1. Durerea tipica
In numeroase cazuri, infarctul este anuntat printr-o durere numita durere toracica. Durerea este violenta, intensa si este localizata in piept.
Durerea se simte ca si cum pieptul ar fi strans intr-o menghina, aparand si senzatia de arsura. Se poate intampla ca durerea sa migreze in alta parte a corpului: spre gat, dinti (ca o durere de dinte), maxilar, umar sau bratul satng, si chiar spre spate sau stomac.
Atunci cand infarctul se produce in partea inferioara a inimii, deci aproape de stomac, durerea se poate propaga spre aceasta zona si se poate confunda cu o problema digestiva.
Durerea persista cateva minute, chiar cateva ore. Daca suferi deja de o boala coronariana, orice durere care tine mai mult de 15 minute trebuie sa te alerteze.
2. Durerea atipica
Intr-o treime din cazuri, durerea apare pe termen lung si intr-un mod discret. Se simte o durere cand urci treptele, cand te scoli din pat, cand duci sacosele cu cumparaturi sau la orice efort.
Aceste dureri, chiar daca dispar rapid, pot constitui semnul antemergator al unei artere care se astupa. Nu astepta, mergi la medic!
Cazul anginei pectorale
Daca suferi deja de angina pectorala , este normal sa simti aceasta durere la efort, dar ea cedeaza rapid, in cateva minute, fie prin incetarea efortului, fie prin medicatie.
Daca durerea este intensa sau nu cedeaza in ciuda medicatiei, este semnul sigur al unui debut de infarct.
Chemarea ambulantei

Orice ar fi, la cea mai mica durere toracica suspecta, opreste-te din orice activitate si suna la 112.
Nu pierde timpul incercand sa te duci tu la spitalul cel mai apropiat. E mai bine sa ramai acasa (sau la locul accidentului) si sa chemi salvarea. Timpul de asteptare, chiar daca este uneori mai lung, va fi pe larg compensat prin calitatea ingrijirilor.
Este foarte important ca persoana care suna sa fie cat mai clara posibil, sa nu se panicheze. Cu cat ea vorbeste mai clar, cu atat ambulanta va veni mai repede. Ea trebuie sa indice: cine este, unde sunteti si ce simte victima.
Gesturi care salveaza
Putem fi utili inainte sa soseasca ambulanta? Raspunsul este: da. Obiectivul este de a face sa functioneze partea inimii care nu mai este alimentata cu sange.
Daca persoana este inconstienta, masaj cardiac!
In caz de stop cardiac, adica persoana este inconstienta, poti efectua un masaj cardiac:
- Pune-te in genunchi, cat mai aproape de victima, si ramai deasupra ei.
- Cu bratele intinse, pune-ti mainile una peste alta si stai vertical.
- Pune mainile deasupra sternului, adica pe mijlocul cravatei.
- Apasa tinand bratele bine intinse, cam de 30 de ori fara intrerupere si apoi repeta cat poti de multe astfel de seturi.
- Daca stii tehnica de resuscitare "gura la gura", intercaleaza doua insuflari la fiecare 15 compresii toracice.
Daca persoana este constienta, nu te panica!
Victima trebuie sa ramana calma, alungita pentru a nu-si obosi inutil inima. Daca respira greu, este mai bine sa stea in sezut pe scaun.
Ca sa nu mai pierzi timpul dupa ce vine echipa medicala, aduna prescriptiile medicale si medicamentele (in caz ca victima est deja tratata pentru inima) sau ultima electrocardiograma. Toate acestea ii vor ajuta pe medici sa puna un diagnostic.
Daca este posibil, o persoana trebuie sa stea alaturi de victima, si o alta poate ramane afara pentru a ghida echipa medicala cat mai repede posibil.