Skip to article

Intoxicatia cu metale grele

Intoxicatia cu metale grele
Organismul uman este supus zilnic unui bombardament de toxine provenite din activitatile zilnice si contactul permanent cu surse poluante.

Iar de aici pana la intoxicatia cu metale grele nu mai este mult, caci ea poate interveni in urma ingestiei, inhalarii sau contactului direct cu fier, plumb, mangan sau aluminiu.

Atingem aproape zilnic cutii de suc sau conserve. Impachetam alimente in folie de aluminiu, coacem in folie de aluminiu. Surplusul de metale grele poate ajunge in organsim prin simpla atingere.

Inhalarea metalelor grele este si mai periculoasa. Mai ales in cazul plumbului, care este absorbit de organism in proportie de 90%. Cum ajungem sa inhalam plumb? Simplu. In jurul benzinariilor, in jurul halelor industriale unde se arde tetraetilul de plumb din benzina.

Intoxicatia acuta/cronica cu plumb poarta numele de saturnism. Este destul de raspandita in randul vanatorilor si al pescarilor sau al persoanelor care consuma frecvent peste prins la undita, deoarece acesta este infestat cu plumbul din greutatile folosite pentru a-l prinde.

In cazul vanatorilor surplusul de plumb din carnea vanatului este cauzat de alicele care raman timp indelungat in tesuturile "victimelor", fara a le provoca moartea.

Insa intoxicatia cu metale grele poate aparea si in cazul consumului de fructe si legume tratate chimic. Aluminiu in doze ce depasesc valorile maxime poate duce in timp la afectiuni grave precum Parkinson, Alzheimer sau anemie.

Cum se poate trata intoxicatia cu metale grele?
In aceste cazuri specialistii recomanda apelarea la terapia cu agenti chelatori, molecule chimice capabile sa formeze complexe solubile cu metalele grele din organism si pe care le inactiveaza apoi.

Unul dintre cei mai utilizati agenti chelatori este EDTA (etilen dianim tetraacetic acid), care se administreaza intravenos si care ajuta la eliminarea rapida din organism a mercurului, cuprului, fierului, arsenicuuil, aluminiului sau calciului in exces.

Calea de administrare a agentilor chelatori depinde si de tipul de intoxicatie care trebuie tratat si de rapiditatea cu care agentii de tratare trebuie sa ajunga in organism.

Ateroscleroza este asemenea o afectiune care se poate ameliora sau chiar trata cu ajutorul EDTA, care se leaga de depozitele de calciu din placa de aterom si o distrug, reducand problemele coronariene.

Intoxicatia cu metale grele

Articole recomandate

3 momente in care trebuie sa vizitezi medicul stomatolog 3 momente in care trebuie sa vizitezi medicul stomatolog
Tratarea afecțiunilor orale la timp înseamnă o dantură sănătoasă și un zâmbet frumos. În momentul în care te doare un dinte sau îți sângerează gingiile în timp ce te speli pe dinți, controlul la stomatolog devine o
Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti
In fiecare zi descoperim nou teluri pe care dorim sa le ducem la bun sfarsit. Iar accentul asupra lucrurilor simple precum alimentatia, odihna, timpul petrecut cu familia, lucruri atat de necesare pentru un stil de viata echilibrat, este in scadere. Astfel se naste stresul cotidian care ne indeamna
La ce este utila o pereche de saboti medicali? La ce este utila o pereche de saboti medicali?
Echipamentele de munca sunt diferite de la un domeniu la altul, aducand angajatului diverse beneficii sau reducand riscurile. In cazul domeniului de constructii, spre exemplu, pentru respectarea protectiei muncii, oamenii sunt nevoiti sa poarte caschete care sa ii protejeze de eventuale cazaturi de
De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o