Skip to article

Lipsa somnului, inamic al siluetei

Lipsa somnului, inamic al siluetei
Cu cat mai multe petreceri, cu atat mai bine. Acesta este motoul tuturor tinerilor. Dar noptile pierdute lasa, adesea, urme greu de sters. Si nu este vorba numai de cearcanele ce pot fi mascate cu un baton corector, ci pot aduce si cateva kilograme in plus.

Oamenii de stiinta au demonstrat ca nu somnul ingrasa, ci lipsa acestuia. Obiceiul adolescentilor de a sta pana tarziu prin cluburi sau in fata televizorului se pare ca are repercusiuni asupra metabolismului si poate conduce la obezitate.

Cercetatorii de la Bristol University sunt de parere ca televizoarele, computerele si chiar telefoanele mobile nu ar trebui sa fie lasate in dormitoarele copiilor, pentru a nu le distrage acestora atentia si a-i lasa sa se odihneasca.

Potrivit acestora, somnul pe apucate poate provoca schimbari metabolice ce duc la obezitate, rezistenta crescutra la insulina, diabet sau chiar boli cardiace.

Lipsa somnului, inamic al siluetei
Un studiu publicat anul trecut in Marea Britanie arata ca somnul insuficient in randul copiiilor cu varsat de pana in 2 ani si jumatate a condus la aparitia obezitatii in jurul varstei de 7 ani.

Explicatia consta in faptul ca lipsa somnului la o varsta frageda dezechilibreaza organismul, in special functiile care regleaza apetitul si consumul de energie.

Un alt studiu, publicat de cercetatorul britanic R.Taheri,in 2004, arata ca in randul adultilor care obisnuiesc sa doarma numai cinci ore pe noapte, nivelul hormonului ghrelin, care creeza senzatia de foame, era cu aproape 15 la suta mai ridicat decat la persoanele care se odihnesc opt ore.

In plus, s-a constatat ca cei care nu dorm destul au un nivel de leptina, hormonul care reduce semnificativ apetitul, cu 15 procente mai mic decat ar fi normal.

Medicii ne atrag atentia si asupra lenevirii atat de dragi din weekend. Desi este bine sa ne incarcam bateriile, nu trebuie sa dormim cu mai mult de doua ore peste ora de trezire din cursul saptamanii.

Cu siguranta ca somnul nu este singura solutie impotriva obezitatii, dar, asa cum spun si medicii, orice schimbare in bine a stilului de viata este benefica.

Articole recomandate

Se poate transmite coronavirusul prin respiratie? Se poate transmite coronavirusul prin respiratie?
Oamenii de stiinta incearca sa descopere daca coronavirusul se poate raspandi prin aerul respirat. Pana acum, s-a stabilit ca aerosolii pot transmite virusul.Rezultatele nu sunt definitive, insa in conditiile actuale nicio precautie nu e prea mult. Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca nu sunt
Am fost infectat cu coronavirus si nu am stiut? Este posibil? Am fost infectat cu coronavirus si nu am stiut? Este posibil?
Specialistii avertizeaza ca foarte multe persoane ar fi putut sa fi fost infectate cu noul coronavirus si sa nu fi stiu acest lucru, deoarece nu au fost diagnosticate oficial si nici nu au avut simptome severe sau foarte evidente. Simptomele coronavirusului variaza de la o persoana la alta. Mai
Un medicament antiparaziti omoara coronavirusul in 48 de ore Un medicament antiparaziti omoara coronavirusul in 48 de ore
Un medicament folosit pentru deparazitar omoara coronavirusul in 48 de ore, au descoperit cercetatorii australieni de la Universitatea Monash din Melbourne. Este vorba despre Ivermectina, pusa pe piata in 1975. Medicamentul folosit de australieni, avea pana nu demult un destin modest, fiind
Se poate lua coronavirus prin aer? Se poate lua coronavirus prin aer?
Se poate lua coronavirus prin aer? Este una dintre intrebarile pe care si le-au pus foarte multe persoane in ceea ce priveste modurile de transmitere ale noului  coronavirus . Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca acest virus nu se poate transmite prin aer. Noul coronavirus NU SE
Tusea seaca: remedii naturale Tusea seaca: remedii naturale
Tusea este o actiune reflexa comuna care apare atunci cand mucusul se scurge in caile respiratorii. Conform unui studiu din 2015 publicat in Lung India, tusea poate fi un semn de avertizare pentru mai multe boli respiratorii si non-respiratorii si este unul dintre cele mai frecvente motive pentru