Skip to article

Isentress - noua speranta pentru bolnavii HIV si SIDA

Isentress - noua speranta pentru bolnavii HIV si SIDA
Isentress® (raltegravir), produs de compania farmaceutica MSD, reprezinta o noua optiune pentru persoanele care traiesc cu HIV, aflate sub tratament antiretroviral.

Aderenta scazuta la tratamentul de lunga durata, influentata de eficacitatea si tolerabilitatea medicamentelor, reprezinta cea mai mare provocare cu care se confrunta specialistii.

Isentress® este primul produs dintr-o noua clasa terapeutica, cea a inhibitorilor de integraza. Dupa 10 ani de cercetari, pacientii cu HIV au sansa de a folosi un antiretroviral extrem de eficace, sigur si bine tolerat de organism. Isentress® este indicat in asociere cu alte medicamente antiretrovirale pentru tratamentul infectiei cu virusul imunodeficientei umane (HIV 1), la pacienti adulti atat experimentati, cat si la cei netratati anterior.

Cu un mecanism de actiune inovator, raltegravir inhiba activitatea catalitica a integrazei, o enzima codificata HIV, necesara replicarii virale. Inhibarea integrazei impiedica integrarea genomului HIV in genomul celulei gazda. Genomul HIV care nu reuseste sa se integreze nu poate induce formarea de noi particule virale infectioase, impiedicand astfel propagarea infectiei virale.

Incepand cu 2007, raltegravir a primit autorizare in peste 80 de tari, de pe sase continente, pentru folosirea in tratamentul HIV, in combinatie cu alti agenti ARV. In iulie 2009, in SUA a fost aprobata extinderea indicatiilor pentru raltegravir atat in tratarea pacientilor aflati la prima terapie HIV, cat si la cei experimentati la tratament, iar din septembrie 2009, a primit aceeasi autorizare si in Uniunea Europeana.

"O optiune terapeutica precum raltegravir, cu eficacitate, siguranta si tolerabilitate demonstrate de numeroasele studii clinice, ofera pacientilor adulti, mai ales celor poliexperimentati, o sansa, printr-o abordare diferita a virusului", declara Mariana Mardarescu, Coordonator al Departamentului de Evaluare si Monitorizare a Infectiei HIV / SIDA in Romania - INBI din cadrul Institutului "Prof. Dr. Matei Bals". "Noua schema de tratament, deja folosita in Romania prin intermediul programului pilot, pe o serie de 200 pacienti, ne ajuta sa individualizam tratamentele, ceea ce este foarte important daca avem in vedere complexitatea HIV si nevoile pacientilor, in continua schimbare".

"Isentress® deschide un nou drum in lupta impotriva HIV. Am incercat intotdeauna sa inovam, sa cream tratamente pentru pacientii care au cea mai mare nevoie de ele. Persoanele care traiesc cu HIV in Romania au nevoie de tratamente noi. Suntem incantati ca raltegravir este acum disponibil pentru mai multe categorii de pacienti HIV", declara Dr. Jean - Jaques Tiberi, Medical Affairs Lead pentru MSD Romania.

In data de 16 decembrie 2009 Isentress® (raltegravir) a fost introdus in programul national de tratament al persoanelor cu infectie HIV / SIDA, devenind astfel accesibil pacientilor pentru care acest medicament inovativ poate face diferenta intre viata si moarte.

Inregistrarea si compensarea Isentress® in Romania s-au facut cu sprijinul asociatiilor de pacienti (UNOPA), comunitatii medicale din Romania si a autoritatilor.

In Romania exista aproximativ 8.500 pacienti in evidenta activa cu HIV / SIDA, dintre care peste 7.500 sunt in tratament antiretroviral. La nivel mondial numarul persoanelor infectate este de aproximativ 33 milioane, doar in 2007 inregistrandu-se aproximativ 2,7 milioane de noi infectii la nivel mondial.

MSD este implicat activ in ingrijirea pacietilor HIV / SIDA din 1997 cand a format un parteneriat cu Guvernul Romaniei pentru a spori accesul la tratament pentru mii de persoane care traiesc cu HIV / SIDA in Romania.

In 1999, MSD a donat 1 milion de dolari Comitetului National Roman pentru crearea unei retele de sapte centre regionale de tratament SIDA cu echipamente de ultima ora, iar in 2001 a redus neconditionat, cu 86 %, preturile sale curente pentru medicamentele impotriva HIV / SIDA.

MSD este partener in proiectul "Academia Europeana HIV / SIDA", inaugurat la finalul lui 2009 si ofera posibilitatea medicilor specialisti in boli infectioase din Romania sa deruleze proiecte de cercetare stiintifica sub egida Academiei Europene de HIV / SIDA, prin oferirea de granturi stiintifice.

