Skip to article

Isentress - noua speranta pentru bolnavii HIV si SIDA

Isentress - noua speranta pentru bolnavii HIV si SIDA
Isentress® (raltegravir), produs de compania farmaceutica MSD, reprezinta o noua optiune pentru persoanele care traiesc cu HIV, aflate sub tratament antiretroviral.

Aderenta scazuta la tratamentul de lunga durata, influentata de eficacitatea si tolerabilitatea medicamentelor, reprezinta cea mai mare provocare cu care se confrunta specialistii.

Isentress® este primul produs dintr-o noua clasa terapeutica, cea a inhibitorilor de integraza. Dupa 10 ani de cercetari, pacientii cu HIV au sansa de a folosi un antiretroviral extrem de eficace, sigur si bine tolerat de organism. Isentress® este indicat in asociere cu alte medicamente antiretrovirale pentru tratamentul infectiei cu virusul imunodeficientei umane (HIV 1), la pacienti adulti atat experimentati, cat si la cei netratati anterior.

Cu un mecanism de actiune inovator, raltegravir inhiba activitatea catalitica a integrazei, o enzima codificata HIV, necesara replicarii virale. Inhibarea integrazei impiedica integrarea genomului HIV in genomul celulei gazda. Genomul HIV care nu reuseste sa se integreze nu poate induce formarea de noi particule virale infectioase, impiedicand astfel propagarea infectiei virale.

Incepand cu 2007, raltegravir a primit autorizare in peste 80 de tari, de pe sase continente, pentru folosirea in tratamentul HIV, in combinatie cu alti agenti ARV. In iulie 2009, in SUA a fost aprobata extinderea indicatiilor pentru raltegravir atat in tratarea pacientilor aflati la prima terapie HIV, cat si la cei experimentati la tratament, iar din septembrie 2009, a primit aceeasi autorizare si in Uniunea Europeana.

"O optiune terapeutica precum raltegravir, cu eficacitate, siguranta si tolerabilitate demonstrate de numeroasele studii clinice, ofera pacientilor adulti, mai ales celor poliexperimentati, o sansa, printr-o abordare diferita a virusului", declara Mariana Mardarescu, Coordonator al Departamentului de Evaluare si Monitorizare a Infectiei HIV / SIDA in Romania - INBI din cadrul Institutului "Prof. Dr. Matei Bals". "Noua schema de tratament, deja folosita in Romania prin intermediul programului pilot, pe o serie de 200 pacienti, ne ajuta sa individualizam tratamentele, ceea ce este foarte important daca avem in vedere complexitatea HIV si nevoile pacientilor, in continua schimbare".

"Isentress® deschide un nou drum in lupta impotriva HIV. Am incercat intotdeauna sa inovam, sa cream tratamente pentru pacientii care au cea mai mare nevoie de ele. Persoanele care traiesc cu HIV in Romania au nevoie de tratamente noi. Suntem incantati ca raltegravir este acum disponibil pentru mai multe categorii de pacienti HIV", declara Dr. Jean - Jaques Tiberi, Medical Affairs Lead pentru MSD Romania.

In data de 16 decembrie 2009 Isentress® (raltegravir) a fost introdus in programul national de tratament al persoanelor cu infectie HIV / SIDA, devenind astfel accesibil pacientilor pentru care acest medicament inovativ poate face diferenta intre viata si moarte.

Inregistrarea si compensarea Isentress® in Romania s-au facut cu sprijinul asociatiilor de pacienti (UNOPA), comunitatii medicale din Romania si a autoritatilor.

In Romania exista aproximativ 8.500 pacienti in evidenta activa cu HIV / SIDA, dintre care peste 7.500 sunt in tratament antiretroviral. La nivel mondial numarul persoanelor infectate este de aproximativ 33 milioane, doar in 2007 inregistrandu-se aproximativ 2,7 milioane de noi infectii la nivel mondial.

MSD este implicat activ in ingrijirea pacietilor HIV / SIDA din 1997 cand a format un parteneriat cu Guvernul Romaniei pentru a spori accesul la tratament pentru mii de persoane care traiesc cu HIV / SIDA in Romania.

In 1999, MSD a donat 1 milion de dolari Comitetului National Roman pentru crearea unei retele de sapte centre regionale de tratament SIDA cu echipamente de ultima ora, iar in 2001 a redus neconditionat, cu 86 %, preturile sale curente pentru medicamentele impotriva HIV / SIDA.

MSD este partener in proiectul "Academia Europeana HIV / SIDA", inaugurat la finalul lui 2009 si ofera posibilitatea medicilor specialisti in boli infectioase din Romania sa deruleze proiecte de cercetare stiintifica sub egida Academiei Europene de HIV / SIDA, prin oferirea de granturi stiintifice.

