Skip to article

Epileptici celebri: Ion Creanga, Vincent Van Gogh

Epileptici celebri: Ion Creanga, Vincent Van Gogh
Epilepsia este o tulburare neurologica comuna care se datoreaza unor factori care interfereaza cu impulsurile electrice la nivelul creierului.

Sistemul nervos produce descarcari electrice bruste, excesive si dezorganizate, care duc la aparitia convulsiilor.

Este o boala cunoscuta si grava, insa aceasta iti permite in lipsa crizelor dese sa iti intemeiezi o familie, sa fii un membru respectat al societatii sau un inventator stralucit.

Este si cazul multor oameni ilustri, care au reusit in ciuda bolii sa isi scrie numele si faptele in cartile de istorie de astazi.

Alexandru cel Mare

A fost unul dintrei cei mai renumiti conducatori militari din lume. Prin actiunile sale armate acesta a devenit stapanul celui mai mare imperiu din lume, reusind astfel sa faca cunoscuta cultura elena pe tot cuprinsul pamantului.

Epilepsia era considerata o :boala sacra, iar cei care sufereau de aceasta boala erau supusi descantecelor de tot felul deoarece se considera ca sunt posedati de spirite rele.

Ioana D'Arc
Epileptici celebri: Ion Creanga, Vincent Van Gogh


A trait intre 1412-1431 si este considerata cea mai importanta figura a Frantei Evului Mediu. De la varsta de 13 ani sustinea ca Dumnezeu o indeamna sa lupte alaturi de armata franceza impotriva stapanirii engleze, iar in momentele in care sustinea ca vede lumini si ca vorbeste cu Cel de Sus, se credea de fapt ca era de fapt inceputul crizelor de epilepsie.

A murit la 19 ani arsa pe rug, si cativa ani mai tarziu a fost canonizata devenind o figura importanta a Bisericii Catolice.

Vincent Van Gogh

Pictor olandez, reprezentant al curentului post-impresionist, este cel mai cunoscut artist despre care se stie ca a suferit de epilepsie. Cand era intrebat, acesta isi descria crizele ca pe sentimente de furie apaute din senin, halucinatii, confuzie si teama, pierderi de memorie.

Vincent s-a tratat de epilepsie la sfatul medicilor in statiunea St Remy. Adeseori i se prescria bromura de sodiu ca si remediu anticonvulsiv.

Ion Creanga
Epileptici celebri: Ion Creanga, Vincent Van Gogh


Cel mai mare povestitor al romanilor, ramane in mintea noastra o imagine draga a unuia care a stiut sa povesteasca jovial si plin de energie o serie de Amintiri din Copilarie asa cum nu a mai facut-o nimeni.

Se stie despre el ca epilepsia a fost mostenita genetic de la mama sa, acesta avea deseori crize in fata elevilor sai.

Mihai Eminescu si Titu Maiorescu sunt doi dintre prietenii sai care i-au fost alaturi in timpul bolii. Cand afla de moartea prietenului sau, Mihai Eminescu, crizele se intensifica si se retrage in bojdeuca din Iasi unde moare.

Articole recomandate

Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus
Cercetatorii japonezi au realizat o simulare la unul dintre cele mai rapide supercomputere privind eficacitatea purtarii vizierelor impotriva infectiei cu coronavirus. Rezultatul: se pare ca aceste viziere sunt total ineficiente în blocarea aerosolilor respiratori, potrivit modelelor studiate
Boala Alzheimer: simptome precoce Boala Alzheimer: simptome precoce
Alzheimerul este o boala care produce degenerarea creierului, provocând dementa si generând simptome precum pierderea progresiva a memoriei, dificultati de gândire si vorbire, precum si de necunoastere a obiectelor si a functiilor acestora. Boala Alzheimer se agraveaza in timp.
Iti poate afecta praful sanatatea? Iti poate afecta praful sanatatea?
Puțini oameni cunosc efectele nocive pe care praful casnic îl poate avea asupra sănătății. Rinita alergică însoțită de strănuturi, dermatită atopică, mâncărimile oculare și nazale sunt doar câteva dintre
Simti ca ti-e frig mereu? 4 probleme de sanatate de care ai putea suferi Simti ca ti-e frig mereu? 4 probleme de sanatate de care ai putea suferi
Daca simti ca iti estef frig chiar si in zilele calduroase, este posibil sa te confrunti cu o problema de sanatate fara sa stii.  Mainile si picioarele reci  Daca simti ca ai picioarele si mainile reci mereu poate fi vorba despre o anemie, deoarece lipsa fierului in sange, principala
Cancerul pulmonar: primele simptome Cancerul pulmonar: primele simptome
Simptomele cancerului pulmonar se pot confunda usor cu cele altor boli respiratorii, cum ar fi emfizemul pulmonar, bronșita și pneumonia. În faza inițială a cancerului pulmonar nu există de obicei simptome prezente, ele apar doar atunci când este într-un