Comisia Europeana, prin intermediul RASFF (Sistemul rapid de alerta pentru alimente si furaje), a notificat 27 de state membre cu privire la una dintre sursele confirmate a fi responsabile pentru STEC (Shiga toxin-producing Escherichia coli) care afecteaza in primul rand Germania si, la un nivel mai mic, alte patru state membre.
Autoritatile germane au informat Comisia Europeana ca au identificat un lot de castraveti cultivati in sistem organic din doua provincii din Spania (Almeria si Malaga), ca una dintre sursele de infectie.
Investigatiile sunt in curs de desfasurare in Germania pentru a identifica alte surse potentiale, in timp ce un al treilea lot suspect de castraveti, originari din Olanda si comercializat in Germania este, de asemenea, in curs de investigare.
Autoritatile spaniole isi concentreaza eforturile pentru a depista locul exact de producere a castravetilor in cauza.
Femeile, cele mai afectate de bacteria E-coli, in Germania!
Bacteria E. Coli este responsabila pentru doua decese in Germania, in timp ce un numar total de 214 cazuri au fost inregistrate dintre care 68% sunt femei.
Suedia a raportat 10 cazuri, Danemarca 4, Marea Britanie 3 si Olanda 1.
Epidemia s-a localizat in principal in zona Hamburg, in timp ce cele mai multe cazuri raportate in afara Germaniei se refera la cetatenii germani care au vizitat statele membre afectate sau au intrat in contact cu persoane care au vizitat Germania.
Atentie daca vizitati Germania!
Comisia subliniaza faptul ca cetatenii UE, care au vizitat recent Germania, ar trebui sa acorde atentie sporita la simptomele infectiei:
- diaree insotita de crampe stomacale
- greturi si varsaturi
In cazul acestor simptome, consumatori sunt sfatuiti sa se prezinte la medic.
In ultimele zile, Comisia a activat toate retelele existente create pentru a gestiona acest tip de incidente din momentul in care epidemia a fost confirmata la inceputul saptamani trecute.
Aceste retele, RASFF si Sistemul rapid de alerta si reactie (EWRS) trebuie sa asigure distribuirea rapida a informatiilor in intreaga UE cu privire la constatarile realizate de autoritati, alte posibilele surse de hrana, si numarul cazurilor umane afectate.
Cum sa ne ferim
"Spalati bine orice leguma sau/si fructa, spalati-va mainile inainte de orice contact cu un produs alimentar, si incalziti in mod corespunzator toate produsele alimentare" a precizat Dl Costel Stanciu, presedintele APC Romania
Citeste mai multe despre Infectia cu E-coli!
Informatie furnizata de: Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania