Skip to article

Informatii legate de cancerul intestinului gros

Informatii legate de cancerul intestinului gros
Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer a marcat in luna martie "Luna Internationala de Lupta Impotriva Cancerului Intestinului Gros".

Cu aceasta ocazie, FABC a organizat o serie de actiuni menite sa sensibilizeze atentia opiniei publice cu privire la cancerul intestinului gros, precum si la metodele de prevenire ale acestuia.

In perioada 7-31 martie, FABC a desfasurat o campanie de informare in trenurile Metrorex, magistrala M2: Berceni-Pipera, avand drept slogan: Ce NU stiti despre cancerul intestinului gros?

Astfel, peste 700.000 de calatori au avut posibilitatea de a afla informatii legate de cancerul intestinului gros prin intermediul unor afise dispuse in incinta metroului.

Cezar Irimia, presedintele FABC a declarat: "Am incercat in luna martie sa oferim o informare cuprinzatoare si corecta a oamenilor cu privire la acest tip de cancer, considerand ca acesta este primul pas catre preventie si educare. De aceea, in cadrul acestei campanii am vrut sa aducem informatia cat mai la indemana oamenilor si sa fim prezenti in cat mai multe locuri, sperand ca in acest fel sa-i determinam pe oameni sa constientizeze importanta controalelor medicale periodice".

In weekend-ul 19-20 martie, FABC a organizat la Predeal pentru jurnalisti un workshop cu tema "Luna Internationala de Lupta Impotriva Cancerului Intestinului Gros".

In cadrul acestui seminar jurnalistii au putut discuta cu specialisti in oncologie despre metodele de prevenire si diagnosticare ale acestui tip de cancer si au putut asculta povestile unor pacienti cu cancer de intestin gros.

"Ne-am bucurat sa vedem un interes crescut din partea mass-media pentru acest subiect. Cu ajutorul presei, mesajul si informatiile transmise de noi pot ajunge la mai multi oameni si acest lucru este foarte important pentru educarea populatiei", a mai declarat Cezar Irimia.

Tot in cadrul acestui workshop a fost lansata si pagina de Facebook a campaniei. Aceasta pagina va ramane activa si dupa terminarea campaniei pentru toti aceia care au nevoie de informatii cu privire la aceasta boala, precum si pentru cei care doresc sa-si arate sustinerea fata de actiunile FABC si fata de pacienti.

La sfarsitul lunii martie, in data de 26, FABC a organizat o mini caravana de informare in parcul Herastrau, intrarea Charles de Gaulle. Peste 800 de oameni au vizitat cortul si au vazut mesajele campaniei, iar 2000 de oameni au primit din partea organizatorilor pliante informative despre cancerul intestinului gros.

Cei prezenti au luat parte la o demonstratie de fitness, oferita de Florentina Opris, cunoscuta ca promotor al unui stil de viata sanatos. Alaturi de ea s-au aflat Cristina Stamate si Stela Popescu in calitate de sustinatoare ale campaniei FABC. De asemenea, un medic specialist oncolog a oferit celor interesati informatii despre cancerul intestinului gros si metodele de prevenire ale acestei boli.

Impactul bolii
Atat la nivel mondial, cat si in tara noastra, cancerul intestinului gros este al doilea tip de cancer ca frecventa in randul barbatilor, dar si al femeilor, reprezentand 13% din totalul cazurilor de cancer. Anual, in Europa, aproape 190.000 pacienti sunt diagnosticati cu acest tip de cancer. Aproximativ 20% dintre pacienti sunt, in momentul diagnosticarii, deja in faza de metastaza a bolii (cancerul s-a extins dincolo de intestinul gros). In jur de 56.000 de persoane mor in fiecare an din cauza cancerului intestinului gros in SUA, iar rata mortalitatii in Europa depaseste 100.000 de pacienti pe an.

Conform Globocan 2008, incidenta anuala a acestei forme de cancer in tara noastra este de 8.696 cazuri noi, fiind pe locul al doilea ca frecventa a celor mai intalnite forme de cancer la ambele sexe. Cazurile de cancer al intestinului gros apar in cele mai multe cazuri dupa varsta de 50 de ani, asadar consultul anual la medic dupa aceasta varsta ar trebui sa fie obligatoriu.

Ce este cancerul intestinului gros?
Colonul si rectul sunt parti ale intestinului gros. Alimentele digerate care au fost fragmentate in intestinul subtire ajung in intestinul gros, un tub muscular lung de circa 1,5 metri. Intestinul gros absoarbe apa si substantele minerale din bolul alimentar si elimina materiile reziduale, denumite scaun sau materii fecale. Prima portiune de aproximativ 1.3 metri din intestinul gros se numeste colon, iar restul este rectul. Cancerul intestinului gros este o tumora solida care isi are originea in straturile interne ale peretelui intestinal, dar poate creste, strabatand in intregime acest perete.

Sansa vindecarii pacientilor cu acest tip de cancer este strans legata de stadiul bolii la momentul diagnosticarii. Cancerul intestinului gros este unul dintre tipurile de cancer care poate fi tratat cu succes, daca este diagnosticat la timp. Adesea insa, cancerul intestinului gros nu are nicio simptomatologie pana in stadiul final al bolii.

Articole recomandate

Simptomele coronavirusului pe zile. Cum se manifesta boala zi de zi Simptomele coronavirusului pe zile. Cum se manifesta boala zi de zi
Simptomele coronavirusului apar in medie la 5 zile de la contractarea virusului.  Principalele simptome sunt febra, tuse seaca, probleme de respiratie. Potrivit studiilor realizate, persoanele care au contractat virusul dar nu asimptomatice timp 12 zile este putin probabil sa mai prezinte
Cum se pot degrada in trei zile plamanii in infectia cu coronavirus Cum se pot degrada in trei zile plamanii in infectia cu coronavirus
Un medic pneumolog din Spania a postat pe pagina sa de Twitter cum se degradeaza plamanii pacientilor cu coronavirus in numai trei zile.  Plamanii din imagini sunt ai unui tanar in varsta de 28 de ani cu o forma grava de Covid-19.  "Pentru cei care cred că sunt nemuritori și
Hantavirus, un nou virus in China Hantavirus, un nou virus in China
Hantavirus este un nou virus care provoaca alerta in China. Dupa ce a fost epicentrul raspandirii epidemiei de coronavirus in lumea intreaga, China se confrunta cu o noua panica: hantavirusul. Este vorba despre un virus care a ucis luni o persoana, starnind teama ca acesta poate fi un nou patogen
Simptomele coronavirusului incep lent si se agraveaza rapid, spun medicii Simptomele coronavirusului incep lent si se agraveaza rapid, spun medicii
Pe masura ce noul coronavirus se raspandeste, medicii pot vedea mult mai clar cum se manifesta aceasta boala si cum reactioneaza organismul dupa infectarea cu SARS CoV-2. Cercetarile medicilor au aratat ca pacientii infectati cu coronavirus prezinta mai intai simptome usoare, cum ar fi o tuse
Coronavirusul rezista 17 zile pe suprafete Coronavirusul rezista 17 zile pe suprafete
Coronavirusul poate supravietui pe o suprafata timp de 17 zile, a anuntat Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din SUA (CDC), dupa ce in cadrul unui studiu recent au fost gasite urme ale coronavirusului in cabinele de pe vasul de croaziera Diamond Princess la mai mult de doua saptamani