Skip to article

Intoxicatia cu metale grele

Intoxicatia cu metale grele
Organismul uman este supus zilnic unui bombardament de toxine provenite din activitatile zilnice si contactul permanent cu surse poluante.

Iar de aici pana la intoxicatia cu metale grele nu mai este mult, caci ea poate interveni in urma ingestiei, inhalarii sau contactului direct cu fier, plumb, mangan sau aluminiu.

Atingem aproape zilnic cutii de suc sau conserve. Impachetam alimente in folie de aluminiu, coacem in folie de aluminiu. Surplusul de metale grele poate ajunge in organsim prin simpla atingere.

Inhalarea metalelor grele este si mai periculoasa. Mai ales in cazul plumbului, care este absorbit de organism in proportie de 90%. Cum ajungem sa inhalam plumb? Simplu. In jurul benzinariilor, in jurul halelor industriale unde se arde tetraetilul de plumb din benzina.

Intoxicatia acuta/cronica cu plumb poarta numele de saturnism. Este destul de raspandita in randul vanatorilor si al pescarilor sau al persoanelor care consuma frecvent peste prins la undita, deoarece acesta este infestat cu plumbul din greutatile folosite pentru a-l prinde.

In cazul vanatorilor surplusul de plumb din carnea vanatului este cauzat de alicele care raman timp indelungat in tesuturile "victimelor", fara a le provoca moartea.

Insa intoxicatia cu metale grele poate aparea si in cazul consumului de fructe si legume tratate chimic. Aluminiu in doze ce depasesc valorile maxime poate duce in timp la afectiuni grave precum Parkinson, Alzheimer sau anemie.

Cum se poate trata intoxicatia cu metale grele?
In aceste cazuri specialistii recomanda apelarea la terapia cu agenti chelatori, molecule chimice capabile sa formeze complexe solubile cu metalele grele din organism si pe care le inactiveaza apoi.

Unul dintre cei mai utilizati agenti chelatori este EDTA (etilen dianim tetraacetic acid), care se administreaza intravenos si care ajuta la eliminarea rapida din organism a mercurului, cuprului, fierului, arsenicuuil, aluminiului sau calciului in exces.

Calea de administrare a agentilor chelatori depinde si de tipul de intoxicatie care trebuie tratat si de rapiditatea cu care agentii de tratare trebuie sa ajunga in organism.

Ateroscleroza este asemenea o afectiune care se poate ameliora sau chiar trata cu ajutorul EDTA, care se leaga de depozitele de calciu din placa de aterom si o distrug, reducand problemele coronariene.

Intoxicatia cu metale grele

Articole recomandate

Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus
Cercetatorii japonezi au realizat o simulare la unul dintre cele mai rapide supercomputere privind eficacitatea purtarii vizierelor impotriva infectiei cu coronavirus. Rezultatul: se pare ca aceste viziere sunt total ineficiente în blocarea aerosolilor respiratori, potrivit modelelor studiate
Boala Alzheimer: simptome precoce Boala Alzheimer: simptome precoce
Alzheimerul este o boala care produce degenerarea creierului, provocând dementa si generând simptome precum pierderea progresiva a memoriei, dificultati de gândire si vorbire, precum si de necunoastere a obiectelor si a functiilor acestora. Boala Alzheimer se agraveaza in timp.
Iti poate afecta praful sanatatea? Iti poate afecta praful sanatatea?
Puțini oameni cunosc efectele nocive pe care praful casnic îl poate avea asupra sănătății. Rinita alergică însoțită de strănuturi, dermatită atopică, mâncărimile oculare și nazale sunt doar câteva dintre
Simti ca ti-e frig mereu? 4 probleme de sanatate de care ai putea suferi Simti ca ti-e frig mereu? 4 probleme de sanatate de care ai putea suferi
Daca simti ca iti estef frig chiar si in zilele calduroase, este posibil sa te confrunti cu o problema de sanatate fara sa stii.  Mainile si picioarele reci  Daca simti ca ai picioarele si mainile reci mereu poate fi vorba despre o anemie, deoarece lipsa fierului in sange, principala
Cancerul pulmonar: primele simptome Cancerul pulmonar: primele simptome
Simptomele cancerului pulmonar se pot confunda usor cu cele altor boli respiratorii, cum ar fi emfizemul pulmonar, bronșita și pneumonia. În faza inițială a cancerului pulmonar nu există de obicei simptome prezente, ele apar doar atunci când este într-un