Skip to article

Infectiile nozocomiale

Infectiile nozocomiale
Infectiile nozocomiale sunt infectii ce apar in 48 de ore dupa o spitalizare, in luna urmatoare dupa o operatie sau in anul care urmeaza unei proteze sau unui implant.

Cuvantul nozocomial vine din termenul grec nosokomeion, care inseamna spital. 20-30% din aceste infectii ar putea fi evitate daca regulile de igiena ar fi respectate cu strictete.

Cine poate fi afectat?

Toata lumea. Nou-nascutii, arsii si persoanele in varsta, ale caror sistem imunitar este mai slabit, sunt principalele victime. Jumatate din infectii se datoreaza propriilor germeni ai bolnavului, iar cealalta jumatate provin din mediul spitalicesc.

Infectiile nozocomialeMarea majoritate a contaminarilor apar dupa o operatie: serviciile de reanimare si de chirurgie prezinta rata cea mai mare de imbolnavire. Examinarile sau actele invazive (endoscopie, punerea unei sonde sau a unui cateter) pot fi si ele la originea unei infectii nozocomiale.

In 90% din cazuri, germenii responsabili sunt microbi: cel mai frecvent, si cel mai de temut deoarece rezista la antibiotice in 30% din cazuri, este stafilococul auriu.

Pot fi prevenite infectiile nozocomiale?

Din pacate, nu exista un risc zero, insa putem incerca, macar din partea noastra, sa ne luam toate masurile de precautie. Inainte de operatie, intareste igiena corporala. Medicul poate sa-ti recomande un sapun antiseptic. In unele cazuri, poate fi recomandata si incetarea fumatului, pentru a limita riscul infectios.

Ce e de facut dupa spitalizare?

In absenta infectiei, supravegheaza-ti temperatura corporala. Febra trebuie sa te faca sa te adresezi medicului care te-a operat. Inflamarea plagii, scurgerile, chiar clare, umflarea zonei operate si durerea sunt semne de ingrijorare.

Acasa, ai grija sa nu schimbi prosoapele cu ceilalti membri ai familiei, aeriseste camera de mai multe ori pe zi si spala-te adesea pe maini. Aceste sfaturi sunt de asemenea valabile si pentru anturajul tau.

Articole recomandate

Se poate lua coronavirus prin aer? Se poate lua coronavirus prin aer?
Se poate lua coronavirus prin aer? Este una dintre intrebarile pe care si le-au pus foarte multe persoane in ceea ce priveste modurile de transmitere ale noului  coronavirus . Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca acest virus nu se poate transmite prin aer. Noul coronavirus NU SE
Tusea seaca: remedii naturale Tusea seaca: remedii naturale
Tusea este o actiune reflexa comuna care apare atunci cand mucusul se scurge in caile respiratorii. Conform unui studiu din 2015 publicat in Lung India, tusea poate fi un semn de avertizare pentru mai multe boli respiratorii si non-respiratorii si este unul dintre cele mai frecvente motive pentru
De ce sapunul distruge coronavirusul? De ce sapunul distruge coronavirusul?
Spalati-va pe maini, aceasta este fraza pe care o auzim neincetat in aceste zile, in plina pandemie de coronavirus. Potrivit specialistilor, principala arma de aparare contra infectiei cu coronavirus este spalatul pe maini cu apa si cu sapun. Acest gest banal este cea mai buna strategie de
De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus
A opta zi de boala (de cand apar primele simptome) pare a fi una critica pentru pacientii cu coronavirus. Majoritatea se recupereaza si dupa cateva zile sunt externati, insa intre 15% si 20% dintre ei sufera o inflamatie puternica a plamanilor, iar starea lor se inrautateste si ajung la Terapie
Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda
Febra este o reactie normala a corpului si arata ca organismul nostru lupta cu o infectie. Pentru a evita complicatiile, febra trebuie scazuta in cazul in care depaseste 39 de grade Celsius. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" a dezvaluit care