Skip to article

Frica de cancer

Frica de cancer
Frica de cancer este o angoasa pe care o purtam in noi, cu o intensitate diferita de la o persoana la alta, si este adesea asociata cu moartea. Fiecare dintre noi, intr-un moment sau altul al vietii, poate avea spiritul chinuit de aceasta intrebare:"Si daca e cancer?"

Problema este ca frica nu exclude pericolul: aceasta boala, chiar daca este depistata devreme si tratata corespunzator, constituie o cauza importanta de mortalitate, cu atat mai importanta cu cat imbatranim.

Cum sa deosebim lucrurile?

Riscurile obiective

Cancerul este o boala multifactoriala, adica a carei aparitie depinde de numeroase elemente ce se suprapun. Printre cele mai frecvente sunt:

Ereditatea: exista familii cu risc crescut la cancerul de san sau de colon.

Genetica: unele gene predispun la aparitia cancerului.

Modul de viata: tutunul sau alcoolul sunt factori ce predispun la aparitia unor tipuri de cancer (plaman, vezica, esofag).

Varsta: cu cat imbatranim, cu atat sistemul de reglare care ordona diviziunea celulara risca sa se perturbe si sa provoace diviziuni anarhice.

Mutatiile: celulele pot suferi mutatii, adica alterari sau ruperi ale cromozomilor lor, si acestea sunt responsabile de cancer. Cu cat avansam in varsta, cu atat probabilitatea de mutatie creste si riscul de cancer creste la randul sau.

Bolile care predispun: anumite tumori benigne pot deveni maligne, ca de exemplu chisturile ovariene. In acelasi mod, anumite boli pot degenera in cancere: de exemplu, ciroza predispune la riscul de cancer al ficatului. Frica de cancerAbsenta supravegherii: neglijenta, mai ales in cazul femeilor, neprezentarea la controalele periodice constituie factori de risc.

Aceste riscuri obiective determina frica, deoarece impotriva unora dintre ele chiar nu putem sa facem nimic (varsta, ereditatea). Cat despre acelea impotriva carora putem actiona (tutun, alcool), suntem uneori prizonierii propriului comportament si dependente, ceea ce determina un sentiment de neputinta si slabiciune ascuns in subconstient, si care contribuie la intretinerea unei angoase latente.

Nedreptatea

Din cauza acestor criterii obiective intervine si notiunea de nedreptate: unele persoane au cancer desi duc o existenta echilibrata, fara excese, avand o atitudine preventiva responsabila.

Pentru alte persoane, este invers: aparitia unui cancer este aproape o pedeapsa meritata, atat de mult au dispretuit regulile unui minim de igiena a vietii.

Oricare ar fi cazul, sentimentul este de sanctiune meritata sau nemeritata. Arbitrul care decide ce e drept si ce nu e drept poarta un nume: statistica. Statisticile sunt acelea care definesc pragul de normalitate: daca fumam, riscul de a dezvolta un cancer se va mari de maniera notabila. Aceasta notiune de sanctiune contribuie la intarirea fricii de cancer.

Frica subiectiva

Aici suntem pe domeniul fantasmelor: chiar daca nu avem niciun motiv obiectiv sa ne temem de un cancer, frica ne roade fara incetare datorita sentimentului difuz de nedreptate sau datorita unui vechi sentiment de vina. Acesta este cazul persoanelor anxioase sau a personalitatilor stapanite de angoase.

Frica de moarte

Cancerul stigmatizeaza intreaga noastra frica viscerala de moarte si decaderea ce poate aparea in cursul acestei boli. Acest sentiment uman nu se poate explica si se poate modifica doar cercetandu-ne sufletul. Este intreaga problematica a conditiei umane.

Cand este rezonabila frica?

Acest sentiment nu tine de vointa. Singura atitudine rezonabila pe care o putem avea este incercarea de a preveni:

Depistarea cu ajutorul examenelor regulate, daca avem vreun tip de cancer in familie.

Sa nu neglijam niciodata o problema care persista: o tuse ce se instaleaza, o slabire inexplicabila, o bubita care se transforma, o sangerare indiferent de ce origine ar fie ea. In aceste cazuri, consultati medicul.

Sa ne pastram un bun moral, deoarece in materie de sanatate ceea ce conteaza este prezentul si ceea ce putem face pentru a ne pregati de viitor. Restul face parte dintr-o frica irationala ce poate otravi existenta si, cateodata chiar, pregati terenul pentru cancer.

Articole recomandate

Stiti care este diferenta dintre premenopauza si perimenopauza? Stiti care este diferenta dintre premenopauza si perimenopauza?
Menopauza este un fenomen natural, pe care multe femei îl traversează cu dificultate și care ridică multe întrebări. Trebuie reținut că menopauza, momentul instalării menopauzei, nu apare brusc, fiind precedat de premenopauză și
Studiu: Peste trei sferturi dintre pacientii cu COVID-19 prezinta cel putin un simptom activ la sase luni dupa imbolnavire Studiu: Peste trei sferturi dintre pacientii cu COVID-19 prezinta cel putin un simptom activ la sase luni dupa imbolnavire
Un nou studiu publicat in revista medicală si realizat de savantii chinezi arata ca pacientii cu COVID-19 prezintă cel puțin un simptom activ la șase luni după ce ce s-au îmbolnăvit. Cele mai frecvente simptome care persistă este oboseala sau slăbiciunea
Au aparut primele cazuri de gripa in Romania Au aparut primele cazuri de gripa in Romania
In saptamana 28 decembrie - 3 ianuarie au fost confirmate in tara 15 cazuri de gripa, a anuntat, vineri, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Anul trecut in aceeasi perioada erau 500 de cazuri de grippa.La nivel național, numărul total de cazuri
Infectia cu coronavirus poate sa apara si dupa vaccinare. Cum explica epidemiologii fenomenul Infectia cu coronavirus poate sa apara si dupa vaccinare. Cum explica epidemiologii fenomenul
Dupa vaccinare exista posibilitatea infectarii cu noul coronavirus, sustin medicii epidemiologi. Imunizarea ajuta insa organismul sa lupte cu boala. Astfel, persoanele vaccinate vor suferi o forma mai usoara de Covid-19.  Vaccinul impotriva infectiei cu noul coronavirus ofera imunitate la un
Cum remediezi dereglarile de somn Cum remediezi dereglarile de somn
Un somn odihnitor este foarte important pentru starea de bine si de sanatate a fiecaruia dintre noi. Totusi ce putem face atunci cand nu ne putem bucura de efectele binefacatoare ale somnului? Exista numerosi factori care pot cauza dereglari ale somnului, printre care bolile cronice, precum