Exista multe boli ce afecteaza sistemul reproducator al femeii, iar endometrioza este una dintre ele. Iata ce trebuie sa stii despre endometrioza!
Etimologia cuvantului

Cuvantul endometrioza provine din cuvintele grecesti "endon" care inseamna interior, "metra" insemnand uter si "osis" - boala. Acum poti ghici ca endometrioza este o boala a uterului.

Ce este endometrioza?

Endometrioza este o boala a endometrului, mucoasa care captuseste uterul. In cazul endometriozei, endometrul creste in afara uterului. Adesea, el se dezvolta in ovare, in intestine sau in vezica.

Cine este afectat?

Orice femeie care are menstruatie poate fi afectata de aceasta boala. Ea se poate manifesta oricand, de la menstruatie pana la menopauza.

Care sunt cauzele endometriozei?

Nu a fost descoperita pana acum o cauza exacta a endometriozei, insa exista niste teorii. Teoria spune ca menstruatia retrograda in abdomen si in zona pelvina ar fi de vina pentru cresterea anormala a endometrului. O alta teorie speculeaza ca endometrioza ar fi provocata de factori genetici.

Simptomele endometriozei

Cel mai comun simptom al endometriozei este durerea in zona pelvina, in zona inferioara a spatelui. Un alt simptom este durerea in timpul actului sexual sau dupa sex. De asemenea, urinatul poate fi dureros in timpul menstruatiei. Pot aparea si dureri gastrointestinale.

Cum se pune diagnosticul?

Testele RMN si ultrasunetele pot fi folosite pentru a identifica excrescentele din interiorul corpului. Totusi, un diagnostic sigur se poate pune doar pe cale laparoscopica. Laparoscopia este o procedura invaziva minora, in cursul careia se introduce in abdomen un tub subtire ce are la capat o luminita. Chirurgul poate vedea astfel eventualele anormalitati.

Care sunt posibilele efecte?

Endometrioza este una din primele trei cauze ale infertilitatii, insa asta nu inseamna ca toate femeile diagnosticate cu endometrioza devin infertile.

Tratamentul endometriozei

Din pacate, inca nu exista un leac pentru endometrioza. Exista insa cateva tratamente ce amelioreaza durerile si problema infertilitatii. In cazurile de endometrioza minora se face si extirparea laparoscopica a excrescentelor.


Autor: Nuage

Articole recomandate

Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti
In fiecare zi descoperim nou teluri pe care dorim sa le ducem la bun sfarsit. Iar accentul asupra lucrurilor simple precum alimentatia, odihna, timpul petrecut cu familia, lucruri atat de necesare pentru un stil de viata echilibrat, este in scadere. Astfel se naste stresul cotidian care ne indeamna
La ce este utila o pereche de saboti medicali? La ce este utila o pereche de saboti medicali?
Echipamentele de munca sunt diferite de la un domeniu la altul, aducand angajatului diverse beneficii sau reducand riscurile. In cazul domeniului de constructii, spre exemplu, pentru respectarea protectiei muncii, oamenii sunt nevoiti sa poarte caschete care sa ii protejeze de eventuale cazaturi de
De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o
3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare 3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare
Pentru cei mai mulți dintre noi un zâmbet strălucitor înseamnă calea spre succes atât din punct de vedere social, cât și profesional. Un zâmbet alb și frumos este visul oricăruia dintre noi. Ei bine, în zilele noastre, există