Skip to article

Fumatul creste riscul aparitiei depresiei

Fumatul creste riscul aparitiei depresiei
Fumatul creste riscul aparitiei depresiei si anxietatii, conform celui mai recent studiu dezvoltat de cercetatorii din Noua Zeelanda.

Lucrarea arata ca dependentii de nicotina sunt de doua ori mai predispusi spre a prezenta simptome ale depresiei decat cei care nu sufera de dependenta nicotinica.

Concluzia principala a studiului este ca, pe langa bolile de natura fizica pe care fumatul le provoaca, dependenta de nicotina creste si riscul afectiunilor de sanatate mentala, a declarat pentru Medscape Psychiatry, Prof. Dr. David Fergusson coordonatorul studiului Christchurch Health & Development Study, Universitatea Otago, Dunedin, Noua Zeelanda.

Contrar unor opinii vehiculate in ultimii ani in media, conform carora cei care se lasa de fumat sunt predispusi spre depresie, acest studiu arata clar ca nicotina reprezinta un factor de risc pentru aparitia acestei afectiuni. La fel de ingrijoratoare sunt si datele referitoare la felul in care fumatul pasiv influenteaza aparitia bolilor mentale.

Studii recente arata ca si cei care sunt expusi la fumul de tigara prezinta un risc crescut de depresie si anxietate.

Este esential sa incurajam oamenii sa renunte la fumat, pentru ca, pe zi ce trece, sunt identificate tot mai multe pericole la care fumatorii activi si pasivi se expun si care au efecte negative importante asupra sanatatii fizice si mentale. Renuntarea la fumat este cel mai bun lucru pe care il putem face pentu sanatatea noastra.
, a declarat Bogdana Bursuc, psiholog coordonator in Programul National de Renuntare la Fumat.

Un studiu similar a fost dezvoltat in Scotia, de data aceasta pentru a evalua gradul in care fumarorii pasivi sunt predispusi la afectiuni de natura mentala, precum depresia.

Concluziile studiului arata ca fumatul pasiv este asociat cu tulburari de ordin psihic si creste riscul aparitiei bolilor mentale la adulti.

Articole recomandate

Treci natural peste sindromul premenstrual Treci natural peste sindromul premenstrual
Se estimează că 3 din 4 femei sunt afectate de o anumită formă a sindromului premenstrual la fiecare menstruație. Practic, fiecare femeie prezintă cel puțin un simptom al sindromului premenstrual în decursul vieții, iar vârful de incidență
Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID
Persoanele care se infecteaza cu coronavirus sunt contagioase timp de 9 zile de la aparitia simptomelor, arata datele celui mai recent studiu. Aceste rezultate subliniază importanţa autoizolării timp de cel puţin 10 zile. Autorul principal Muge Cevik, de la Universitatea din St
Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca? Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca?
Persoanele care se vaccineaza impotriva COVID-19 trebuie sa mai poarte masca? Aceasta este una dintre intrebarile pe care si le pun foarte multe persoane dupa ce s-a anuntat ca a fost realizat un vaccin.  Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, Valeriu Gheorghita, a
Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze? Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze?
Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului Victor Babes, a explicat ce parere are despre vaccinarea anti-Covid, in cadrul unei emisiuni de la Digi24. „E un lucru care nu se știe foarte cert acum”, a spus Simin Aysel Florescu, întrebată dacă mai
Ce contine vaccinul anti-Covid? Explicatiile unui medic de la Spitalul Victor Babes Ce contine vaccinul anti-Covid? Explicatiile unui medic de la Spitalul Victor Babes
In curand va fi disponibil un vaccin impotriva infectiei cu coronavirus, insa foarte multe persoane se tem sa se vaccineze, desi acesta era asteptat cu nerabdare de lumea intreaga.  Directorul Spitalului Victor Babeș, Simin Aysel Florescu, a explicat in cadrul unei emisiuni de la Digi24,