Skip to article

Histerectomia

Histerectomia
Histerectomia inseamna extirparea uterului. Aceasta operatie poate fi combinata si cu scoaterea trompelor uterine sau a ovarelor.

Exista trei tipuri de histerectomie, descrise in functie de ce organ se scoate.

Tipuri

Histerectomia totala
Scoaterea trompelor uterine si a colului uterin (cervixul).

Sub-histerectomia totala
Scoaterea uterului, dar lasarea colului uterin.

Histerectomia radicala
Indepartarea uterului, colului uterin, o mica bucata din partea de sus a vaginului si putin tesut din pelvis. Aceasta operatie este facuta in cazul cancerului de col uterin.

Cand este necesara

Una din cinci femei face o astfel de operatie, asadar este destul de comuna. Operatia este necesara in cazul cancerului de col uterin, cancerul uterului si a ovarelor.

Histerectomia este realizata si daca femeia are sangerari sau dureri ale uterului. Operatia se va face doar daca femeia nu vrea sa aiba copii pe viitor.

Operatia poate fi o optiune si in cazul femeilor care au fibroame (tumoare benigna), endometrioza, pelvisul inflamat.

Cum se realizeaza operatiaHisterectomiaOperatia este una majora si se realizeaza sub anestezie totala. Pentru ca exista mai multe tipuri de histerectomie exista si mai multe variante de a duce la bun sfarsit operatia.

abdominala
Este o metoda des folosita si se realizeaza printr-o incizie de 15 cm in partea de jos a abdomenului.

vaginala
Este realizata prin vagin si nu lasa nici un semn extern.

laparoscopica
Este o operatie tehnica si foloseste un tub care se introduce in abdomen.Cum ma voi simti dupa operatie?

Iti vor fi prescrise medicamente puternice dupa primele zile ale operatiei. Majoritatea femeilor stau in spital intre trei si cinci zile si sunt incurajate sa faca miscare in cele 24 de ore dupa operatie.

Perioada de recuperare este mai mica daca femeia a apelat la o operatie vaginala, iar cel mai mult dureaza cea dupa histerectomia radicala.

Unele femei au o senzatie de pierdere, gandindu-se ca locul unde trebuia sa se dezvolte copilul lor nu mai este. E bine ca femeia sa vorbeasca cu cineva de incredere, despre starile prin care trece.

Care sunt riscurile?

Nicio operatie nu este lipsita de risc. Daca o femeie are o greutate mai mare, este bine ca ea sa slabeasca inate de a face operatia, pentru ca aceasta sa decurga mai usor.

Complicatii:
Sangerare abundenta in timpul operatiei
Dupa operatie rana se poate infecta
Deteriorea vezicii urinare sau a uretrei

Imi va afecta viata sexuala?

Majoritatea femeilor nu sunt afectate pe plan sexual de aceasta operatie. Unele chiar se simt mai bine in timpul partidelor de sex, mai ales daca aveau dureri inaite de a recurge la operatie. Dupa sase saptamani femeile isi pot reincepe viata sexuala.

Exista alternative la histerectomie?

Da, daca se exclude problema cancerului, atunci se poate apela la tratament medicamentos sau alte operatii, inainte de a recurge la aceasta operatie.

Trebuie sa tineti minte ca in urma acestei operatii nu veti mai putea face copii.

Articole recomandate

Cum iti poti da seama daca o masca de protectie este buna sau este un fake Cum iti poti da seama daca o masca de protectie este buna sau este un fake
Pentru consumatori este foarte dificil sa isi dea seama daca masca de protectie e care o cumpara este una neconforma sau un fake. Cei care trebuie sa fie foarte atenti la masti sunt agentii economici! In doar o luna, ANPC a scos de la vanzare peste 30 de milioane e masti de portectie.  Pentru
Treci natural peste sindromul premenstrual Treci natural peste sindromul premenstrual
Se estimează că 3 din 4 femei sunt afectate de o anumită formă a sindromului premenstrual la fiecare menstruație. Practic, fiecare femeie prezintă cel puțin un simptom al sindromului premenstrual în decursul vieții, iar vârful de incidență
Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID
Persoanele care se infecteaza cu coronavirus sunt contagioase timp de 9 zile de la aparitia simptomelor, arata datele celui mai recent studiu. Aceste rezultate subliniază importanţa autoizolării timp de cel puţin 10 zile. Autorul principal Muge Cevik, de la Universitatea din St
Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca? Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca?
Persoanele care se vaccineaza impotriva COVID-19 trebuie sa mai poarte masca? Aceasta este una dintre intrebarile pe care si le pun foarte multe persoane dupa ce s-a anuntat ca a fost realizat un vaccin.  Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, Valeriu Gheorghita, a
Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze? Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze?
Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului Victor Babes, a explicat ce parere are despre vaccinarea anti-Covid, in cadrul unei emisiuni de la Digi24. „E un lucru care nu se știe foarte cert acum”, a spus Simin Aysel Florescu, întrebată dacă mai