Skip to article

IQ-ul: noul indicator al bolilor cardiovasculare?

IQ-ul: noul indicator al bolilor cardiovasculare?
Dupa fumat si inaintea obezitatii, coeficientul de inteligenta sau IQ-ul scazut este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, potrivit revistei European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation.

Coeficientul de inteligenta se defineste ca raportul intre varsta mintala si varsta reala a unei persoane, inmultit cu 100. Varsta mintala este evaluata printr-o serie de teste.

Prin definitie, IQ-ul normal este 100; cand e mai mic de 70, el semnaleaza o boala psihica, iar mai mare de 140 este indicatorul unei minti superioare mediei, o persoana supradotata.

IQ-ul: determinant social al sanatatii?

Potrivit unui studiu realizat de Medical Research Council al Marii Britanii, un IQ scazut se claseaza pe locul doi in topul factorilor de risc dupa fumat si inaintea obezitatii, hipertensiunii arteriale, sedentarismului si lipsei banilor.

Daca studiile sociologice stabilisera deja ca educatia si mijloacele financiare sunt factori de care depinde sanatatea, aceasta descoperire pune in discutie si riscurile unui IQ scazut asupra sanatatii cardiovasculare.

Cercetatorii afirma ca un IQ scazut mareste riscul de a dezvolta o boala cardiovasculara, ceea ce rezulta dintr-un studiu care a urmarit timp de 20 ani 1145 persoane in varsta de 55 ani la inceputul anchetei.

Echipa britanica a luat in considerare numerosi factori de risc, precum dimensiunile corporale, greutatea, tensiunea arteriala, fumatul, activitatea fizica, educatia si profesia fiecarui individ.

IQ-ul si igiena vietii

Incidenta IQ-ului asupra sanatatii cardiovasculare s-ar explica, potrivit cercetatorilor, printr-o cunoastere mai redusa a regulilor de igiena de viata sau prin obiceiurile nesanatoase de zi cu zi.

Oare in viitor cardiologii isi vor intreba pacientii ce IQ au?

Autor: Nuage

Articole recomandate

Lentilele progresive: solutia 3 in 1 pentru o vedere clara la trei distante Lentilele progresive: solutia 3 in 1 pentru o vedere clara la trei distante
Dupa varsta de 40 de ani, nu ne lasa doar spatele si respiratia, ci si vederea la aproape. Nu e vorba aici de vicii de refractie, cum sunt miopia sau hipermetropia - rezultatele unor predispozitii genetice sau ale expunerii ochilor, in mod inadecvat, la un bombardament de stimuli pentru care n-au
Mihaela Bilic recomanda "10 fructe si legume pe care NU merita sa le cumparam BIO" Mihaela Bilic recomanda "10 fructe si legume pe care NU merita sa le cumparam BIO"
Potrivit statisticilor, tot mai multi romani au devenit mai atenti la alimentatie. Sunt dornici sa cumpere produse BIO, pentru a-si proteja sanatatea, insa foarte multi comercianti au exploatat aceasta tendinta, iar produsele bio ajunse la raft au preturi foarte mari.  Nutritionistul Mihaela
Sunt vaccinurile anti COVID-19 experimentale? Sunt vaccinurile anti COVID-19 experimentale?
Reprezentantii Ministerului Sanatatii au oferit cateva explicatii despre vaccinurile anti-Covid in ceea ce priveste studiile clinice care au fost facute inainte ca acestea sa fie aprobate.  "Sunt vaccinurile anti COVID-19 experimentale?Nu. Înainte să fie autorizate, vaccinurile au
Recuperare respiratorie post-COVID online Recuperare respiratorie post-COVID online
Persoanele care au avut COVID pot face recuperare online cu ajutorul medicilor de la Spitalul Victor Babes din Timisoara. Exercitiile sunt simple si pot fi facute acasa. Medicii spun ca acestea ajuta la imbunatatirea capacitatii respiratorii in cazul pacientilor care au avut forme medii si severe
Cu cat reduc riscul de infectare cu COVID vaccinurile Pfizer si Moderna dupa prima doza Cu cat reduc riscul de infectare cu COVID vaccinurile Pfizer si Moderna dupa prima doza
Un studiu recent a aratat ca vaccinurile Pfizer si Moderna reduc cu 80% riscul de infectare cu coronavirus la doua saptamani dupa administrarea primei doze. Dupa a doua doza riscul de infectare scade cu pana la 90%, arata datele studiului realizat in timpul campaniei de vaccinare din SUA.