Skip to article

Intoxicatia cu metale grele

Intoxicatia cu metale grele
Organismul uman este supus zilnic unui bombardament de toxine provenite din activitatile zilnice si contactul permanent cu surse poluante.

Iar de aici pana la intoxicatia cu metale grele nu mai este mult, caci ea poate interveni in urma ingestiei, inhalarii sau contactului direct cu fier, plumb, mangan sau aluminiu.

Atingem aproape zilnic cutii de suc sau conserve. Impachetam alimente in folie de aluminiu, coacem in folie de aluminiu. Surplusul de metale grele poate ajunge in organsim prin simpla atingere.

Inhalarea metalelor grele este si mai periculoasa. Mai ales in cazul plumbului, care este absorbit de organism in proportie de 90%. Cum ajungem sa inhalam plumb? Simplu. In jurul benzinariilor, in jurul halelor industriale unde se arde tetraetilul de plumb din benzina.

Intoxicatia acuta/cronica cu plumb poarta numele de saturnism. Este destul de raspandita in randul vanatorilor si al pescarilor sau al persoanelor care consuma frecvent peste prins la undita, deoarece acesta este infestat cu plumbul din greutatile folosite pentru a-l prinde.

In cazul vanatorilor surplusul de plumb din carnea vanatului este cauzat de alicele care raman timp indelungat in tesuturile "victimelor", fara a le provoca moartea.

Insa intoxicatia cu metale grele poate aparea si in cazul consumului de fructe si legume tratate chimic. Aluminiu in doze ce depasesc valorile maxime poate duce in timp la afectiuni grave precum Parkinson, Alzheimer sau anemie.

Cum se poate trata intoxicatia cu metale grele?
In aceste cazuri specialistii recomanda apelarea la terapia cu agenti chelatori, molecule chimice capabile sa formeze complexe solubile cu metalele grele din organism si pe care le inactiveaza apoi.

Unul dintre cei mai utilizati agenti chelatori este EDTA (etilen dianim tetraacetic acid), care se administreaza intravenos si care ajuta la eliminarea rapida din organism a mercurului, cuprului, fierului, arsenicuuil, aluminiului sau calciului in exces.

Calea de administrare a agentilor chelatori depinde si de tipul de intoxicatie care trebuie tratat si de rapiditatea cu care agentii de tratare trebuie sa ajunga in organism.

Ateroscleroza este asemenea o afectiune care se poate ameliora sau chiar trata cu ajutorul EDTA, care se leaga de depozitele de calciu din placa de aterom si o distrug, reducand problemele coronariene.

Intoxicatia cu metale grele

Articole recomandate

Stiti care este diferenta dintre premenopauza si perimenopauza? Stiti care este diferenta dintre premenopauza si perimenopauza?
Menopauza este un fenomen natural, pe care multe femei îl traversează cu dificultate și care ridică multe întrebări. Trebuie reținut că menopauza, momentul instalării menopauzei, nu apare brusc, fiind precedat de premenopauză și
Studiu: Peste trei sferturi dintre pacientii cu COVID-19 prezinta cel putin un simptom activ la sase luni dupa imbolnavire Studiu: Peste trei sferturi dintre pacientii cu COVID-19 prezinta cel putin un simptom activ la sase luni dupa imbolnavire
Un nou studiu publicat in revista medicală si realizat de savantii chinezi arata ca pacientii cu COVID-19 prezintă cel puțin un simptom activ la șase luni după ce ce s-au îmbolnăvit. Cele mai frecvente simptome care persistă este oboseala sau slăbiciunea
Au aparut primele cazuri de gripa in Romania Au aparut primele cazuri de gripa in Romania
In saptamana 28 decembrie - 3 ianuarie au fost confirmate in tara 15 cazuri de gripa, a anuntat, vineri, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Anul trecut in aceeasi perioada erau 500 de cazuri de grippa.La nivel național, numărul total de cazuri
Infectia cu coronavirus poate sa apara si dupa vaccinare. Cum explica epidemiologii fenomenul Infectia cu coronavirus poate sa apara si dupa vaccinare. Cum explica epidemiologii fenomenul
Dupa vaccinare exista posibilitatea infectarii cu noul coronavirus, sustin medicii epidemiologi. Imunizarea ajuta insa organismul sa lupte cu boala. Astfel, persoanele vaccinate vor suferi o forma mai usoara de Covid-19.  Vaccinul impotriva infectiei cu noul coronavirus ofera imunitate la un
Cum remediezi dereglarile de somn Cum remediezi dereglarile de somn
Un somn odihnitor este foarte important pentru starea de bine si de sanatate a fiecaruia dintre noi. Totusi ce putem face atunci cand nu ne putem bucura de efectele binefacatoare ale somnului? Exista numerosi factori care pot cauza dereglari ale somnului, printre care bolile cronice, precum