Despre SIDA

Se estimeaza ca numai in 2007 s-au infectat cu HIV / SIDA peste 2,7 milioane persoane si peste 2,1 milioane persoane au decedat din aceasta cauza. Regiunile cu cea mai mare crestere a mortalitatii provocate de SIDA in perioada 2004 - 2006 sunt Europa de Est si Asia Centrala (83%), Oceania (38%), Asia de Est (30%) si America Latina (23%).

Cele mai multe cazuri de persoane infectate cu HIV / SIDA traiesc in Africa Sub-Sahariana (24,7 milioane cazuri), urmata de Europa de Est si Asia Centrala (1,6 milioane persoane).

Conform aceleiasi surse, in 2008 s-au raportat peste 7.000 de persoane nou infectate in fiecare zi, peste 96% provenind din tarile sarace si in curs de dezvoltare. Aproximativ 5.000 dintre acestia au varsta cuprinsa intre 15 - 49 de ani si aproape 1.000 sunt copii cu varsta sub 15 ani. Din populatia adulta infectata, 50 % sunt femei, iar 45 % au varsta intre 15 - 24 de ani.

Conform datelor furnizate de Compartimentul pentru Monitorizarea si Evaluarea infectiei HIV / SIDA in Romania - INBI "Prof. Dr. M. Bals", in tara noastra s-au inregistrat in perioada 1985 - 2009 peste 16.000 de cazuri cu HIV / SIDA. Dintre aceste cazuri au survenit peste 5.500 de decese. Conform datelor generale publicate la 31 decembrie 2009, in acest moment se afla in evidenta activa HIV / SIDA 8.551 pacienti, dintre care 223 copii (varsta actuala cuprinsa intre 0 - 14 ani) si 8.328 adulti (varsta peste 14 ani). Dintre acestia se afla in tratament antiretroviral 7.224 pacienti - 184 copii si 7.060 adulti. Romania a inregistrat progrese considerabile in tratarea acestor pacienti, inregistrand cea mai mare rata de supravietuire din zona.

In Romania costul mediu lunar al tratamentului este intre 500 - 1.500 euro pe luna.

SIDA ramane a patra cauza de deces la nivel mondial. Datorita tratamentelor antiretrovirale inovatoare si a noilor medicamente, speranta de viata a pacientilor HIV / SIDA a crescut cu 80 %. Astfel, daca in 1996 o persoana infectata in varsta de 25 de ani avea 5 % sansa sa atinga varsta de 50 de ani, astazi sansele au crescut la 80 %. Conform prognozelor, in 2015 41% din cei infectati cu HIV / SIDA vor trai peste 50 de ani.

Isentress - noua speranta pentru bolnavii HIV si SIDA

Articole recomandate

Se poate transmite coronavirusul prin respiratie? Se poate transmite coronavirusul prin respiratie?
Oamenii de stiinta incearca sa descopere daca coronavirusul se poate raspandi prin aerul respirat. Pana acum, s-a stabilit ca aerosolii pot transmite virusul.Rezultatele nu sunt definitive, insa in conditiile actuale nicio precautie nu e prea mult. Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca nu sunt
Am fost infectat cu coronavirus si nu am stiut? Este posibil? Am fost infectat cu coronavirus si nu am stiut? Este posibil?
Specialistii avertizeaza ca foarte multe persoane ar fi putut sa fi fost infectate cu noul coronavirus si sa nu fi stiu acest lucru, deoarece nu au fost diagnosticate oficial si nici nu au avut simptome severe sau foarte evidente. Simptomele coronavirusului variaza de la o persoana la alta. Mai
Un medicament antiparaziti omoara coronavirusul in 48 de ore Un medicament antiparaziti omoara coronavirusul in 48 de ore
Un medicament folosit pentru deparazitar omoara coronavirusul in 48 de ore, au descoperit cercetatorii australieni de la Universitatea Monash din Melbourne. Este vorba despre Ivermectina, pusa pe piata in 1975. Medicamentul folosit de australieni, avea pana nu demult un destin modest, fiind
Se poate lua coronavirus prin aer? Se poate lua coronavirus prin aer?
Se poate lua coronavirus prin aer? Este una dintre intrebarile pe care si le-au pus foarte multe persoane in ceea ce priveste modurile de transmitere ale noului  coronavirus . Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca acest virus nu se poate transmite prin aer. Noul coronavirus NU SE
Tusea seaca: remedii naturale Tusea seaca: remedii naturale
Tusea este o actiune reflexa comuna care apare atunci cand mucusul se scurge in caile respiratorii. Conform unui studiu din 2015 publicat in Lung India, tusea poate fi un semn de avertizare pentru mai multe boli respiratorii si non-respiratorii si este unul dintre cele mai frecvente motive pentru