Skip to article

Ftalatii - toxici pentru sanatate

Ftalatii - toxici pentru sanatate
Ftalatii sunt substante chimice importante pentru industrie, unde sunt folositi in calitate de plastifianti pentru productia de materiale plastice, vopsele, cosmetice.

Studiile au demonstrat toxicitatea ftalatilor in special asupra femeilor gravide si sistemului reproducator barbatesc.

Ei se degaja din plasticul in care sunt incorporati si intra in compozitia alimentelor sau in piele, iar apoi circula prin organism, provocand daune importante.


Ftalatii sunt derivati ai naftalinei, utilizati in ultimii 50 ani in industrie, astfel ca in zilele noastre sunt produse 3 milioane de tone pe an. Ei sunt prezenti in numeroase produse de uz casnic, dar in special in materialele plastice (PVC), casante, carora le confera elasticitate.

Unde gasesti ftalatii?

Ftalatii sunt utilizati in numeroase domenii, fiind deci omniprezenti. Ei nu sunt legati chimic in materialul plastic, sunt doar dizolvati, din aceasta cauza trec liber in contact cu lichide, grasimi, piele sau sunt eliberati in aer. Sursele de expunere pentru fiinta umana sunt diverse:

Alimentatie, ambalaje, apa potabila, obiecte uzuale (manusi din PVC, jucarii, fete de masa, musamale, perdele de dus, lipici, piele sintetica, detergenti, fire si cabluri, insecticide, solventi)
Aerul din case si din masini - dejajare de gaze din podele si mobila din plastic sau acoperita cu un film din plastic
Cosmetica - este al doilea domeniu de aplicare al ftalatilor, unde sunt incorporati ca agenti de fixare pentru a mari puterea de penetrare a produselor in piele sau pentru a impiedica craparea lacurilor. Astfel, ei sunt utilizati in parfumuri, geluri de par si lacuri de unghii.

Cine este in pericol?

Toata lumea: gravidele, copiii mici care baga in gura jucarii din plastic si barbatii.

Fertilitatea masculina amenintata
Ftalatii si bisfenolul A au efect perturbator endocrin: ei mimeaza actiunea hormonilor feminini (estrogenii) si se opun hormonilor masculini (efect anti-androgenic, inducand reducerea nivelului de testosteron), impiedicand dezvoltarea organelor sexuale masculine in timpul vietii uterine a fatului si distrugand sperma barbatului adult, ducand astfel la infertilitate.

Greutate mica la nastere, mortalitate fetala, malformatii congenitale.Ftalatii - toxici pentru sanatateEfecte toxice asupra rinichilor si ficatului.

Autism, cancer la san si cancer testicular.

Cum sa eviti ftalatii

Nu incalzi mancarea la microunde in recipiente de plastic.
Citeste etichetele cosmeticelor.
Opteaza pentru produse organice.
Alege plastice cu codurile de reciclare 1, 2 si 5.
Vopselele contin ftalati ca si solventi, asadar nu uita sa vopsesti in spatii bine aerisite.
Opteaza pentru jucarii din lemn,si alte materiale care nu contin ftalati, mai ales in faza de crestere a dintilor sugarului.

Abrevieri comune ale ftalatilor

DBP, DEP - in produsele de ingrijire personala, cosmetice
DEHP - plastice din PVC, aparate medicale
BzBP - pardoseli, produse pentru masina si pentru ingrijirea personala
DMP - repulsive si unele plastice
Etichetati si ca "arome" in unele produse.


Autor: Nuage

Articole recomandate

Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti
In fiecare zi descoperim nou teluri pe care dorim sa le ducem la bun sfarsit. Iar accentul asupra lucrurilor simple precum alimentatia, odihna, timpul petrecut cu familia, lucruri atat de necesare pentru un stil de viata echilibrat, este in scadere. Astfel se naste stresul cotidian care ne indeamna
La ce este utila o pereche de saboti medicali? La ce este utila o pereche de saboti medicali?
Echipamentele de munca sunt diferite de la un domeniu la altul, aducand angajatului diverse beneficii sau reducand riscurile. In cazul domeniului de constructii, spre exemplu, pentru respectarea protectiei muncii, oamenii sunt nevoiti sa poarte caschete care sa ii protejeze de eventuale cazaturi de
De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o
3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare 3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare
Pentru cei mai mulți dintre noi un zâmbet strălucitor înseamnă calea spre succes atât din punct de vedere social, cât și profesional. Un zâmbet alb și frumos este visul oricăruia dintre noi. Ei bine, în zilele noastre, există