Skip to article

Fibromialgia, o durere surda

Fibromialgia, o durere surda
"Sunt obosita, ma doare tot corpul, mi-e rau tot timpul..." Poate suferi de fibromialgie, o boala putin cunoscuta si tratata in consecinta.

Un corp dureros si obosit

Cu toate ca fibromialgia atinge pana la 5% din populatie, in majoritate femei, ea este inca destul de putin cunoscuta. Fibromialgia se traduce ca o stare speciala de hipersensibilitate generalizata, manifestandu-se prin dureri musculo-scheletice difuze si migratoare, oboseala si intoleranta la efort. Aceste persoane au o perceptie diferita a durerii, avand un prag de sensibilizarea mai jos decat cel mediu.

Un sindrom nerecunoscut

Oboseala si durerile sunt atat de puternice incat impiedica pacientul sa isi realizeze sarcinile cotidiene. Mult timp catalogata drept boala psihosomatica, suferinta produsa de fibromialgie nu este intotdeauna luata in serios de anturaj, ca un sindrom aparte.

Abia in anul 1992 OMS a recunoscut aceasta boala ca fiind reumatismala, in timp ce inainte era considerata psihiatrica. Simptomele destul de nespecifice explica partial plimbarea pacientilor de la un medic la altul, deoarece acestia nu gasesc solutii la durerile lor.

Cauze enigmatice

Originea fibromialgiei ramane in parte necunoscuta, insa s-a constatat ca ea apare adesea dupa un traumatism (accident, boala, soc afectiv) sau o perioada de surmenare. Se evoca originea virala ca factor declansator (herpes, mononucleoza sau zona), dar si tulburarile biochimice si fiziologice.

Simptome variate

Fibromialgia, o durere surda

Persoanele atinse de fibromialgie sufera de:

dureri in tot corpul, difuze si variabile, simtite ca tensiuni, arsuri sau furnicaturi. Aceste dureri ale muschilor si tendoanelor se agraveaza la efort, la frig si la stres.

oboseala cronica de cel putin 6 luni. Persoanele descriu o pierdere totala a fortei, fiind obligate sa isi reduca mult activitatea.

tulburari de somn. Somnul , usor si fragmentat, nu este odihnitor.

alte semne asociate ce variaza de la o persoana la alta: dureri de cap , tulburari digestive (intestin iritabil, diaree, constipatie ), probleme de menstruatie, vezica iritabila, tulburari de memorie si de concentrare, stare depresiva si anxioasa, sensibilitate la zgomote, picioare obosite, tiuit in urechi.

Cui sa te adresezi?

Cel mai recomandabil este sa te adresezi reumatologului sau unui medic specialist in medicina interna.

Tips-uri zilnice

Caldura , sub toate formele ei, diminueaza temporar durerile. Fa bai si dusuri calde, aplica in punctele dureroase comprese calde.

Folosirea unei perne ortopedice poate sustine regiunea cervicala in timpul somnului, micsorand astfel tensiunea gatului.

Evita factorii agravanti: frigul, climatizarea, curentii de aer, pozitiile ciudate.

Articole recomandate

Persoanele sedentare prezinta un risc mai mare de a face o forma grava de Covid Persoanele sedentare prezinta un risc mai mare de a face o forma grava de Covid
Persoanele sedentare prezinta un risc mai mare de a suferi de o forma grava de Covid. Potrivit unui studiu realizat recent de oamenii de stiinta din SUA si publicat in Jurnalul britanic de Medicină Sportivă, sedentarismul duce in peste 90% dintre cazuri la forme grave ale infectiei cu
Lentilele progresive: solutia 3 in 1 pentru o vedere clara la trei distante Lentilele progresive: solutia 3 in 1 pentru o vedere clara la trei distante
Dupa varsta de 40 de ani, nu ne lasa doar spatele si respiratia, ci si vederea la aproape. Nu e vorba aici de vicii de refractie, cum sunt miopia sau hipermetropia - rezultatele unor predispozitii genetice sau ale expunerii ochilor, in mod inadecvat, la un bombardament de stimuli pentru care n-au
Mihaela Bilic recomanda "10 fructe si legume pe care NU merita sa le cumparam BIO" Mihaela Bilic recomanda "10 fructe si legume pe care NU merita sa le cumparam BIO"
Potrivit statisticilor, tot mai multi romani au devenit mai atenti la alimentatie. Sunt dornici sa cumpere produse BIO, pentru a-si proteja sanatatea, insa foarte multi comercianti au exploatat aceasta tendinta, iar produsele bio ajunse la raft au preturi foarte mari.  Nutritionistul Mihaela
Sunt vaccinurile anti COVID-19 experimentale? Sunt vaccinurile anti COVID-19 experimentale?
Reprezentantii Ministerului Sanatatii au oferit cateva explicatii despre vaccinurile anti-Covid in ceea ce priveste studiile clinice care au fost facute inainte ca acestea sa fie aprobate.  "Sunt vaccinurile anti COVID-19 experimentale?Nu. Înainte să fie autorizate, vaccinurile au
Recuperare respiratorie post-COVID online Recuperare respiratorie post-COVID online
Persoanele care au avut COVID pot face recuperare online cu ajutorul medicilor de la Spitalul Victor Babes din Timisoara. Exercitiile sunt simple si pot fi facute acasa. Medicii spun ca acestea ajuta la imbunatatirea capacitatii respiratorii in cazul pacientilor care au avut forme medii si severe