Despre SIDA

Se estimeaza ca numai in 2007 s-au infectat cu HIV / SIDA peste 2,7 milioane persoane si peste 2,1 milioane persoane au decedat din aceasta cauza. Regiunile cu cea mai mare crestere a mortalitatii provocate de SIDA in perioada 2004 - 2006 sunt Europa de Est si Asia Centrala (83%), Oceania (38%), Asia de Est (30%) si America Latina (23%).

Cele mai multe cazuri de persoane infectate cu HIV / SIDA traiesc in Africa Sub-Sahariana (24,7 milioane cazuri), urmata de Europa de Est si Asia Centrala (1,6 milioane persoane).

Conform aceleiasi surse, in 2008 s-au raportat peste 7.000 de persoane nou infectate in fiecare zi, peste 96% provenind din tarile sarace si in curs de dezvoltare. Aproximativ 5.000 dintre acestia au varsta cuprinsa intre 15 - 49 de ani si aproape 1.000 sunt copii cu varsta sub 15 ani. Din populatia adulta infectata, 50 % sunt femei, iar 45 % au varsta intre 15 - 24 de ani.

Conform datelor furnizate de Compartimentul pentru Monitorizarea si Evaluarea infectiei HIV / SIDA in Romania - INBI "Prof. Dr. M. Bals", in tara noastra s-au inregistrat in perioada 1985 - 2009 peste 16.000 de cazuri cu HIV / SIDA. Dintre aceste cazuri au survenit peste 5.500 de decese. Conform datelor generale publicate la 31 decembrie 2009, in acest moment se afla in evidenta activa HIV / SIDA 8.551 pacienti, dintre care 223 copii (varsta actuala cuprinsa intre 0 - 14 ani) si 8.328 adulti (varsta peste 14 ani). Dintre acestia se afla in tratament antiretroviral 7.224 pacienti - 184 copii si 7.060 adulti. Romania a inregistrat progrese considerabile in tratarea acestor pacienti, inregistrand cea mai mare rata de supravietuire din zona.

In Romania costul mediu lunar al tratamentului este intre 500 - 1.500 euro pe luna.

SIDA ramane a patra cauza de deces la nivel mondial. Datorita tratamentelor antiretrovirale inovatoare si a noilor medicamente, speranta de viata a pacientilor HIV / SIDA a crescut cu 80 %. Astfel, daca in 1996 o persoana infectata in varsta de 25 de ani avea 5 % sansa sa atinga varsta de 50 de ani, astazi sansele au crescut la 80 %. Conform prognozelor, in 2015 41% din cei infectati cu HIV / SIDA vor trai peste 50 de ani.

Isentress - noua speranta pentru bolnavii HIV si SIDA

Articole recomandate

Ce trebuie sa faci dupa vaccinarea anti-Covid. Recomandarile specialistilor Ce trebuie sa faci dupa vaccinarea anti-Covid. Recomandarile specialistilor
Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC) recomandă persoanelor care s-au vaccinat anti-Covid sa consulte medicul de familie in cazul in care resimt durere sau disconfort dupa imunizare.  De asemenea, in cazul in care apare durerea la locul injectarii,
Tratament naturist cu cel mai puternic produs antibacterian natural, mierea de Manuka de la www.ManukaShop.ro Tratament naturist cu cel mai puternic produs antibacterian natural, mierea de Manuka de la www.ManukaShop.ro
Aceasta miere de manuka (Manuka honey) este o miere raw , care contine o substanta completa naturala si extrem de benefica pentru sanatate respectiv methylglyoxal . Mierea de Manuka este produsa in Noua Zeelanda din arborele de Manuka, Leptospermum Scoparium. Compania Manuka Health este unul din
Oamenii de stiinta au reusit sa faca soareci paralizati sa mearga din nou Oamenii de stiinta au reusit sa faca soareci paralizati sa mearga din nou
Oamenii de stiinta din Germania au reusit sa faca soareci paralizati sa mearga din nou. Paralizia acestora animale a fost cauzata de leziuni ale coloanei vertebrale.  Cercetatorii nemti au reusit sa restabileasca o legatura neuronala care era pana acum considerata ireparabila. Tratamentul s-a
Cum sa te bucuri de un somn odihnitor Cum sa te bucuri de un somn odihnitor
Un somn bun in timpul noptii este la fel de important ca exercitiile fizice regulate si o dieta sanatoasa. Studiile au aratat ca o calitate slaba a somnului are efecte negative imediate asupra hormonilor si functiilor cerebrale. Mai mult decat atat, poate fi cauza cresterii in greutate si a
Stiti care este diferenta dintre premenopauza si perimenopauza? Stiti care este diferenta dintre premenopauza si perimenopauza?
Menopauza este un fenomen natural, pe care multe femei îl traversează cu dificultate și care ridică multe întrebări. Trebuie reținut că menopauza, momentul instalării menopauzei, nu apare brusc, fiind precedat de premenopauză și