Skip to article

Fumul din seminee si sobe: mai rau decat tutunul!

Odata cu iarna revin si serile la gura sobei. Ai grija insa: fumul produs prin arderea lemnului nu este chiar inofensiv! El emite mii de substante toxice!

Potrivit specialistilor, fumul de lemn degaja pana la 7 000 de substante toxice, cancerigene, mutagene, iritante si urat mirositoare. Unele dintre ele sunt prezente si in fumul de tigara, cum este monoxidul de carbon si anumite particule fine care sunt la originea problemelor respiratorii grave.

Alti compusi chimici, mai putin cunoscuti, sunt capabili sa creasca numarul bolilor respiratorii si cardiovasculare, fara sa mai amintim si simptomele lor minore, cum ar fi: tusea, durerile de cap, iritatia ochilor si a gatului.

Cum te poti proteja de fumul daunator?

Nici nu se pune problema sa nu te mai bucuri de o seara la gura sobei! Totusi, trebuie sa stii cum sa te protejezi pentru a evita neplacerile.
Vetrele deschise sunt cele mai poluante, de aceea trebuie sa alegi un semineu sau o soba cu vatra inchisa. Cele mai performante seminee degaja fumul direct in camera de combustie, eliminand astfel pana la 90% din emisiile toxice.

Fumul din seminee si sobe: mai rau decat tutunul!Nu lasa niciodata focul mocnit, deoarece acesta prelungeste expunerea la fum.

Nu pune in soba decat lemn uscat! Lemnul destinat acestei utilizari trebuie lasat sa se usuce cel putin 6 luni la exterior. Apoi, el se conserva acoperit si ridicat de la sol.

Nu pune niciodata pe foc cartoane, plastice si gunoaie. Aceste materiale emit substante nocive. Acelasi lucru etse valabil si pentru lemnul vopsit sau aglomerat.

Aeriseste adesea si protejeaza copiii: ei sunt mult mai sensibili decat adultii la emisiile toxice.

Articole recomandate

5 afectiuni anuntate de foamea excesiva 5 afectiuni anuntate de foamea excesiva
Un apetit crescut poate fi un raspuns fiziologic normal in anumite situatii: la copiii sau adolescentii aflati in perioada de crestere, la personele care depun efort fizic sau in timpul schimbarilor hormonale cauzate de ciclul menstrual. Insa in unele cazuri, senzatia constanta de foame poate fi
8 lucruri pe care nu le stii despre sanatatea femeilor 8 lucruri pe care nu le stii despre sanatatea femeilor
Luna femeii vine cu o serie de surprize pentru utilizatoarele Docbook. Astfel, până la sfârşitul lui martie, toate pacientele vor beneficia de reduceri de până la 50% la consultații ginecologice, dermatologice, și la mamografii în clinicile partenere :
Suferi de gastrita? Iata cel mai bun remediu natural care vindeca aceasta afectiune Suferi de gastrita? Iata cel mai bun remediu natural care vindeca aceasta afectiune
Gastrita este una dintre cele mai frecvente afectiuni din ultimii ani. Pe langa tratamentele medicamentoase, gastrita poate fi tratata si cu ajutorul remediilor naturale. Printre cele mai cunoscute si eficiente tratatemente naturiste se numara lichiorul de caise. Acesta se prepara foarte usor, iar
Cei mai mari 6 factori de stres pentru femeile din Romania Cei mai mari 6 factori de stres pentru femeile din Romania
Stresul poate fi foarte nociv pentru orice persoana, femeie sau barbat. Efectele adverse pe care acesta le provoaca pe termen lung sunt atat de natura psihica, prin cazuri de depresie, dar si de natura medicala, prin probleme cardiace sau de circulatie a sangelui. Iar stresul nu i-a ocolit pe
Analize medicale obligatorii, pentru o femeie responsabila Analize medicale obligatorii, pentru o femeie responsabila
Sanatatea este cel mai de pret lucru. Iar pentru a te asigura ca organismul tau functioneaza normal, este recomandat sa faci cu regularitate o serie de teste si analize medicale. Orice afectiune se trateaza cu mult mai multa usurinta daca este depistata in stare incipienta "> in stare incipienta .