Skip to article

Endoscopia: ce presupune acest examen medical?

Endoscopia: ce presupune acest examen medical?
Endoscopia este un examen care permite explorarea organelor cu cavitati, cu ajutorul unei camere video minuscule.

Obiectivul este determinarea originii simptomelor si, atunci cand e posibil, tratarea directa a anomaliilor. Iata cateva sfaturi inainte de examen.

1. Gastroscopia: explorarea aparatului digestiv

Gastroscopia permite explorarea partii superioare a aparatului digestiv: esofag, stomac, duoden. Examenul este recomandat atunci cand medicul suspecteaza, de exemplu, un ulcer sau o inflamatie a stomacului, sau pur si simplu pentru a gasi cauza simptomelor.

Indicatiile sale sunt numeroase: reflux acid, arsuri, inainte de montarea inelului gastric pentru slabit, astm, polipi la esofag etc.

In timpul gastroscopiei, medicul poate observa organele gratie unei camere video minuscule, legata la un calculator cu ecran. Astfel se pun in evidenta anomaliile si se realizeaza prelevari.

Endoscopia: ce presupune acest examen medical?

Un examen pe burta goala

Pentru a face o gastroscopie, trebuie sa nu mai mananci si sa nu mai bei nimic cu 6 ore inainte. In plus, este interzis sa fumezi, deoarece tigara creste secretia gastrica, care poate complica anestezia.

Gastroscopia se face sub anestezie locala sau generala. Medicul introduce prin gura sau prin nas un aparat subtire si fin. Desi dezagreabil, examenul nu este dureros, si nu provoaca jena in timpul respiratiei, insa poate provoca greturi si senzatia de voma, sau flatulente imediate. Atunci cand pacientul nu este aodrmit, se aplica un gel anestezic pe fibroscop.

2. Colonoscopia: explorarea intestinului gros

Colonoscopia este metoda folosita pentru explorarea colonului (intestinului gros). Ea permite prelevarea fragmentelor de tesut pentru studierea ulterioara la microscop.

Acest examen este indicat mai ales pentru extragerea polipilor, evitand astfel transformarea lor in cancer. De asemenea, colonoscopia este folosita si in caz de: antecedente de cancer de colon in familie, probleme digestive si intestinale, sange in fecale.

Sub anestezie generala

Pentru a face o colonoscopie, colonul trebuie sa fie perfect curat. Cu cat va fi mai curat, cu atat examenul va fi mai complet si mai precis. Acesta este si motivul pentru care trebuie sa urmezi un regim special cu cateva zile inainte de examen, sa nu inghiti nimic cu 6 ore inainte, si sa inghiti un lichid de spalare intestinala cu cateva ore inainte, pentru a evacua tot ce ramane in colon.

Ca si in cazul gastroscopiei, fumatul este interzis inainte de examen, iar medicul trebuie sa fie prevenit daca mai urmezi si alte tratamente, deoarece efectele medicamentelor pot fi modificate de spalaturile intestinale.

Colonoscopia se practica cel mai adesea sub anestezie generala, deci este necesara spitalizarea. Medicul introduce endoscopul prin anus si urca de-a lungul colonului. In timpul examenului se sufla aer pentru a indrepta pliurile peretilor, si rezulta evident balonari si flatulente . Colonoscopia dureaza aproximativ o ora.

Ai facut o endoscopie? Povesteste cum s-a petrecut totul Pune o intrebare pe Forumul Sanatate !

Articole recomandate

Ce este "happy hypoxia", noua manifestare COVID-19 Ce este "happy hypoxia", noua manifestare COVID-19
Pacientii infectati cu coronavirus pot manifesta o forma mai putin cunoscuta a acestei boli, care arata "parsivitatea" acestui virus, a atentionat medicul ATI Radu Ţincu, de la Spitalul Floreasca din Capitală. Doctorul a explicat ca bolnavii de COVID pot avea o  saturaţie
Accent Prime - laserul care "ucide" in timp record orice tip de celulita! Accent Prime - laserul care "ucide" in timp record orice tip de celulita!
Folosind puterea tehnologiilor combinate, Accent Prime este o platformă non-invazivă, de ultimă generație, care oferă tratamente personalizate pentru conturarea feței și a corpului, strângerea pielii, reducerea celulitei, întinerirea pielii prin
Plante medicinale pentru sanatatea aparatului respirator Plante medicinale pentru sanatatea aparatului respirator
Aerul rece și uscat pe care îl respirăm toamna și iarna nu rămâne fără urmări asupra sănătății noastre. Temperaturile scăzute pot declanșa afecțiuni medicale la nivelul aparatului respirator, iritând gâtul
Pacienti vindecati de Covid-19 - intre stigmatizare si disperare Pacienti vindecati de Covid-19 - intre stigmatizare si disperare
Ozonoterapia este o posibila solutie pentru noua categorie de pacienti. Daca despre infectia cu Covid-19 auzim noutati la fiecare buletin de stiri, despre efectele secundare ale bolii (sau ale tratamentului), se vorbeste mult mai putin. Sau chiar deloc. De asemenea, miile de infectati zilnic sunt
Simptomele infectiei cu coronavirus pot aparea pe piele! Iata care sunt acestea Simptomele infectiei cu coronavirus pot aparea pe piele! Iata care sunt acestea
Medicul spaniol Elmer Huerta a explicat pentru BBC ce tipuri de leziuni pot aparea pe piele cauzate de infectia cu noul coronavirus.  Dr. Huerta a facut referire la un studiu publicat în British Journal of Dermatology de cercetători spanioli, în care descriu leziunile cutanate