Skip to article

Femeile inalte sunt mai predispuse la cancer

Femeile inalte sunt mai predispuse la cancer
Femeile inalte sunt mult mai predispuse la dezvoltarea de cancer , sustin cercetatorii. Acestia sunt de parere ca femeile inalte au un nivel mai mare de hormoni care pot duce la aparitia cancerelor.

Studiului realizat de Universitatea de la Oxford a urmarit legatura dintre inaltimea femeilor si zece dintre cele mai frecvente de cancer. Printre aceste forme se numara cancerul de san, de rinichi, ovarian sau colon. Studiul a fost realizat pe un esantion de 1 milion de femei din Marea Britanie.

Risc de cancer mai mare cu pana la 33%

Pana in prezent, printre acestea au fost identificate circa 97.000 de cazuri de cancer. Astfel, oamenii de stiintta au constatat ca inaltimea creste probabilitatea riscului de cancer.

Rezultatele au aratat ca riscul aparitiei cancerului creste cu 16% cu fiecare 10 centimetri. Astfel, o femeie cu o inaltime de peste 1,75 are un risc de cancer cu pana la 33%.

Explicatia cercetatorilor este faptul ca femeile inalte ajung la pubertate mult mai devreme decat cele cu o inaltime mai mica. Astfel, corpul acestor femei dezvolta o cantitate ridicata de estrogen, un hormon care duce la aparitia tumorilor.

"Am aratat ca incidenta crescuta a cancerului la persoanele mai inalte poate fi urmarita aproximativ acelasi nivel la populatii diferite din Asia, Australia, Europa si America de Nord. Aceasta relatie este probabil comuna mai multor tipuri de cancer si unor persoane diferite. Aceasta poate fi o manifestare a unui mecanism comun de baza, care incepe sa actioneze atunci cand oamenii cresc" afirma Jane Green, de la Universitatea Oxford.

Schimbarile hormonale si numarul de celule, vinovate pentru dezvoltarea cancerului

Schimbarile hormonale care duc la crestea in inaltime sunt legate si de schimbarile anormale care au loc la nivelul tesuturilor mamare. Aceste schimbari pot duce la cancer. O persoana inalta are si mai multe celule, ceea ce mareste riscul de cancere. Hormonul cresterii, insulina, face ca aceste celule sa se dezvolte mai repede, iar cancerul sa fie mai agresiv.

Studiul realizat de Universitatea de la Oxford a fost efectuat pe un esantion de femei cu inaltimi situate intre 152 si 175 centimetri.

In randul femeilor cu o inaltime medie se inregistreaza anual peste 850 de cazuri de cancer la 100 de mii femei. In randul femeilor scunde, rata anuala a cancerelor este de 750 de cazuri. In randul femeilor inalte, incidenta cancerului este de peste 1000 de cazuri. Cercetatorii spun ca pentru fiecare 12 centimetri in plus, riscul de cancer de san creste cu 17%, cel ovarian cu 17%, iar cel uterin cu 19%.

Femeile inalte nu trebuie sa se alarmeze

Cercetatorii mai arata ca inaltimea depinde de o multitudine de factori, precum alimentatia, infectiile din copilarie, factorii de mediu, hormonii si ereditatea. Inaltimea are avantajele si dezvantajele sale. Persoanele inalte sunt mai putin predispuse la dezvoltarea de afectiuni cardiace.

De altfel, femeile inalte nu trebuie sa se ingrijoreze in urma acestui studiu. Trebuie insa sa tina cont de acest factor. Studiul a fost realizat pentru a evidentia legatura intre inaltime si riscul de cancer. Studiul realizat la Universitatea din Oxford vrea sa contribuie la o mai bun intelegere a dezvoltarii cancerului.

Autor: Mihaela Rotaru

Articole recomandate

Cum iti poti da seama daca o masca de protectie este buna sau este un fake Cum iti poti da seama daca o masca de protectie este buna sau este un fake
Pentru consumatori este foarte dificil sa isi dea seama daca masca de protectie e care o cumpara este una neconforma sau un fake. Cei care trebuie sa fie foarte atenti la masti sunt agentii economici! In doar o luna, ANPC a scos de la vanzare peste 30 de milioane e masti de portectie.  Pentru
Treci natural peste sindromul premenstrual Treci natural peste sindromul premenstrual
Se estimează că 3 din 4 femei sunt afectate de o anumită formă a sindromului premenstrual la fiecare menstruație. Practic, fiecare femeie prezintă cel puțin un simptom al sindromului premenstrual în decursul vieții, iar vârful de incidență
Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID
Persoanele care se infecteaza cu coronavirus sunt contagioase timp de 9 zile de la aparitia simptomelor, arata datele celui mai recent studiu. Aceste rezultate subliniază importanţa autoizolării timp de cel puţin 10 zile. Autorul principal Muge Cevik, de la Universitatea din St
Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca? Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca?
Persoanele care se vaccineaza impotriva COVID-19 trebuie sa mai poarte masca? Aceasta este una dintre intrebarile pe care si le pun foarte multe persoane dupa ce s-a anuntat ca a fost realizat un vaccin.  Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, Valeriu Gheorghita, a
Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze? Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze?
Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului Victor Babes, a explicat ce parere are despre vaccinarea anti-Covid, in cadrul unei emisiuni de la Digi24. „E un lucru care nu se știe foarte cert acum”, a spus Simin Aysel Florescu, întrebată dacă mai