Skip to article

Intoxicatii alimentare

Intoxicatiile alimentare se datoresc de cele mai multe ori consumului de alimente alterate, contaminate cu microbi.

Astfel pot fi consumate conserve insuficient prelucrate sau alte alimente ce nu sunt bine fierte sau fripte pentru a distruge microbii.

Exista alimente care se altereaza usor si care nu trebuiesc pastrate o perioada mare de timp in frigider. Printre ele se remarca pestele, carnea tocata, ouale, sosurile preparate din carne, etc.

Semnele unei intoxicatii alimentare apar dupa 3-16 ore de la consumul alimentelor si consta in greata, varsaturi, balonari, colici abdominale, diaree, dureri de cap, paloare, transpiratii, stare generala alterata si uneori febra.

Nu este obligatoriu ca toate aceste simptome sa apara dar daca apar o parte dintre ele la intervalul de timp amintit, dupa servitea mesei atunci ne putem gandi la o intoxicatie alimentara .

Exceptand cazurile grave in care este recomandata chemarea medicului sau internarea de urgenta la spital desigur ne intrebam ce putem face in astfel de situatii si care sunt recomandarile cele mai utile care ne pot ajuta.

Recomandari de ajutor in cazul intoxicatiilor alimentare.

- Daca persoana nu a avut varsaturi in primele 6 ore, ele pot fi provocate prin gadilarea omusorului.
Se spala stomacul prin administrarea unei cantitati cat mai mari de apa calda (30-35 grade) si prin provocarea din nou a varsaturilor.

- Se va administra apoi otet de mere diluat (doua lingurite de otet la 100 ml de apa), luandu-se cate o lingurita din 5 in 5 minute pana ce se termina toata cantitatea.
- Daca nu puteti lua otet de mere (stomacul nu permite)luati 2-5grame carbune medicinal la fiecare 15 minute timp de o ora.

- Alimentatia se sisteaza timp de 24 ore iar pierderile de lichid din organism ce apar datorita varsaturilor sau diareei se completeaza cu infuzii din una dintre urmatoarele plante: menta, salvie sau armurariu.
- Incepand cu a doua zi se reia alimentatia treptat cu supe de zarzavat strecurate dar sarate, cartofi copti, mere rase, branza de vaci. Daca ati consumat otet de mere, atunci timp de inca 2-3 zile se va lua un pahar de otet de mere diluat (acelasi amestec) la fiecare masa.

Observatie: Daca vi se pare ca un aliment nu este suficient de proaspat sau aveti indoieli asupra lui, luati in timp ce mancati un pahar cu otet de mere diluat cu apa (doua lingurite otet la 100 ml apa) si beti cu inghitituri mici si cu pauze pana ce terminati toata cantitatea din pahar.
In loc de otet de mere diluat, puteti lua 1-2 pastile de carbune medicinal sau puteti manca paine prajita, ceapa si usturoi.
Beti mai multa apa sau alte lichide, aceasta grabind eliminarea toxinelor din organism .

Citeste despre

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!