Dintre alergiile alimentare, intoleranta la gluten este cu siguranta una dintre cele mai raspandite si mai greu de gestionat. Cu toate acestea, boala celiaca (un alt nume al intolerantei la gluten) nu ne impiedica sa ducem o viata normala, desi cu anumite precautii.
Boala ereditara caracterizata prin atrofia vilozitatilor mucoasei intestinului subtire, ea se manifesta, la adult, prin diaree cronica si carente diverse, ce pot duce la anemie. Este posibil ca boala sa treaca neobservata deoarece simptomele pot fi foarte discrete (si diferite de la o persoana la alta).
La copii, boala este observabila la putin timp dupa introducerea glutenului in alimentatie, adica spre varsta de 6 luni, cu simptome ca: scadere in greutate, fecale grasoase, palide si urat mirositoare.

Desi nu exista un tratament de fond pentru aceasta boala, evitarea simptomelor este posibila prin adoptarea unui regim alimentar adecvat. Pur si simplu, este de ajuns sa se interzica toate alimentele care pot contine gluten. Totusi, nu este o alegere usor de facut, deoarece cerealele se gasesc la baza a numeroase alimente din viata curenta.
Spune adio alimentelor pe baza de faina de grau!
Printre alimentele care trebuie interzise din alimentatie se numara o gramada de produse de baza: paine, biscuiti, produse de patiserie, paste, cus-cus etc. Glutenul se mai poate ascunde si in alte produse de consum curent, de aceea trebuie sa-ti faci mereu timp sa citesti etichetele. Prezenta glutenului este in general indicata pe marea majoritate a etichetelor.
Lista alimentelor care nu contin gluten este destul de mare si de savuroasa: carne, fructe si legume proaspete, oua, lapte, orez, cartofi. Prajiturile pot fi facute pe baza de malai sau de faina speciala fara gluten, care se gaseste in supermarketuri.
Cel mai bine e sa-ti gatesti singura mancarea, de la A la Z. Evident, acest lucru iti va lua mai mult timp, dar mancarea va fi mai gustoasa.
Daca suferi de intoleranta la gluten, trebuie doar sa adopti o igiena de viata mai stricta si sa-ti acorzi un pic mai mult timp. Boala nu te impiedica sa duci o viata sociala normala: la restaurant poti cere lista ingredientelor, iar la o cina cu prietenii poti anunta care sunt interdictiile tale, astfel incat sa existe ceva de mancare si pentru tine.
De altfel, intoleranta la gluten are si o latura pozitiva: vei fi obligata sa consumi mai multe fructe si legume!
Daca vrei sa schimbi pareri si experiente despre aceasta boala, te invitam sa participi pe pagina de forum dedicata intolerantei la gluten.