Skip to article

Gripa - o problema de Sanatate Publica

Gripa - o problema de Sanatate Publica
In Romania, in ultimii 2 ani, cazurile de gripa au cunoscut o crestere semnificativa, conform datelor relevate de catre Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului National de Sanatate Publica ( https://www.insp.gov.ro ).

Daca pana in anul 2009 numarul cazurilor clinice de gripa inregistrate intr-un sezon era de ordinul sutelor, acesta a ajuns de ordinul miilor in sezonul 2010-2011.

In sezonul 2007-2008 au fost inregistrate 539 de cazuri de imbolnaviri cu virus gripal, iar in sezonul 2008-2009, 895 de cazuri. In timpul pandemiei din 2009 (pandemia de gripa cu noua tulpina de virus gripal AH1N1) s-au inregistrat 7.008 cazuri de imbolnaviri, iar in sezonul urmator, 2010-2011, au fost identificate 6.464 de cazuri.

In ultimele 2 sezoane, s-a constatat ca cea mai frecvent afectata de gripa a fost grupa de varsta 5-14 ani. Formele clinice de gripa au variat de la forme usoare si medii, pana la forme severe si chiar complicatii cu infectii bacteriene.

In sezonul 2010-2011, cel mai mare numar de cazuri de gripa spitalizate a fost inregistrat la grupa de varsta 30-64 ani (44 % din totalul bolnavilor cu gripa internati). In timpul pandemiei din 2009, au fost inregistrate 122 de decese in cazul persoanelor la care s-a confirmat imbolnavirea cu virusul gripal, iar in sezonul 2010-2011 au fost inregistrate 38 de decese, majoritatea survenind la persoanele cu varsta cuprinsa intre 30 si 64 ani si care prezentau factori de risc asociati (obezitate, boli pulmonare cronice, diabet zaharat, sarcina).

In sezonul 2010-2011, la nivelul intregii populatii a Romaniei, s-a constatat o scadere considerabila a numarului persoanelor care s-au vaccinat antigripal (5,6% fata de 30% cat prevede Grupul de Lucru European pentru Gripa), cele mai bune acoperiri vaccinale inregistrandu-se la personalul medical (63,9%) si la persoanele varstnice (19,1% fata de 75% cat prevede OMS). Astfel, numarul persoanelor vaccinate antigripal inregistrate in sezonul trecut, in tara noastra, este cu mult sub recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

"Gripa reprezinta o grava problema de sanatate publica, iar atunci cand pacientii dezvolta complicatii este necesara spitalizarea. Conform estimarilor OMS, intre 5 si 15% din populatie este afectata de infectii ale tractului respirator superior in timpul epidemiilor de gripa anuale, boala gripala afectand persoanele de orice varsta.", a declarat Dr. Adriana Pistol, Director al Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile.

Studiu Calitativ - rezultate
Romanii obisnuiesc sa mearga la medic doar atunci "cand nu mai pot", iar majoritatea pun accent pe tratarea bolii, de cele mai multe ori prin auto-medicatie. Preventia nu se regaseste intre atitudinile constante ale romanilor, vis-a-vis de starea de sanatate, exceptie facand doar parintii, acestia demonstrand o abordare proactiva in ce priveste starea de sanatate a copiilor lor.

Acestea sunt doar cateva dintre concluziile studiului calitativ realizat de compania de cercertare de piata GfK Romania, in perioada 2 - 9 august 2011. Studiul, constand in focus-grupuri la care au participat medici de familie, farmacisti si public larg, barbati si femei din categorii de varsta diferite, a fost realizat in cinci mari orase: Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara si Targu-Mures.

Cercetarea si-a propus sa afle care sunt atitudinile, perceptiile si comportamentul romanilor fata de gripa sezoniera, sanatate in general si vaccinare. Pentru romani, medicul de familie ramane principala sursa de informare sigura si specializata, atunci cand au nevoie de o recomandare in contextul preventiei unei boli.

In acelasi timp, reclamele TV, prietenii, sfaturile venite din partea farmacistului, raman surse puternice de informare pentru toti cei care ajung la un moment dat sa se confrunte cu o boala contagioasa, cum este, de exemplu, gripa sezoniera. Chiar si asa, pe fondul lipsei de informare, romanii obisuiesc sa se trateze singuri, fara sa ceara sfatul unui medic.

Romanii considera gripa "o raceala mai grava", nefiind constienti de gradul ridicat de contagioazitate si de posibilitatea aparitiei complicatiilor sau chiar a decesului.

Chiar si cei care stiu ca in trecut pandemiile de gripa au facut ravagii, cel mai frecvent, opteaza pentru un tratament "dupa ureche", administrandu-si singuri combinatii de medicamente. Aspirina si antibioticele sunt medicamente pe care romanii le iau frecvent atunci cand au gripa, nestiind ca exista contraindicatii in acest sens. Tratamentele si remediile naturiste, leacurile babesti si traditionale sunt inca la moda pentru multi dintre romani.

