Skip to article

Inapoi la viata prin hipotermie

Inapoi la viata prin hipotermie
Victimele accidentelor rutiere si ale crimelor violente pot fi aduse inapoi la viata cu un nou tratament, ce presupune pomparea unui lichid rece ca gheata in vene.

Chirurgii au adesea doar cateva minute la dispozitie pentru a salva pacientii cu plagi impuscate sau taiate si pe cei raniti in accidente de masina.

Insa oamenii de stiinta spun ca medicii ar putea castiga timp prin aceasta procedura inovatoare, de pompare a unui fluid rece in venele pacientilor.

Conducatorul studiului, Dr. Hasan Alam, de la Massachusets General Hospital din Boston, sustine ca aceasta procedura de racire poate salva 90% dintre pacientii cu rani fatale.

Scaderea mare de temperatura in corp incetineste procesul de moarte si obliga creierul sa functioneze mai departe, chiar daca inima inceteaza sa mai bata.

Dr. Hasan Alam a declarat: "Racind rapid corpul in acest mod, putem transforma o moarte aproape certa in viata aproape certa!"

"Vorbim aici despre sanse de 90% de supravietuire, plus pastrarea unei functii cognitive normale, activitate cerebrala noramala, funtionarea normala a organelor. Este o provocare, dar se poate face."

Dr. Alam a realizat cu succes procedura in sute de operatii pe porci, iar acum spera sa inceapa testele pe oameni.

Operatia implica pomparea unui fluid rece numit "plasma expander", ce contine nutrienti si substante chimice care conserva organele, in vasele de sange ale pacientului.

In circumstante normale, creierul este afectat daca este privat de oxigen mai mult de 5 minute, iar moartea apare 15 minute mai tarziu.

Prin racirea corpului se incetineste activitatea metabolica, reducand astyfel nevoia de oxigen a creierului.

Odata ce operatia pentru repararea ranii accidentatului este completa, pacientul este incalzit treptat, prin pomparea propriului sau sange inapoi in vene.

Dr. Kevin Fong, anestezist consultant la University College London Hospital, crede ca "aceasta descoperire poate revolutiona chirurgia".

El a declarat: "Moartea nu este un moment, ci un proces pe care il putem prelungi, oferindu-le medicilor sansa sa intervina."

"Hipotermia ne ajuta sa redefinim granita dintre viata si moarte, avand potentialul sa revolutioneze totul, de la chirurgia traumatica pana la medicina resuscitarii."


Autor: Nauge

Articole recomandate

Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti
In fiecare zi descoperim nou teluri pe care dorim sa le ducem la bun sfarsit. Iar accentul asupra lucrurilor simple precum alimentatia, odihna, timpul petrecut cu familia, lucruri atat de necesare pentru un stil de viata echilibrat, este in scadere. Astfel se naste stresul cotidian care ne indeamna
La ce este utila o pereche de saboti medicali? La ce este utila o pereche de saboti medicali?
Echipamentele de munca sunt diferite de la un domeniu la altul, aducand angajatului diverse beneficii sau reducand riscurile. In cazul domeniului de constructii, spre exemplu, pentru respectarea protectiei muncii, oamenii sunt nevoiti sa poarte caschete care sa ii protejeze de eventuale cazaturi de
De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o
3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare 3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare
Pentru cei mai mulți dintre noi un zâmbet strălucitor înseamnă calea spre succes atât din punct de vedere social, cât și profesional. Un zâmbet alb și frumos este visul oricăruia dintre noi. Ei bine, în zilele noastre, există