Skip to article

Inapoi la viata prin hipotermie

Inapoi la viata prin hipotermie
Victimele accidentelor rutiere si ale crimelor violente pot fi aduse inapoi la viata cu un nou tratament, ce presupune pomparea unui lichid rece ca gheata in vene.

Chirurgii au adesea doar cateva minute la dispozitie pentru a salva pacientii cu plagi impuscate sau taiate si pe cei raniti in accidente de masina.

Insa oamenii de stiinta spun ca medicii ar putea castiga timp prin aceasta procedura inovatoare, de pompare a unui fluid rece in venele pacientilor.

Conducatorul studiului, Dr. Hasan Alam, de la Massachusets General Hospital din Boston, sustine ca aceasta procedura de racire poate salva 90% dintre pacientii cu rani fatale.

Scaderea mare de temperatura in corp incetineste procesul de moarte si obliga creierul sa functioneze mai departe, chiar daca inima inceteaza sa mai bata.

Dr. Hasan Alam a declarat: "Racind rapid corpul in acest mod, putem transforma o moarte aproape certa in viata aproape certa!"

"Vorbim aici despre sanse de 90% de supravietuire, plus pastrarea unei functii cognitive normale, activitate cerebrala noramala, funtionarea normala a organelor. Este o provocare, dar se poate face."

Dr. Alam a realizat cu succes procedura in sute de operatii pe porci, iar acum spera sa inceapa testele pe oameni.

Operatia implica pomparea unui fluid rece numit "plasma expander", ce contine nutrienti si substante chimice care conserva organele, in vasele de sange ale pacientului.

In circumstante normale, creierul este afectat daca este privat de oxigen mai mult de 5 minute, iar moartea apare 15 minute mai tarziu.

Prin racirea corpului se incetineste activitatea metabolica, reducand astyfel nevoia de oxigen a creierului.

Odata ce operatia pentru repararea ranii accidentatului este completa, pacientul este incalzit treptat, prin pomparea propriului sau sange inapoi in vene.

Dr. Kevin Fong, anestezist consultant la University College London Hospital, crede ca "aceasta descoperire poate revolutiona chirurgia".

El a declarat: "Moartea nu este un moment, ci un proces pe care il putem prelungi, oferindu-le medicilor sansa sa intervina."

"Hipotermia ne ajuta sa redefinim granita dintre viata si moarte, avand potentialul sa revolutioneze totul, de la chirurgia traumatica pana la medicina resuscitarii."


Autor: Nauge

Articole recomandate

Stiti care este diferenta dintre premenopauza si perimenopauza? Stiti care este diferenta dintre premenopauza si perimenopauza?
Menopauza este un fenomen natural, pe care multe femei îl traversează cu dificultate și care ridică multe întrebări. Trebuie reținut că menopauza, momentul instalării menopauzei, nu apare brusc, fiind precedat de premenopauză și
Studiu: Peste trei sferturi dintre pacientii cu COVID-19 prezinta cel putin un simptom activ la sase luni dupa imbolnavire Studiu: Peste trei sferturi dintre pacientii cu COVID-19 prezinta cel putin un simptom activ la sase luni dupa imbolnavire
Un nou studiu publicat in revista medicală si realizat de savantii chinezi arata ca pacientii cu COVID-19 prezintă cel puțin un simptom activ la șase luni după ce ce s-au îmbolnăvit. Cele mai frecvente simptome care persistă este oboseala sau slăbiciunea
Au aparut primele cazuri de gripa in Romania Au aparut primele cazuri de gripa in Romania
In saptamana 28 decembrie - 3 ianuarie au fost confirmate in tara 15 cazuri de gripa, a anuntat, vineri, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Anul trecut in aceeasi perioada erau 500 de cazuri de grippa.La nivel național, numărul total de cazuri
Infectia cu coronavirus poate sa apara si dupa vaccinare. Cum explica epidemiologii fenomenul Infectia cu coronavirus poate sa apara si dupa vaccinare. Cum explica epidemiologii fenomenul
Dupa vaccinare exista posibilitatea infectarii cu noul coronavirus, sustin medicii epidemiologi. Imunizarea ajuta insa organismul sa lupte cu boala. Astfel, persoanele vaccinate vor suferi o forma mai usoara de Covid-19.  Vaccinul impotriva infectiei cu noul coronavirus ofera imunitate la un
Cum remediezi dereglarile de somn Cum remediezi dereglarile de somn
Un somn odihnitor este foarte important pentru starea de bine si de sanatate a fiecaruia dintre noi. Totusi ce putem face atunci cand nu ne putem bucura de efectele binefacatoare ale somnului? Exista numerosi factori care pot cauza dereglari ale somnului, printre care bolile cronice, precum