Pentru a preveni pe cat posibil transmiterea gripei, romanii spun ca stiu ce trebuie sa faca: sa isi acopere gura si nasul cu un servetel atunci cand tusesc sau stranuta si sa se spele des pe maini. Perceptia generala despre vaccinuri reflecta faptul ca pentru multi din romani acestea reprezinta inca un mister.

"Vaccinarea antigripala este singura metoda de preventie activa. Cu totii realizam o preventie la nivel bazal prin alimentatie, imbracaminte, evitarea contactului cu persoane infectate, insa, pentru a preveni efectiv boala, trebuie ca organismul sa se apere impotriva bolii, iar acest lucru este posibil doar prin vaccinare antigripala. Vaccinarea impotriva gripei ofera o protectie de aproximativ 70-90% impotriva manifestarii clinice a bolii in randul adultilor sanatosi cu varsta cuprinsa intre 18 si 59 de ani.", a declarat Conf. Dr. Monica Luminos, medic pediatru specialist boli infectioase.

Cu toate ca vaccinarea antigripala anuala este considerata drept cea mai eficienta modalitate de a preveni infectia gripala si complicatiile acesteia, tendinta romanilor este aceea de a accepta numai vaccinurile recomandate de Ministerul Sanatatii si prevazute in Programele Nationale si care sunt recomandate ferm de catre medici sau autoritati (vaccinurile din Calendarul de Vaccinari prevazut in Programul National de Imunizari pentru copii, vaccinurile de tip ,,tratament" - rabic si tetanic, vaccinurile impotriva bolilor tropicale).

Romanii simt nevoia unor repere solide - medici, date din studii stiintifice, exemple pozitive, care sa le ofere incredere atunci cand iau in considerare vaccinarea.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda vaccinarea antigripala pentru persoane cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 64 de ani si care sunt in evidenta cu afectiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, sau cu imunodeficiente, toate persoanele cu varsta peste 65 de ani, gravidele, medicii, cadrele sanitare medii si personalul auxiliar, atat din spitale cat si din unitatile sanitare ambulatorii, inclusiv salariati ai institutiilor de ocrotire (copii sau batrani) si ai unitatilor de bolnavi cronici. ( http://www.who.int )

Vaccinarea antigripala se recomanda a fi efectuata in lunile septembrie si octombrie (inaintea aparitiei epidemiei de gripa), deoarece organismul are nevoie de cel putin 2 saptamani de la vaccinare pentru a se instala protectia si a fabrica anticorpi impotriva virusului. De asemenea, vaccinarea se poate realiza pe toata durata sezonului gripal, pentru cei care nu s-au vaccinat la inceputul toamnei.

Articole recomandate

Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID
Persoanele care se infecteaza cu coronavirus sunt contagioase timp de 9 zile de la aparitia simptomelor, arata datele celui mai recent studiu. Aceste rezultate subliniază importanţa autoizolării timp de cel puţin 10 zile. Autorul principal Muge Cevik, de la Universitatea din St
Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca? Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca?
Persoanele care se vaccineaza impotriva COVID-19 trebuie sa mai poarte masca? Aceasta este una dintre intrebarile pe care si le pun foarte multe persoane dupa ce s-a anuntat ca a fost realizat un vaccin.  Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, Valeriu Gheorghita, a
Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze? Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze?
Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului Victor Babes, a explicat ce parere are despre vaccinarea anti-Covid, in cadrul unei emisiuni de la Digi24. „E un lucru care nu se știe foarte cert acum”, a spus Simin Aysel Florescu, întrebată dacă mai
Ce contine vaccinul anti-Covid? Explicatiile unui medic de la Spitalul Victor Babes Ce contine vaccinul anti-Covid? Explicatiile unui medic de la Spitalul Victor Babes
In curand va fi disponibil un vaccin impotriva infectiei cu coronavirus, insa foarte multe persoane se tem sa se vaccineze, desi acesta era asteptat cu nerabdare de lumea intreaga.  Directorul Spitalului Victor Babeș, Simin Aysel Florescu, a explicat in cadrul unei emisiuni de la Digi24,
Dupa cat timp te poti reinfecta cu coronavirus Dupa cat timp te poti reinfecta cu coronavirus
Specialistii fac cercetari pentru a afla la cat timp te poti reinfecta cu noul coronavirus, dupa vindecare. Cercetatorii au obtinut dupa lungi analize un raspuns.  Astfel, potrivit cercetarilor  reinfectarea cu COVID-19 e puțin probabil să se întâmple mai devreme de 6