Skip to article

Ghips sau atela?

Ghips sau atela?
De foarte multe ori in urma unui traumatism la membrele inferioare ajungem la camera de urgenta, fie cu fractura, fie cu entorse sau luxatii.

Aici, in functie de gravitatea situatiei si dupa efectuarea unei radiografii, medicul ortoped stabileste necesitatea aplicarii fie a unei atele ghipsate fie a unei atele simple, cu banda elastica, ce va mobiliza membrul afectat.

Insa cand stim ca este nevoie de atela ghipsata si cand traumatismul suferit necesita doar o atela simpla, cu banda elastica? Raspunsul il aflam dupa ce stim mecanismele de protectie ale fiecareia in parte:

Ce este o atela ghipsata?
Atela ghipsata reprezinta un dispozitiv medical cu ajutorul caruia se imobilizeaza un segment traumatizat din organism.

Fie ca este de forma uneia circulare ce imbraca tot piciorul, fie semicirculara, ce imbraca doar o parte din suprafata afectata, atela ghipsata trebuie sa cuprinda obligatoriu ambele articulatii din vecinatatea traumatismului.

Rolul ei este unul de imobilizare completa a zonei afectate si de reducere a unor vatamari ulterioare. De asemenea imobilizarea contribuie si la vindecarea in totalitate a unui os fracturat.

Ce este o atela simpla?
Atela simpla este un dispozitiv medical de fixare a unei zone traumatizate, compus din doua dispozitive dure conectate intre ele cu ajutorul unor benzi elastice.

Rolul ei este tot de fixare a articulatiei afectate insa nu cu imobilizare completa, ca in cazul folosirii ghipsului. Ea permite membrului afectat sa efectueze miscari simple.

Cand se recomanda atela ghipsata?
Ghipsul este folosit de regula in cazul fracturilor, fie simple sau cu reducere, atunci cand exista o deplasare a fragmentelor de os. Imobilizarea totala a zonei afectate este obligatorie pentru sudarea ulterioara a osului. In acest caz atela este recomandata pe o perioada de 21-60 zile.

De asemenea ea mai este recomandata si in cazul entorselor severe, unde articulatia afectata are nevoie de repaus total pentru a reduce inflamatia si durerea. In acest caz atela este recomandata pe o perioada de 14-28 zile.

Cand se recomanda atela simpla?
Atela elastica este folosita in cazurile traumatismelor mai usoare, care nu necesita imobilizare totala. O entorsa nu foarte dureroasa si cu inflamatie minima poate necesita doar aplicarea unei atele cu pansament elastic.

Luxatiile de asemenea sunt tratate in marea majoritate a cazurilor cu ajutorul unei atele simple, cu pansament elastic.

Articole recomandate

Avertisment dur din partea unui epidemiolog roman privind noua varianta supermutanta a coronavirusului: "Va fi dezastru" Avertisment dur din partea unui epidemiolog roman privind noua varianta supermutanta a coronavirusului: "Va fi dezastru"
Epidemiologul Emilian Imbri vine cu un avertisment dur dupa ce specialistii din intreaga lume au intrat in alerta dupa depistarea noii tulpini de coronavirus din Africa de Sud. Medicul avertizeaza ca aceasta noua varianta este foarte periculoasa. De asemenea, specialistul este de parere ca va
De ce unele persoane nu se imbolnavesc niciodata de COVID, chiar daca stau in preajma persoanelor infectate De ce unele persoane nu se imbolnavesc niciodata de COVID, chiar daca stau in preajma persoanelor infectate
Anumite persoane nu se imbolnavesc niciodata de Covid, chiar daca stau in preajma persoanelor infectate. Oamenii de stiinta au analizat acest aspect si au aflat raspunsul. Cercetatorii au descoperit care este explicatia in acest caz. Potrivit cercetarilor facute, aceste persoane au o memorie imuna
Psihoterapeut, da sau ba? Ai nevoie, dar ai si prejudecati. Daniel Ivan te poate ajuta Psihoterapeut, da sau ba? Ai nevoie, dar ai si prejudecati. Daniel Ivan te poate ajuta
Viata este un amalgam de sentimente, de trairi si experiente. Partea mai putin placuta este ca nu toate sunt placute, unele pot fi chiar traumatizante. Poate ca divortul parintilor te-a afectat foarte mult, poate ca au existat violente in familie sau poate chiar tu ai trecut la randul tau prin
Ce inseamna daca un ou are pete sau umflaturi pe coaja! Il mai poti consuma? Ce inseamna daca un ou are pete sau umflaturi pe coaja! Il mai poti consuma?
Consumul de ouă ajută la reducerea colesterolului, la scăderea riscului de boli de inimă și conțin proteine de calitate, fiind în același timp sărace în calorii. Unele oua au insa pete sau umflaturi pe coaja, iar multe persoane se intreaba ce
Implant de par la Dr. Felix Hair Implant - subiect tabu despre care unii au nevoie sa stie Implant de par la Dr. Felix Hair Implant - subiect tabu despre care unii au nevoie sa stie
Povestea tineretii fara batranetii nu se aplica in realitate. Sunt intr-adevar moduri prin care putem tine in frau semnele imbatranii precoce. Femeile mai au la indemana si diverse trucuri cosmetice si estetice prin care pot pacali varsta. Cu toate acestea, imbatranirea este etapa fireasca in viata