In perioadele geroase, organismul nostru se mobilizeaza pentru a lupta contra scaderii temperaturii. Reactiiile sale pot interfera cu unele boli, in special cele cardiovasculare si respiratorii. Asta insa nu e tot: gerul poate influenta si actiunea unor medicamente!
Frigul agraveaza unele boli
Atunci cand e foarte frig, corpul creste prin orice mijloace productia de caldura, cu scopul de a mentine o temperatura corporala adecvata. In plus fata de frisoane (ce reprezinta reflectarea activitatii musculare in scopul crearii de caldura) si de cresterea metabolismului, se observa de asemenea vasoconstrictia cutanata (diminuarea fluxului sangvin la suprafata pielii) si marirea ritmului cardiac. De aceea, perioadele geroase pot agrava unele boli preexistente, in special pe cele cardiovasculare si respiratorii, in paralel fata de riscurile acute de accidente, cum sunt hipotermiile si degeraturile .
Unele medicamente modifica sistemul de aparare al organismului contra frigului
Tratamentul medicamentos in vremuri geroase poate provoca sau agrava simptomele legate de frig. De exemplu, unele medicamente care actioneaza asupra sistemului nervos central il pot impiedica pe acesta sa comande declansarea frisoanelor sau scaderea circulatiei sangvine de la suprafata pielii.
Altfel spus, unele medicamente pot contra organismul in lupta sa contra frigului. Acesta este in special cazul tratamentelor antihipertensive sau contra anginei pectorale, dar si cazul antiepilepticelor, neurolepticelor si medicamentelor care actioneaza asupra vigilentei.
Care sunt persoanele cele mai expuse riscului de a suferi din cauza gerului?
persoanele in varsta si copiii mici (0-2 ani);
persoanele afectate de: boli cardiace, respiratorii (astm), hipotiroidie, boli neuropsihiatrice, infectii respiratorii;
pacientii care prezinta sechele in urma unui accident vascular cerebral, a unui traumatism cerebral, a unei paralizii majore;
persoanele subnutrite;
muncitorii in aer liber.
Nu intrerupe tratamentul si nu-ti modifica dozele dupa cum te taie capul!
La cea mai mica indoiala cum ca medicamentele sau gerul ti-ar provoca neplaceri, cere sfatul medicului sau farmacistului. In niciun caz nu trebuie sa modifici posologia de una singura, caci risti complicatii.
Recomandari contra frigului
In perioadele geroase, limiteaza efortul fizic.
Evita efortul brusc si trecerile rapide de la caldura la frig.
Cand iesi afara, imbraca-te in haine calduroase si acopera-ti bine extremitatile (cap is maini). Acopera-ti si nasul si gura, pentru a respira un aer mai cald.
Consumul de alcool nu te incalzeste, ci are efect deshidratant, agravand hipotermia. El te pacaleste si te afce sa nu mai simti semnele de alerta la frig.
Nu incalzi exagerat locuinta si asigura-te ca esti bine ventilata pentru a evita intoxicatia cu monoxid de carbon .