Skip to article

Ingrijiri dupa extractia dentara

Ingrijiri dupa extractia dentara
Maseaua de minte, un dinte cariat sau crescut stramb: uneori nu exista alta solutie decat extractia dentara. Iata cateva tratamente pentru a evita durerile, infectiile si inflamatiile.

Cazul tipic: o carie prea profunda

Astazi nu se mai fac atat de multe extractii ca pe vremuri, insa aceasta procedura medicala a ramas ca ultim tratament. Cazul tipic in care se necesita extractia este caria foarte profunda, ce distruge dintele si atinge nervul, facandu-l imposibil de reparat.

Exista si alte indicatii pentru extractia dentara. De exemplu, un dinte devenit prea mobil sau un dinte crescut stramb, care-i incomodeaza si ii deformeaza si pe vecinii sai.

In ultima vreme, se observa tendinta spre disparitie a maselelor de minte din gura omului, ce se face remarcata prin rezistenta lor din ce in ce mai slaba. De vina este evolutia dentitiei, datorate unui regim alimentar din ce in ce mai moale.

Solutii pentru a evita durerile, edemele, infectiile

Cand mergi sa-ti faci extractia, ia la tine pungi cu gheata. La intoarcerea de la cabinetul dentar, in autobuz sau in masina, pune-ti punga cu gheata pe obrazul vecin cu locul extractiei. Cand ajungi acasa, continua sa aplici frig pe obraz in primele 24 ore. Gheata este utila pentru a evita edemul si durerile.
Daca totusi ti se umfla obrazul, nu te ingrijora. E vorba de un simpu edem, care va disparea in 3-7 zile.
Urmeaza cu atentie recomandarile dentistului si respecta prescriptiile medicale pe toata durata indicata. Este vorba de analgezice prescrise inainte de operatie. Atentie: aspirina si orice alt antiinflamator sunt interzise, caci favorizeaza sangerarile. Daca tratamentul iti pare insuficient, contacteaza-ti dentistul. Este posibil a ai nevoie de antibiotice pentru a evita infectarea.

Tratamente pentru oprirea sangerarii

Dupa extractia dentara, sangerarile sunt foarte posibile. E important sa te ingrijesti bine in primele 24 ore dupa extractie, pentru a nu le favoriza.

Printre cauzele sangerarilor excesive se numara absorbtia de alimente prea calde, care provoaca vasodilatatia. De asemenea, excesul de igiena, periajul prea viguros determina si el sangerari. Nu folosi apa de gura si foloseste o periuta cu dinti moi. Nu aspira plaga si nu scrasni din dinti, aceste lucruri favorizeaza si ele sangerarile.

In caz de sangerare, identifica locul de unde tasneste sangele, pune o compresa si aplica presiune.

Alimentatie: rece si moale

Dupa extractie poti manca alimente reci si lichide: supa, piure, iaurt, inghetata cu vanilie. Aceasta dieta iti este recomandata in primele 2 zile dupa interventie. Evita sa mesteci pe partea afectata. Tutunul si alcoolul trebuie evitate, pentru favorizarea cicatrizarii. Dormi cu capul mai sus pe perna pentru a limita sangerarile.


Autor: Nuage

Articole recomandate

Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus
Cercetatorii japonezi au realizat o simulare la unul dintre cele mai rapide supercomputere privind eficacitatea purtarii vizierelor impotriva infectiei cu coronavirus. Rezultatul: se pare ca aceste viziere sunt total ineficiente în blocarea aerosolilor respiratori, potrivit modelelor studiate
Boala Alzheimer: simptome precoce Boala Alzheimer: simptome precoce
Alzheimerul este o boala care produce degenerarea creierului, provocând dementa si generând simptome precum pierderea progresiva a memoriei, dificultati de gândire si vorbire, precum si de necunoastere a obiectelor si a functiilor acestora. Boala Alzheimer se agraveaza in timp.
Iti poate afecta praful sanatatea? Iti poate afecta praful sanatatea?
Puțini oameni cunosc efectele nocive pe care praful casnic îl poate avea asupra sănătății. Rinita alergică însoțită de strănuturi, dermatită atopică, mâncărimile oculare și nazale sunt doar câteva dintre
Simti ca ti-e frig mereu? 4 probleme de sanatate de care ai putea suferi Simti ca ti-e frig mereu? 4 probleme de sanatate de care ai putea suferi
Daca simti ca iti estef frig chiar si in zilele calduroase, este posibil sa te confrunti cu o problema de sanatate fara sa stii.  Mainile si picioarele reci  Daca simti ca ai picioarele si mainile reci mereu poate fi vorba despre o anemie, deoarece lipsa fierului in sange, principala
Cancerul pulmonar: primele simptome Cancerul pulmonar: primele simptome
Simptomele cancerului pulmonar se pot confunda usor cu cele altor boli respiratorii, cum ar fi emfizemul pulmonar, bronșita și pneumonia. În faza inițială a cancerului pulmonar nu există de obicei simptome prezente, ele apar doar atunci când este într-un